Kongehuset: Misforstået beskyttelse af regentparret

Stiller du spørgsmål, kommer politiet, skrev Faaborg-Midtfyns Kommune til pressen forud for regentparrets besøg. »Det er meget beklageligt og slet ikke i tråd med kongehusets normale omgang med pressen,« siger kongehusets kommunikationschef til Journalisten.dk.

Stiller du spørgsmål, kommer politiet, skrev Faaborg-Midtfyns Kommune til pressen forud for regentparrets besøg. »Det er meget beklageligt og slet ikke i tråd med kongehusets normale omgang med pressen,« siger kongehusets kommunikationschef til Journalisten.dk.

"Der er INGEN, der stiller spørgsmål/henvender sig til Regentparret/følget."

"I skal overholde vores anvisninger – ellers overtager politiet."

Og

"I skal følge reglerne – ellers ryger akkrediteringen."

Sådan skrev Faaborg-Midtfyns Kommune til pressen forud for regentparrets besøg i den fynske kommune.

Ikke overraskende reagerede den lokale presse kraftigt på anvisningerne.

»Det er nogle helt groteske formuleringer, og en umyndiggørelse af journalisterne som nogle små børnehavebørn,« lød det fra Carsten Olsen, nyhedschef Fyns Amts Avis, til Journalisten.dk.

Dermed er han faktisk på linje med Kongehuset selv.

»Det er naturligvis beklageligt og ikke i tråd med Kongehusets normale samarbejde med pressen. Vi forsøger altid at skabe så gode arbejdsvilkår for pressen som muligt, og vi udstikker derfor heller ikke den form for retningslinjer, som vi ser her,« siger kommunikationschef i Kongehuset, Lene Balleby, til Journalisten.dk.

Regentparret giver ikke interviews

Besøget i Faaborg er en del af regentparrets sommertogt med kongeskibet, og her gælder ifølge Lene Balleby nogle lidt andre regler end normalt.

»Vi lægger ingen restriktioner ned over pressen, når regentparret er på sommertogt. Dog får kommunerne og pressen at vide, at regentparret ikke giver interviews. Vi fokuserer i stedet på, at regentparret kommer rundt i de forskellige kommuner, får hilst på den lokale befolkning og set de forskellige besøgssteder, hvilket pressen også altid kan dække.«

Skrivelsen ikke godkendt af Kongehuset 

I forbindelse med regentparrets sommertogter tilbyder Kongehuset besøgskommunerne sparring.

»Vi har et tæt og godt samarbejde med besøgskommunerne, og det har vi også haft med Faaborg-Midtfyn Kommune. I forbindelse med besøg tilbyder vi kommunerne assistance med alt fra pressemeddelelser, pressens placeringer undervejs til tiltaleformer,« siger Lene Balleby.

Hun tilføjer, at Kongehuset ikke har været inde over de fynske retningslinjer, inden de blev sendt ud til pressen.

»Det her er vist et eksempel på misforstået beskyttelse af regentparret. Jeg tror, det bunder i et ønske om at gøre det så godt som muligt,« siger Lene Balleby.

»Og så skal man jo huske, at et besøg som dette altid er et samarbejde mellem flere parter, også med PET, som jo varetager sikkerhedsspørgsmål – et element, som også indgår i hele presseplanlægningen.«

0 Kommentarer