Før De olympiske Lege i Beijing blev det spået, at dækningen ville drukne i sportsresultater og national begejstring
En undersøgelse lavet af Journalisten af Ekstra Bladets, Berlingske Tidende og Nordjyskes OL-dækning viser, at der var flere artikler om menneskerettigheder og ytringsfrihed i aviserne, end kritikerne havde spået. Stik imod spådommene blev aviserne ved med at skrive kritisk om Kina – under hele OL.
Ifølge Journalistens optælling fyldte sportsartiklerne ganske vist næsten fem gange så meget som de Kina-kritiske artikler. Men tallene viser også, at under hele OL bragte aviserne dagligt kritiske artikler. I alt blev det til 39 Kina-kritiske artikler fordelt på ni udgivelsesdage. I optakten var der faktisk flere kritiske artikler end sportsartikler.
Tidligere sportsredaktør og nu chef for Deadline, Orientering og DR2 Udland, Olav Skaaning Andersen, forudså i Berlingske Tidende, at den kritiske journalistik ville forsvinde med åbningen af OL. Han siger i dag, at tallene overrasker ham.
»Jeg havde nok forestillet mig, at man var røget mere over i den anden grøft. Men det er fint og positivt, at medierne havde fokus på andre ting end bare sport,« siger Olav Skaaning Andersen.
Han fastholder dog, at over 90 procent af de ressourcer, medierne brugte på OL, gik til at rapportere hjem om sportsresultater.
»Det var derfor, flertallet af journalisterne tog af sted.«
En undersøgelse af OL i 2004 i Athen lavet af professor Anker Brink Lund viste dengang, at aviserne før legene bragte mange kritiske artikler med baggrund og perspektiv – men de forsvandt, da legene gik i gang. Sådan ville det sikkert også gå under OL i Beijing i år, gættede de danske sportsredaktører selv i en rundspørge lavet af UPDATE før OL.
Journalistens optælling omfatter artikler i tre perioder: Optakt før OL (1.-3. august), åbningen af De olympiske Lege (8.-10. august) og en uge inde i OL (15.-17. august). Optællingen omfatter artikler, tegninger, klummer og ledere, men ikke noter og læserbreve.
Ved en pressekonference i Beijing fredag blev den internationale presse skældt ud af generalsekretæren for Beijings olympiske organisationskomité, fordi journalisterne stillede for mange kritiske spørgsmål om Tibet og menneskerettigheder.
Læs også Journalistens Postkort fra Beijing:
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.