
Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten. Foto: Jacob Nielsen. Collage: Journalisten
Statsministeren har været udsat for voldsom kritik den seneste måned – og med rette. Minkskandalen og statsministerens håndtering af pressen skal selvfølgelig behandles kritisk.
Men når chefredaktører og faste kommentatorer begynder at sammenligne Mette Frederiksen med Trump, når medier konsekvent bruger ordet ’magtfuldkommen’ i forbindelse med statsministeren, og når der peges på, at selve demokratiet i Danmark er under pres, så er der en risiko for, at pressen maler sig selv op i et hjørne. Og det bliver ikke bedre af, at faste kommentatorer og redaktører udstyrer statsministeren med øgenavne som ’Mor Mette’ og ’Leverpostejs-Mette’.
Som Martin Krasnik skriver i en leder i Weekendavisen, hvor han sammenligner Mette Frederiksen med Trump: ”Opgaven er at undgå den fælde, som Trump lokkede amerikanske medier i: At blive et tilsvarende fornærmet og vredt hylekor, der opfatter statsministeren som en direkte fjende.”
Det samme er Jyllands-Posten inde på i en leder: ”Hendes uværdige optræden kalder på redelig, kritisk journalistik, ikke en modkampagne.”
Og i Berlingske skriver debatredaktør Pierre Collignon i en kommentar: ”Medierne skal nu passe på, at de ikke taber kampen om opinionen, ligesom den borgerlige opposition har gjort det.”
Man kan være bange for, at det allerede er for sent. Medierne har været voldsomt optaget af statsministerens kommunikation de seneste uger. Alene i sidste weekend var der adskillige vrede ledere og kommentarer i de tre morgenaviser om statsministerens kommunikation, som vi også har beskæftiget os med her på Journalisten.
Imens har hele Kommentator-købing travlt med at spørge sig selv og hinanden om, hvordan det dog kan være, at Mette Frederiksen ikke går tilbage i målingerne, når vi nu er enige om på Twitter, at hun er en magtfuldkommen statsminister, der blæser på grundloven.
Måske svaret er, at det er nogle af medierne og ikke politikerne på Christiansborg, der er ved at miste jordforbindelsen. Medierne har uomtvisteligt en forpligtelse til at afsløre fejl og svigt blandt magthaverne, og der skal lyde kæmpe ros til de mange journalister på landets medier, der har gravet i minkskandalen og bragt de afsløringer, der nu fører til, at der nedsættes en granskningskommission.
Men især på lederplads og blandt de faste kommentatorer er tonen blevet så skinger, at det lyder som et ”fornærmet og vredt hylekor”. Faren er, at endnu flere danskere mister tilliden til medierne. Så herfra skal lyde: Fortsæt med at grave og afsløre. Kritiser regeringen – men skru ned for den skingre retorik. Den rammer medierne, før den rammer statsministeren.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.