Lars Werge om Henrik Sass: Ikke pressens opgave at stille diagnoser

Ekstra Bladet får kritik for at kræve svar fra Henrik Sass Larsen (S), mens han havde en for pressen ukendt depression. Men pressen skal ikke agere lommepsykologer, siger DJ-formand. Formand for Journalisterne i DJ er enig: “Hvis han vil placere sig i midten af magten, så følger pressen med”

“Det er ikke pressens opgave at lave diagnoser på, om en person er rask nok til at svare på spørgsmål.”

Sådan siger formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge, efter at Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen lørdag i Politiken har fortalt, at han i oktober 2018 blev ramt af en depression.

Sass Larsen har fortalt Politiken om sin depression, efter at Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan Henrik Sass Larsen i 2018 er blevet væk fra fire ud af 11 møder i sit job som medlem hos statsrevisorerne. Et arbejde, han får 330.000 kroner om året for at varetage.

Henrik Sass Larsen, der er gruppeformand, har kraftigt kritiseret Ekstra Bladet for at forsøge at få en kommentar ved blandt andet at vente på ham uden for Folketingets toiletter. Han mener, mediet ville “intimidere” ham. En påstand, Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, ifølge Politiken afviser. Han mener, Henrik Sass Larsen og ledelsen i Socialdemokratiet burde have sygemeldt ham.

“Der er jo ingen journalister i det her land – allermindst på Ekstra Bladet – som gider at jagte en mand, som er sygemeldt,” siger Poul Madsen til Politiken.

Opbakning til Sass

Historierne fra Ekstra Bladet har fået Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, til på Twitter at kritisere Ekstra Bladet for at gå efter manden i stedet for bolden.

Og på Facebook skriver folketingsmedlem og partikollega Benny Engelbrecht, at sagen om Henrik Sass Larsen burde være privat.

“Det privilegium mener nogle medier åbenbart ikke, man kan have som folkevalgt, og det gør mig bekymret på demokratiets vegne, for det pres, vi ofte er under døgnet rundt, er ikke sundt. Hvis der ikke er plads til at være menneske i politik, så ender vi netop med politikere uden medmenneskeligheden i behold,” skriver han.

Også Lisbeth Knudsen, tværgående redaktør hos Mandag Morgen og Altinget, har i 'Presselogen' sagt, at Ekstra Bladet burde have “tænkt den tanke, at det kunne være, han var syg, og han havde en sygdom, han måske ikke havde lyst til at fortælle om“.

“I har folk på Christiansborg, der har kunnet se ham fysisk og følge ham. Jeg synes, det var meget tydeligt i 'Presselogen' i søndags, at han havde det dårligt,“ sagde hun.

Men det er her, Lars Werge bliver bekymret. For ifølge ham kan Ekstra Bladet ikke forventes hverken at undlade at skrive historien eller forsøge at få et svar fra Henrik Sass Larsen, når han har haft en depression, mediet ikke har haft kendskab til.

“Jeg kan ikke se, at Ekstra Bladet skulle have gjort noget, de ikke burde. Det er med det forbehold, at der er nogle interne spilleregler, som præsidiet undersøger, om Ekstra Bladet har overtrådt. Eksempelvis at opsøge ham på toiletterne. Men det kan ikke være en journalistisk opgave at gå på gangene og definere, om manden er syg,” siger Lars Werge.

Ude af stand til at arbejde i to måneder

Henrik Sass Larsen siger til Politiken, at han var ude af stand til at passe sit arbejde, og at han gik dagligt til psykolog i en periode på to måneder i slutningen af 2018. En viden, der var forbeholdt nogle få medlemmer i Socialdemokratiet.

Sass Larsen siger også, at rygterne om historier fra Ekstra Bladet på det seneste har været “enormt stressende” for ham, og at det udløste et tilbagefald, da han søndag den 17. februar blev interviewet i 'Presselogen' i en debat om avisens henvendelser og hans fravær fra jobbet hos statsrevisoren.

Lars Werge er enig med Socialdemokratiet i, at man som journalist skal vise hensyn til en person, der er syg. Men hvordan gør man det, hvis man ikke ved, at personen er syg?

“Det er sagens kerne for mig at se. Indtil i forgårs har det ikke været kendt, at manden var syg,” siger Lars Werge.

“Vi kan ikke pålægge pressen, at man ikke må stille spørgsmål til folk, der som en del af deres arbejdsopgave skal svare på spørgsmål fra pressen. Som gruppeformand skal man stå til rådighed for pressen. Og på Borgen er der en forventning om, at den danske presse kan stille spørgsmål til politikerne og få svar på dem,” siger DJ’s formand.

Hvis de havde vidst det, burde de så have holdt sig væk?

“Jeg tager Poul Madsen for pålydende, når han siger, at de ikke ville have ringet til ham, hvis han var sygemeldt.”

“Forbandede pligt at indhente en kommentar”

Formand for Journalisterne i DJ Rasmus Mark Pedersen mener ligeledes ikke, at Ekstra Bladets journalistik eller forsøg på at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen er kritisabelt.

“Man kan ikke tage hensyn til noget, man ikke ved, er der. Det er umuligt. Jeg kan ikke se, hvad Ekstra Bladet skulle have gjort anderledes,” siger han med det forbehold, at hvis Ekstra Bladet har overtrådt Folketingets regler for at henvende sig til Folketingets medlemmer, som Folketingets præsidium undersøger lige nu, så er det selvfølgelig et problem.

“Jeg forsvarer ikke, hvis de har gjort noget forkert. Men bliver nogen angrebet hårdt i en artikel, skal man virkelig gøre sig umage med at indhente en kommentar,” siger Rasmus Mark Pedersen og tilføjer:

“Når Ekstra Bladet laver kritiske historier, så er det deres forbandede pligt at indhente en kommentar fra dem, der bliver anklaget. Det er så blevet set som forfølgelse. For mig at se er det i virkeligheden godt journalistisk arbejde,” siger han.

Depression er ikke sort/hvidt

Han mener, det er principielt problematisk, hvis man skal tage særlige hensyn til offentlige personer ud fra gisninger om deres mentale tilstand.

“Vi skal selvfølgelig tage hensyn til folk, vi ved, er syge. Det gør vi allerede i høj grad i pressen i dag, og det står også i de presseetiske regler. Men det skal folk turde sige til os,” siger han.

Han tror ikke, det ville have betydet, at Henrik Sass Larsens sygdom var blevet offentligt kendt.

“Jeg har lavet masser af historier, hvor jeg har ringet op til en kilde, som var syg, og så har vi undladt at interviewe personen. Det er heller ikke kommet med, at vedkommende er syg. Sass Larsens depression var ikke nødvendigvis kommet frem, hvis han havde fortalt dem det,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Når man har en depression, er det vel ikke altid sort/hvidt, om man skal sygemeldes. Man kan vel godt passe noget af sit arbejde, når man er syg?

“En langsom indførelse på arbejde kan godt være en del af medicinen. Det kan det også være for Henrik Sass Larsen. Men så må han tage noget af sin portefølje væk, rollen som gruppeformand eller jobbet hos statsrevisorerne,” siger Rasmus Mark Pedersen.

“Vi ringer som journalister kun til folk, hvis vi vil spørge dem til noget på deres område. Hvis han vil placere sig i midten af magten, så følger pressen med. Og hvis han vil placere sig bagerst i salen, så lader vi være med at følge med,” siger Rasmus Mark Pedersen.

Werge: Skal ikke agere lommepsykologer

Lars Werge mener, at sagen kan stille journalisterne på Christiansborg i et dilemma. For hvad nu, når de møder Henrik Sass Larsen fremover på hans arbejde? Må de så stille ham spørgsmål og foreholde ham kritik?

“Han har været syg og fortæller, at han kan få tilbagefald. Jeg kan se, at der har været et socialdemokratisk heppekor, de har bakket op om, at han skal behandles med respekt. Det skal vi generelt gøre i forhold til hinanden,” siger han og tilføjer:

“Men det må ikke være sådan, at pressen skal agere lommepsykolog og sige, at i dag har Mette Frederiksen det skidt, så hende kan vi ikke interviewe, eller i dag kan Kristian Thulesen Dahl ikke svare på spørgsmål.”

Journalisten har skrevet til både Henrik Sass Larsen og pressechef i Socialdemokratiet Mads Brandstrup efter en kommentar. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

6 Kommentarer

Lars Hedegaard Pedersen
1. MARTS 2019
Hele problemet i den her sag
Hele problemet i den her sag er, at Henrik Sass Larsen IKKE melder sig syg. Det vil enhver anden have gjort, hvis de som i Henrik Sass Larsens tilfælde, ikke har været i stand til at passe sit arbejde, på enten nedsat eller fuld tid. I politik har man jo netop suppleanter, som kan træde til. Det vil dog, set fra Socialdemokratiets perspektiv, have været meget upassende, så tæt på et folketingsvalg og med en så iøjnefaldende figur i partiet og måske i en kommende regering. Men han har dog ikke været mere syg, end han godt har kunnet passe sit bi-job på TV 2. Var han ansat i en dansk virksomhed (såvel privat som offentlig) vil det have udløst en fyring eller skriftlig advarsel. Det vidner blot om, at politikere gang på gang tror, at de kan gå på vandet.
Thomas Jørgensen
27. FEBRUAR 2019
@Christian Vangsø Bentsen

@Christian Vangsø Bentsen

Nu antager du jo ganske fejlagtigt (er det rutinen?) at jeg læser EB (og BT) Men nej, jeg følger blot med i sagen omkring Sass. Hvor du tror at andre henter deres nyheder - det må stå for din egen regning.

Men lad os da antage at man lønnes med et beløb, for en hvis opgave, men udebliver fra fællesskabet hvor disse opgaver behandles, diskuteres og løses. Har man så deltaget i oppgaveløsningen? Det er jo ikke for sjov at statsrevisorerne holder møder, vel?

Nu har jeg ikke anvendt ordet "Pjæk" om fraværet. Men er man fraværende/syg/stresset eller bare ikke opgaven voksen på visse tidspunkter, så kan man jo bare oplyse det.

Vedr. EB. At man beskylddes for noget - nu eller er blevet det i fortiden, er IKKE ensbetydende med at er skyldig, og at den der beskylder en, eller et medie, en organisation eller andre har ret i sine beskyldninger - Vel?

Vi kan også kalde beskyldninger for anklager, og her er vi ovre i noget der skal være stærkt belæg for, før der kan være tale om egentlige og vigtige sager.

At EB prøver at få en politiger til selv at forklare sig, er ikke vigtigt. Det vliver det først når politikeren ikke kan eller vil forkalre sig.
Christian Vangsø Bentsen
26. FEBRUAR 2019
@Thomas Jørgensen

@Thomas Jørgensen

Hvis du er interesseret i nyheder så skal du indledningsvist nok hverken søge Ekstra Bladet eller BT.

Sass Larsen modtager IKKE honorar for mødedeltagelse men derimod for funktionen.

Dernæst så er "pjæk" lig med "ulovligt fravær". Sass har, så vidt vi ved, ikke haft ulovligt fravær. Han har bare været fraværende hvilket der intet odiøst er i.

Tilbage står at Ekstra Bladet står med en dårlig sag. Det er ikke første gang de beskyldes for at "jage" bytte på demokratiets mark - Måske du husker sagen om Barfoeds både det ene og andet? Dengang var jagten legitim. Denne gang blev der jaget uden jagttegn og det koster naturligvis.

Sass-pjækkeriet er Ekstra Bladets Waterloo. BT har i årevis været en parodi på stort set al tænkeligt.

Med denne sag er ekstra bladet endegyldigt trådt i karakter som ligegyldighedens væsen. Desværre.

Ikke mere tabloid journalistik i Danmark. Blot ordgylle fra kuriøse typer.

Thomas Schiermacher
26. FEBRUAR 2019
Jeg er 100 % med Poul Madsen
Jeg er 100 % med Poul Madsen og Ekstra Bladet.
Hvis Sass Larsen er syg, så må han melde sig syg.
Og når man ikke passer sig hverv som politiker, så har Ekstra Bladet pligt til at hamre til den. Det skal man som vælger vide.
Thomas Jørgensen
26. FEBRUAR 2019
.. Sass HAR jo været
.. Sass HAR jo været fraværende fra flere møder, hvor han har modtaget betaling for at deltage i. Og han HAR deltaget i et TV program samtidig med at der var et møde udenlands.

Hvis han havde en depression under "krigen" med EB, så kunne en fra partiets sekretariat blit have kontaktet EB, og forklaret sammenhængen...

Det er HELT OK at EB forsøger at få Politikeres - herunder Sass´ egne kommentarer til tingene.

Flere