Løkke indhentet af de 12 minutter

En af de mere citerede historier i valgkampen handler om, at Lars Løkke Rasmussen selv har været varm på tanken om, at danskerne skulle arbejde 12 minutter mere. Nu kan Journalisten fortælle, hvordan historien kom i omløb i mediemøllen.

En af de mere citerede historier i valgkampen handler om, at Lars Løkke Rasmussen selv har været varm på tanken om, at danskerne skulle arbejde 12 minutter mere. Nu kan Journalisten fortælle, hvordan historien kom i omløb i mediemøllen.

En af de mest citerede historier i valgkampen kom i rotation i mediemøllen på valgkampens fjerde dag, da de famøse 12 minutter igen blev aktuelle. Historien handlede om, at Lars Løkke Rasmussen for tre år siden som finansminister selv havde givet udtryk for, at en ekstra times arbejde om ugen var en god ide – på trods af, at han valgkampen igennem har udtrykt sig stærkt skeptisk over for oppositionens lignende forslag.

Historien ramte så præcist, at nogle medieiagttagere mente, der ligefrem måtte ligge en snu plan bag. Politisk kommentator Jarl Cordua skrev på sin blog på jp.dk, at historien "formentlig" var blevet til "med velvillig bistand af Socialdemokraternes snu spindoktorer".

Det er dog ikke tilfældet. Tværtimod er det den 48-årige bedemand Steen Kristensen fra Viby Sjælland, der satte historien i søen på Facebook. Det forklarer han i den kommende udgave af Journalisten.

»Jeg kunne huske noget med, at regeringen tidligere havde talt godt om forslaget med de 12 minutter, da Arbejdsmarkedskommissionen fremlagde deres rapport. Alligevel fik de uimodsagt lov til at angribe oppositionen på det punkt,« forklarer Steen Kristensen.

Han fandt hurtigt den gamle Ritzau-artikel 'Løkke: en time mere på arbejde er nok' på politiken.dk og lagde den op på sin væg, hvorpå den spredte sig ud i medie-Danmark.

»Jeg håbede, at det ville blive taget op af nogle politikere og måske brugt i en debat mod Lars Løkke, men jeg havde ikke regnet med, at det ville blive til en historie i så mange medier,« siger Steen Kristensen til Journalisten.

Og historien har forstyrret Løkkes valgkamp, vurderer eksperter.

»Det var en dum og træls historie for Lars Løkke. Der er ingen tvivl om, at der var nogle folk omkring ham, som gjorde meget for at pande den ned med det samme,« fortæller politisk analytiker Niels Krause-Kjær, der har en fortid i de konservatives presseenhed.

Også DR's politiske redaktør vurderer, at det er en historie, Løkke gerne havde været foruden.
»Det blev sværere for Venstre at angribe S og SF's økonomiske politik i de dage. Krumtappen i Venstres valgkamp er jo angrebet på oppositionens plan med de 12 minutter,« siger politisk redaktør på DR, Ask Rostrup.

Niels Krause Kjær kunne sagtens huske Løkkes udtalelser og blev overrasket over, hvordan det lige pludselig kunne udvikle sig til en nyhed:

»Jeg kan bedre forstå det, når jeg får at vide, at den kom fra de sociale medier. De er mere anarkistiske. Der var faktisk en journalist, der spurgte mig den dag, om det var en nyhed, og det mente jeg ikke, det var. Det havde jeg så ikke ret i, viste det sig. Sådan kan den virkelige verden være anderledes. Specielt i en valgkamp,« siger Niels Krause Kjær.

Lektor på IT Universitetet Lisbeth Klastrup tror ikke, det er en sag, som kommer til at gentage sig lige foreløbig:

»Det med at opsøge kilderne og faktatjekke er jo borgerjournalistik. Historien får via Facebook et medie og spreder sig. Men den kan kun sprede sig så hurtigt, fordi folk finder den interessant nok, og timingen er så god. Jeg tror, det er et ret unikt eksempel på, hvordan de sociale medier kan influere en valgkamp,« siger Lisbeth Kastrup, der forsker i innovativ kommunikation.

0 Kommentarer