”Katastrofalt dårligt”: Jysk Fynske mangler hver anden praktikant

Sammenlignet med sidste runde søgte flere praktikanter mod Jysk Fynske Medier ved gårsdagens panikdag. Men ubalancen er stadig for stor, siger chefredaktør

27 praktikpladser og bare tre praktikanter. Så skævt så billedet ud – i første omgang – hos Jysk Fynske Medier efter praktikrunden i efteråret.

Derfor frygtede koncernen igen at ende med sorteper forud for gårsdagens panikdag, hvor cirka 300 praktikpladser skulle fordeles blandt cirka 250 studerende.

Helt så galt som sidst gik det dog ikke. Det fortæller ansvarshavende chefredaktør Peter Orry.

”Vi fik 17 ud af 32 stillinger besat. Det er bedre end sidste gang, men det er stadigvæk katastrofalt dårligt. Det er godt halvdelen af de stillinger, vi slog op. Og vi har fire medier, der slet ikke fik nogen praktikant. Så det er stadigvæk problematisk,” siger han.

Mange gik tomhændede

I Jysk Fynske Medier er det blandt andet på Fyns Amts Avis og Dagbladet Holstebro, der fortsat er ledige praktikpladser.

Men de er ikke de eneste, der måtte gå tomhændede fra den digitale panikdag. Onsdag eftermiddag skrev flere praktiksteder på Twitter, at de fortsat ikke havde fået besat deres praktikpladser. Det gælder blandt andet Djøfbladet, Bornholms Tidende,  DGI og Ingeniøren. Sidstnævnte fik dog en aftale med en praktikant senere på dagen.

Også Peder Meisner, chef for DR’s distrikter, var bekymret for situationen forud for panikdagen. Men her blev alle 21 opslåede praktikpladser besat, fortæller han.

”Så det er ikke DR’s distrikter, der er blevet ofre i den her omgang. Men det er der desværre mange andre, der er,” siger han.

”Vi synes jo, det er en møgærgerlig situation, at så mange har lagt energi i at få besat pladser og så ikke får praktikanter. Det kunne lige så godt have været os. Det har været et meget kaotisk forløb.”

De unge vil til København og i fjernsynet

Både Peder Meisner og Peter Orry mener, det er afgørende at få rettet op på ubalancen i systemet.

”Lige nu er det arbejdspladserne, der spilder tid, tidligere var det de studerende, der stod i en urimelig situation. Det er det, vi synes, skal bringes i balance,” siger Peder Meisner.

Ligesom Peter Orry peger han på genindførelse af 18 måneders praktik for de studerende fra DMJX som en del af løsningen. Men det løser næppe det akutte problem, mener Peter Orry.

”Jeg håber også, at uddannelsesstederne vil være med til at påvirke den her situation. Det er jo helt entydigt, at de studerende gerne vil to ting: De vil i fjernsynet, og så vil de gerne til København – subsidiært blive i Aarhus, hvis de er derfra. Det er to ting, der gør det svært for medier som dem, jeg har med at gøre,” siger Peter Orry.

Skal I ikke også blive bedre til at gøre jer attraktive?

”Jo. Helt åbenlyst. Jeg kan konstatere, at for to-tre år siden var vi mere attraktive, end vi åbenbart er i dag. Så vi skal helt klart gøre mere,” siger han.

 

5 Kommentarer

Julie Ruby Bødiker
8. MAJ 2020
Jeg er praktikantvejleder på Fyns Amts Avis og får lyst til lige at tilføje, at det måske er en anelse skævt at fremhæve Fyns Amts Avis lige her. Vi fik to ud af tre praktikstillinger besat i onsdags, og vi har en samtale med en mulig til den tredje stilling i næste uge. Så der er andre i vores koncern, der desværre er betydeligt hårdere ramt, da de slet ikke fik nogen. Jeg har været vejleder siden 2013, og vi har haft nogle virkeligt gode år, hvad praktikanter angår. Indtil for et par år siden var det mediernes marked. Skiftet fra vores til deres marked virker som den mest nærliggende forklaring på mønstret i denne runde. Men jeg oplever også et andet skift. Fra studerende, der var eventyrlystne, udfordringsparate og havde gedigen røv i bukserne til studerende, der helst vil blive der, hvor de er, eller næstbedst derhen, hvor alle dem, de kender, er. Det skal ikke på nogen måde forstås provinsbittert. Jeg er faktisk bare målløs og en anelse trist her på bagkanten af panikdagen over at genspille samtaler, hvor de studerendes største betænkelighed var at skulle et år - ét år - væk fra det, de kendte. Og ja, hos os skal man seks af de tolv måneder til enten Langeland eller Ærø. Men tænk, at så mange er så lidt modige og nysgerrige. For det gælder jo også praktiksteder, der hverken kræver skib eller bro at komme til og væk fra igen. Det er det, der står forrest her hos mig lige nu. Og jeg hører altså aldrig - virkelig aldrig - nogen udtrykke betænkelighed over vores tidligere sparerunder eller regnskaber i øvrigt. Uden at det skal opfattes nedladende, så tror jeg simpelthen ikke, at de studerende har ret godt styr på hvem, der har sparet og fyret i mediebranchen. Jeg tror ganske enkelt ikke, det er en faktor. Men jeg ville næsten ønske, det var, for det ville afspejle en anden refleksion end manglen på mod til at lade sig udfordre geografisk for at komme godt videre med sin uddannelse.
Julie Ruby Bødiker
8. MAJ 2020
Jeg er praktikantvejleder på Fyns Amts Avis og får lyst til lige at tilføje, at det måske er en anelse skævt at fremhæve Fyns Amts Avis lige her. Vi fik to ud af tre praktikstillinger besat i onsdags, og vi har en samtale med en mulig til den tredje stilling i næste uge. Så der er andre i vores koncern, der desværre er betydeligt hårdere ramt, da de slet ikke fik nogen. Jeg har været vejleder siden 2013, og vi har haft nogle virkeligt gode år, hvad praktikanter angår. Indtil for et par år siden var det mediernes marked. Skiftet fra vores til deres marked virker som den mest nærliggende forklaring på mønstret i denne runde. Men jeg oplever også et andet skift. Fra studerende, der var eventyrlystne, udfordringsparate og havde gedigen røv i bukserne til studerende, der helst vil blive der, hvor de er, eller næstbedst derhen, hvor alle dem, de kender, er. Det skal ikke på nogen måde forstås provinsbittert. Jeg er faktisk bare målløs og en anelse trist her på bagkanten af panikdagen over at genspille samtaler, hvor de studerendes største betænkelighed var at skulle et år - ét år - væk fra det, de kendte. Og ja, hos os skal man seks af de tolv måneder til enten Langeland eller Ærø. Men tænk, at så mange er så lidt modige og nysgerrige. For det gælder jo så også andre praktiksteder i landet, der hverken kræver bro eller skib at komme til eller væk fra igen. Det er det, der står forrest her hos mig lige nu. Og jeg hører altså aldrig - virkelig aldrig - nogen udtrykke betænkelighed over vores tidligere sparerunder eller regnskaber i øvrigt. Uden at det skal opfattes nedladende, så tror jeg simpelthen ikke, at de studerende har ret godt styr på hvem, der har sparet og fyret i mediebranchen. Jeg tror ganske enkelt ikke, det er en faktor. Men jeg ville næsten ønske, det var forklaringen, for det er da på sin vis til at forstå og afspejler en anden refleksion end manglen på mod til at lade sig udfordre geografisk for at komme godt videre med sin uddannelse.
Stine Leth-Nissen
7. MAJ 2020
Altså, medier der fyrer deres uddannede ansatte i bundter, som stort set ikke bliver redigeret, som næsten ikke har fotografer ansat, hvad har de lige at tilbyde unge under uddannelse?
Det kunne jo være, det kniber med at se de flotte perspektiver, som ledelsen taler meget om - imellem fyringsrunderne...
Poul
7. MAJ 2020
Jeg antager, journalistpraktikanter = gratis arbejdskraft? Alt for mange af vore dages unge journalister er ekstremt dårlige til at formulere sig (skriftligt og mundtligt), så læserne (og lytterne/seerne) af de medier, som mangler journalistpraktikanter, skal nok ikke begræde situationen. Hvis man krævede mere af de håbefulde journalistspirer, ville lysten til at læse, høre og se deres produkter, nok resultere i en bedre økonomi for medierne.
Henrik Lind Jørgensen
7. MAJ 2020
Altså....stadig ledige stillinger i Holstebro og Svendborg? Nogle af Danmarks bedste byer? Utroligt. Afsted med jer. Når det er sagt, skal mediecheferne nok erkende, at der er en forbindelse mellem de jævnlige katastrofe-artikler om eksempelvis økonomien, og så søgningen til medierne. Nu er praktikanter jo ikke bare billig arbejdskraft. De er faktisk alt andet. De er studerende, der skal præges og have færdigheder trænet og udviklet, og hvis de ellers får gjort det et andet sted, vil der stadig være uddannede journalister at få i fremtiden. Masser af uddannede journalister, som oven i købet har den egenskab, at ikke alle er ruget ud i egen gård. Det kan sagtens være en stor fordel. Lad os håbe, at praktikanterne - og medierne - bliver glade for uddannelsessted, studerende og hinanden. Og overvej lige 5700 og 7500 en ekstra gang. Alene postnumrene er da nok...

Flere

Læs også

Panikdagen er i årtier foregået i de grå blokke på DMJX i Århus. Her ses hornet, som sætter dagen i gang i 2015.

Digital panikdag er nu slut – forløb uden nedbrud

06. MAJ 2020
Peter Orry

Provinsmedier før Panikdag: ”Nogen vil blive ramt”

27. APRIL 2020