Lisbeth Knudsen: Berlingske vil slå stillinger op

Der er så mange frivillige fratrædelser på Berlingske, at avisen nu kan slå nye stillinger op. De øvrige aviser i Berlingske Media kan også se frem til omlægninger. Koncernchef Lisbeth Knudsen siger, at der er brug for nye kompetencer

Onsdag gennemførte Berlingske en kæmpe omlægning på avisen. Op imod 40 medarbejdere er omfattet af omrokeringerne. Men fyringer blev undgået, da 12 medarbejdere tog en frivillig fratrædelse.  

De mange frivillige fratrædelser betyder samtidig, at Berlingske kan slå en række nye stillinger op. Hvor mange nyansættelser der bliver tale om, vil chefredaktør Lisbeth Knudsen dog ikke oplyse.

»Vi arbejder med en meget offensiv plan for Berlingske både digitalt og på print. For at få den plan til at falde på plads har vi nogle steder brug for nye kompetencer og andre steder anderledes kompetencer. Derfor har vi lavet denne store rokade, samtidig med at vi har åbnet for frivillige fratrædelser,« siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.

Hun er meget glad for, at det lykkedes at komme gennem denne store øvelse uden at skulle fyre folk. Det har hun også fået ros for af tillidsmand Uffe Gardel.

Genopfindelsesprojekt i hele Berlingske Media

Det store spørgsmål er nu, om medarbejderne på Berlingske Medias øvrige aviser også kan se frem til forholdsmæssigt lige så store omlægninger eller sparerunder.

»Det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Vi arbejder videre med genopfindelsesprojektet i resten af koncernen, men hver titel går igennem en selvstændig proces. Vores lokale mediehuse er allerede i gang med digitale fremtidsplaner, som også indebærer organisatoriske ændringer, og vi er ikke færdige med den proces endnu,« siger Lisbeth Knudsen.  

»Vi kigger på alle vores medier, og hvordan de skal udvikle sig. Det er en kombination af, at vi har nogle gamle funktioner, som vi ikke skal bruge længere, og vi har nogle nye, som vi skal have nye folk til. Samtidig har vi brug for nye kompetencer. Det kommer vi til at se på også i forhold til både BT og Midtjyske Medier,« siger Lisbeth Knudsen, der er koncernchef for hele Berlingske Media.

Hun peger på, at der allerede har været en proces på BT med frivillige fratrædelser.

Antal medarbejdere ikke afgørende

Du taler om en offensiv strategi på Berlingske. Hvordan er det en offensiv strategi, når man samlet set skærer stillinger væk?

»Det kan sagtens være en offensiv strategi. Det har ikke altid sammenhæng med, om man én til én er det samme antal medarbejdere. Det afhænger også af, hvilket produkt man kommer ud med. Det, vi arbejder med, er en klar styrkelse og en offensiv strategi for Berlingske,« siger Lisbeth Knudsen.

Hvorfor ikke omplacere medarbejderne frem for at skære stillinger væk og søge nye folk?

»Det gør vi også. Men vi har sagt ja til flere fratrædelser, end vi skulle nedbemande. Derfor har vi mulighed for også at åbne for nogle nyansættelser. Samlet set er det en meget fin kabale, der er gået op, og som giver os mulighed for at styrke os de steder, vi gerne vil,« siger Lisbeth Knudsen.   

I har lige vundet en stor aftale om levering af stof til Jysk Fynske Medier for snuden af Ritzau. Får det betydning for, hvor mange stillinger der skal skæres bort? 

»Nej, det gør det ikke. Vi har et meget velkørende nyhedsbureau, der kører efter at få så mange kunder som muligt, og vi kan fint levere den vare, vi skal, med den bemandning, vi har nu,« siger Lisbeth Knudsen.     

I august 2014 – kort efter at de nye belgiske ejere havde købt Berlingske Media – skrev Journalisten om De Persgroeps historik i forhold til at overtage mediehuse.

Dengang var der ildevarslende meldinger fra formanden for journalistforbundet i den flamske del af Belgien, Pol Deltour. Han kender en del til De Persgroep set fra medarbejdernes synspunkt.

»Jeg er bange for, at der er mange folk, som må forlade bygningen. I stedet ansætter De Persgroep yngre folk med større teknologisk kunnen, som er billigere i drift. Det har vi set flere gange. Hver eneste avisovertagelse har medført mange fyringer, men de får gode aftrædelsesordninger,« sagde Pol Deltour.

Hos Berlingske har chefredaktør Lisbeth Knudsen valgt at lade tilbuddet om frivillig fratrædelse stå åbent året ud.

[[nid:33919]]

0 Kommentarer