Ledelse gennem lynnedslag

 

 
Det er slut med familiehyggen på chefgangene på TV 2. Den nye direktør Per Mikael Jensen spilder ikke tid på at debattere med folk, der ikke bidrager til hans masterplan. Fem chefer og direktionens sekretær er stoppet.

Udvikling. Den svenske forretningsmand Jan Stenbeck – stifter af medieimperiet MTG – bad engang firmaets chef i al hast flyve fra Sverige til New York. Det var vigtigt! Og chefen skulle i øvrigt tage en bestemt svensk kage med. Da kagen var afleveret, fik han besked på at flyve hjem igen …

Stenbeck skabte geniale resultater. Han satsede på kommercielt tv, mens det stadig var forbudt. I Sverige! Men MTG havde stor chefudskiftning. Ledelsesfilosofien kaldes »ledelse gennem lynnedslag« og er blevet opsummeret således af en svensk ekspert: »De som ikke kommer overens med ledelsen ryker gjerne ut brutalt.«

Per Mikael Jensen ligner Stenbeck, siger kilder. Han vil opbygge en stor mediekoncern. Og han kender ledelsesværktøjerne.

»Per Mikael har lært noget i miljøet omkring Metro og MTG. Her forklarer man ikke. Her hedder det »Just fix it!«," sammenfatter en dansk medieanalytiker.

Det rystede mange på TV 2, da Per Mikael Jensen op mod jul skilte sig af med sin direktionssekretær Randi Dehlbæk, en af TV 2s pionerer. Sagen er siden endt i forlig.

Og kilder på TV 2 oplever det næsten tragikomisk, at HR-chefen Gitte Mandrup fik nok efter kun få måneder. Hun smækkede med døren i B.T. med udtalelsen om, at hun og Per Mikael Jensen »ikke var enige om, hvad det ville være sige at være tryg på sin arbejdsplads.«

Siden Per Mikael Jensen i maj 2006 forlod stillingen som chefredaktør for metroXpress i blandt andet London og New York og indtog TV 2 som direktør, har han med en entreprenant brutalitet realiseret sin vision om flere platforme: Radiokanal, nyhedsstation, snart også en sportskanal, forlag, magasinudgivelser, måske et nyhedsbureau. Og udvikling af webben …

»TV 2 ånden er, at alle ved, hvad der foregår i hele huset. Vi er en familie, men sådan er det ikke mere,« siger tillidsmand Lennart Sten.

»I dag er der funktioner, jeg slet ikke forstår: Hold da op, har vi nu også sådan en? Og: Er det der en håndværker – eller en praktikant, jeg bare ikke har fået hilst på?«

»Det er eksploderet i alle verdenshjørner. Bare på News er der 120 nye mennesker. Og vi laver hundemagasin og nichekanaler, og jeg ved ikke hvad,« siger tillidsmand Claus Birch.

Også balancen mellem København og Odense er forrykket.

»Før var København lillesøster og Odense storebror, nu er de lige store. Nogle vokser af det her. Andre bliver mindre,« siger Lennart Sten.

I takt med, at brandet TV 2 er blevet mere værd, har Per Mikael Jensen internt skruet bissen på adskillige gange. Kilder fortæller om et medarbejdermøde i oktober 2006, hvor menige medarbejdere for første gang mødte chefen med kritiske røster. Her udbrød Per Mikael Jensen tydeligt pirret:

»Som lønmodtager har man jo altid det valg at sige op. Det valg har I jo …«

Derefter blev der meget stille i forsamlingen. Sådan havde ingen chef nogensinde talt på TV 2.

Udtalelsen blev siden kåret som årets dummeste i en intern julefrokost-video.

Men grinet kan stivne. Der er medarbejdere, der bryder sammen, fordi presset stiger, og rutinerne ryger.

»Det er meget dramatisk og meget ubehageligt. Gamle solide folk, som ikke kunne mere. Bægeret flød over. Man mærker det ikke, før det er for sent. Du har været her i 15 år, og det kører – og pludselig er de faste holdepunkter væk,« siger tillidsmand Claus Birch.

Og Lennart Sten supplerer: »De kunne ikke finde hjem fra arbejde. Brød fysisk sammen foran kolleger. Græd. Små ting udløste sammenbruddet. Hvis deres nøgler var væk …«

Folk på TV 2 i Odense og København fortæller sammenfattende, at ordet rystelse ikke dækker længere.

»Det er et regulært jordskælv og et opgør med den blødere skandinaviske ledelsesform, hvor det plejer at handle om at nurse de ansatte som virksomhedens vigtigste råstof. I stedet skal folk angiveligt føle sig en lille smule utrygge efter amerikansk forbillede,« lyder det.

På et månedligt medarbejdermøde strøede Per Mikael Jensen om sig med jokes – hvorpå han sparkede til papirkurven i direktionskontoret i ophidselse over kritiske spørgsmål fra medarbejderne.

Sidst i november 2006 smed programchef Bo Damgaard håndklædet. Palle Strøm blev udnævnt til programdirektør foran Damgaard, hvis stilling som programchef blev efterladt med minimeret indflydelse.

Samtidig kunne programplanschef Anne Engdal Stig Christensen spørge sig selv, hvad hendes fremtid mon bød på, når TV 2 ville ansætte en marketingdirektør. Hun sagde farvel til en nedbarberet afdeling med 12 ansatte – da Per Mikael Jensen trådte til, var hun chef for 70.

Tidligere stod informationschef Kaj Høivang for TV 2s kommunikation. Men Per Mikael Jensen er gammel journalist og søger ikke rådgivning hos kommunikationschefen. Og midt i november 2006 siger Kaj Høivang farvel:

»Jeg blev hentet til Odense for at være strategisk kommunikationsrådgiver for TV 2 og blev taget med på råd i stort set alt, hvad der foregik,« siger Kaj Høivang.

Og ganske vist voksede hans medarbejderstab, fordi han overtog det pressearbejde, som Anne Engdal Stig Christensen til gengæld havde mistet.

»Men mit arbejde ændrede sig så markant, at det ikke længere var det rigtige for mig, når jeg trives allerbedst med at arbejde med netop den strategiske og politiske rådgivning.«

Kaj Høivang vælger i stedet at realisere drømmen om at starte egen virksomhed og blive herre i eget hus.

I begyndelsen af januar 2007 siger Rune Bech, direktør for TV2 Interaktiv, op.

»Per Mikael og jeg var enige om at være meget ambitiøse på TV 2s vegne, men ikke om, hvad der skal til for at nå målene. Det er en ærlig sag at være uenige – ud af brydninger kommer ofte noget spændende nyt for begge parter,« forklarer han.

Status i marts 2007: Fire fra den gamle ledergruppe er væk. En ny leder er væk. Cirka otte gamle ledere har deres oprindelige stilling – flere dog med ændret indhold. Og der er oprettet flere nye lederstillinger. Alt i alt: Per Mikael Jensen har både fået sit eget hold og tydeligt signaleret, at fortiden er fortid.

Flere pressemeddelelser er måske på vej. Sportschef Morten Stig Christensen blev først orienteret om den nye sportskanal, kort før den blev offentliggjort. Samtidig har Berlingske Tidende dokumenteret, at TV 3s sportschef var inddraget fra et meget tidligt tidspunkt. Et behændigt signal om, at man er uønsket …

Mens TV 2-cheferne går eller mister indflydelse, løber medarbejderne videre – halvt grinende, halvt grædende.

– Har I fået en bedre arbejdsplads?

Tillidsmand Claus Birch tøver:

»Den er mere levende. Det er blevet anderledes,« siger han – og sammenfatter:

»Folk bliver usikre, fordi rutinerne ryger, og de skal yde mere. Men vi er også stolte over det, vi når.«

Og kollega Lennart Sten supplerer:

»DR havde aldrig gennemført det her. Vi er omstillingsparate. Jeg er stolt af radioen og nyhedskanalen. Vi har stadigvæk et fællesskab. Men der er grænser – og man skal passe på …«

TV 2-folk var tidligere vant til en mere tillidsfuld attitude.

»Det gik langsommere under Peter Parbo. Der var et stort potentiale, som ikke blev udnyttet,« forklarer en medieanalytiker.

Det potentiale havde Peter Parbo arvet fra den tidligere direktør Christina Lage, der var imod salget af TV 2.

Dengang var TV 2 en budgetdrevet virksomhed. Nu skal alle muligheder udnyttes, og omsætningen optimeres.

For eksempel går salget af reklamer til den nye radio langt bedre end forventet. Men i stedet for at nyde det gode salg har Per Mikael Jensen bedt budgetfolkene lave nye budgetter, så indtjeningen kan optimeres.

»Ingen får lov at hvile på laurbærrene,« sammenfatter en kilde.

Bundlinjeforståelsen forklarer, hvorfor Per Mikael Jensen svinger meget bedre med økonomidirektør Anders Kronborg, end den tidligere direktør Peter Parbo gjorde.

»Der er et ualmindeligt tæt samspil mellem Per Mikael og Kronborg. Det er ofte Kronborg, der støber kuglerne, og Per Mikael, der fyrer dem af,« siger en kilde.

»Ofte faktisk uden at de to andre koncerndirektører, Palle Strøm og salgs- og marketingdirektør Flemming Rasmussen, inddrages.«

Meget få mennesker er bare onde. Og når Per Mikael Jensen går så direkte efter resultater, at han vælter sine modstandere, er det, fordi de står i vejen for hans masterplan med TV 2.

Han har travlt. I 2009 er det slut med analogt tv-signal. Ind brager et væld af digitale og jordbaserede kanaler. Hvis TV 2 ikke forinden har en interessant forretningsmodel, står stationen svagt. Den tanke havde ikke slået rod hos TV 2-folkene, indtil Per Mikael Jensen kom:

»Inden Per Mikael kom, tænkte vi: 'Det går sgu nok',« forklarer tillidsmand Lennart Sten.

»Vi havde hørt om digitalisering og havde da prøvet at starte nye kanaler. Vi troede, det kunne fortsætte sådan.«

Men hvor stopper det? Vil han tømme TV 2 for dyrt egenproduceret indhold? Fyre medarbejdere for at spare penge på driften? Er han den rå kapitalismes forlængede arm?

Næppe. Per Mikael Jensen valgte selv at forlade Metro og den rendyrkede kapitaldyrkelse. Han er trods alt ikke typen, der ringer og beder folk hente kager …

»Per Mikael Jensen har et publicistisk hjerte. Han er en journalistspire fra Egå, der har fået sit eget elektriske tog,« forklarer en medieiagttager.

»Og han vil selv styre skiftesporet!« /

Resultatorienteret, ærlig og direkte

TV 2 er i en proces, hvor man hele tiden skal være forberedt på fremtidens forandringer. Det stopper aldrig, siger direktør Per Mikael Jensen.

– Hvad er din vision for TV 2?

»Strategien er at gøre TV 2 til et mediehus med flere ben at stå på og ikke som hidtil basere sig næsten udelukkende på reklameindtægter fra én tv-kanal. Visionen er at styrke vores primære handelsvare: Indhold af højeste kvalitet.«

– Din ledelsesstil bliver kaldt svensk/amerikansk: Du er mere orienteret efter at få dine idéer igennem, end du er empatisk og lydhør?

»Jeg betragter min ledelsesstil som meget resultatorienteret, ærlig og direkte og med stærkt fokus på de resultater og ambitioner, vi har.«

– Trængte TV 2 til den forandring?

»Ja, det gør de fleste virksomheder, hvor ledelseskulturen er særdeles fast forankret og derfor kan vise tegn på rutinepræget innovation. Samtidig havde TV 2 en tendens til at måle sig mere i forhold til DR og mindre i forhold til andre kommercielle medier – og primært kun på tv-området og ikke hele på medie-området.«

– Hvordan vil du beskrive den TV 2-organisation, du overtog?

»Særdeles kreativ, engageret og livslysten med kolossal forstand på tv-mediet. Rigtig godt organiseret med solidt fundament og stærke rutiner.«

— En TV 2-kilde har denne beskrivelse af forandringerne efter din entre: 'Et regulært jordskælv … folk skal angiveligt føle sig en lille smule utrygge efter amerikansk forbillede.'

»Utryghed er intet mål, og det er ikke noget, jeg søger at skabe. Men jeg tror på, at en sund 'sense of urgency' i perioder kan være med til at skabe bedre resultater og i øvrigt fremme kreativiteten.«

– Sense of urgency?

»I 2005 lavede TV 2 en undersøgelse, der viste, at TV 2 efter det analoge sluk i 2009 ville mangle cirka 200 millioner på bunden som følge af lavere reklamesalg. Så er vi i rødt … Hvis ikke vi hele tiden er opmærksomme på, at verden lynhurtigt forandrer sig, risikerer vi at miste vores position og indtægter. Derfor er den proces, vi er i nu, ikke forbi på et tidspunkt – det fortsætter.«

– Er den både brutale og resultatrige MTG-stifter Jan Stenbeck et forbillede?

»Nej, han var et usædvanlig visionært menneske, der skabte enorme resultater. Men hans måde at drive virksomhed på passer ikke til TV 2. Jeg har mange forbilleder i ledelse, de fleste af dem fra Danmark. Men du får ingen navne.«

– Hvordan viser du som chef en medarbejder, at vedkommende ikke længere er ønsket i organisationen?

»Siger det rent ud: At vedkommende må forlade TV 2 af de og de årsager.«

– Fryser du folk ud?

»Nej, aldrig. Det er alt for tidskrævende og skaber i øvrigt en usund ledelseskultur.«

– Kilder fortæller om et medarbejdermøde i oktober 2006, hvor du afviste kritik med ordene: 'Som lønmodtager har man jo altid det valg at sige op. Det valg har I jo …' Hvad var baggrunden for den kommentar? Fortryder du den?

»Baggrunden er den simple, at det jo er sandt. Og man kan ikke fortryde ting, der er sande. Men det er ikke det samme, som at jeg gerne vil have folk til at forlade TV 2. Vi har en knusende god skare af medarbejdere.«

– Hvad føler du, når ansatte bryder sammen, samtidig med at TV 2 udvikler sig?

»Det er jeg særdeles ked af, og jeg håber virkelig, at de føler, de får den hjælp og støtte, der er nødvendig. Jeg er overbevist om, at den stærke sociale kultur, der er på TV 2, vil gøre det nemmere for dem, der i perioder får det svært.«

– Hvornår tog du sidst fejl?

»I går, men natten er jo ung endnu. Jeg glemte at invitere en person til et møde, som burde have været der.«

 

 

0 Kommentarer