Alle medarbejdere og chefer på Jysk Fynske Medier skal fremover hver måned til en halv time lang samtale med deres nærmeste chef om kvaliteten af deres arbejde.
Den slags samtaler er allerede i dag fast praksis i salgsafdelingen. Nu har den øverste ledelse besluttet, at de skal spredes ud til hele koncernen, så også redaktionen og andre afdelinger, såsom IT-afdelingen og økonomi-afdelingen, bliver omfattet af de månedlige medarbejdersamtaler, der skal være et supplement til de årlige MUS-samtaler.
”Samtalerne skal handle om journalistik og journalistisk kvalitet. Målet er konstruktive samtaler med den ene hensigt at hæve kvaliteten,” siger Peter Orry, chefredaktør for Jysk Fynske Medier.
”Vi gør det for at blive bedre chefer og give vores medarbejdere mere nærvær og mere feedback på et individuelt niveau. På de fleste medier foregår feedbacken på et redaktionsmøde på kollektivt niveau, men mange medarbejdere skriger på at få individuel feedback på deres arbejde,” siger Peter Orry.
Tillidsmand ser både plusser og minusser
Hos JydskeVestkysten vil tillidsrepræsentant Steffen Lilmoës se tiden an i forhold til de nye samtaler, som han kan se både positive og negative elementer ved.
”Vi ved ikke, hvordan det kommer til at fungere endnu. Men det positive er, at der er mange medarbejdere, som råber på mere feedback, og det får de i al fald nu. Det negative kan så være, at der også vil være nogle, som vil være nervøse og føle, at de skal til eksamen en gang om måneden,” siger Steffen Lilmoës.
”Vi har bedt ledelsen om at forberede folk på disse samtaler og informere folk om, hvordan de skal tackle dén situation,” siger Steffen Lilmoës.
Chefredaktør: Det skal give journalisterne ro i maven
Chefredaktør Peter Orry fortæller, at det ikke er tanken, at medarbejderne skal føle de nye samtaler som en månedlig eksamen.
”Det er ikke sådan nogle ’Nu skal vi dunke journalisten oven i hovedet'-samtaler. Hvis samtalerne kommer til at forløbe rigtigt, så er det journalisten, der taler det meste af tiden om deres oplevelser af den forgangne måned. Men vi taler også om, hvilke historier vi skal prøve at lave i den kommende måned, og om der er ting, vi kan gøre anderledes eller bedre,” siger Peter Orry.
Risikerer det ikke at blive en stressfaktor for jeres medarbejdere, at de nu hver måned skal til samtale hos deres chef om deres præstationer?
”Det tænker jeg ikke. Hvis det viser sig at være et problem, så må vi tale om det, for hensigten er den modsatte, at vi skal være enige om, hvad man som medarbejder skal bruge sin tid på. Det handler om, at sådan en samtale kan give journalisterne ro i maven og en sikkerhed for, at de gør deres job godt nok. Den bekræftelse, tror jeg, at vi alle har brug for, uanset hvilket niveau vi arbejder på,” siger Peter Orry, der også selv skal til en medarbejdersamtale hos direktør Jesper Rosener en gang om måneden.
Har I regnet på, hvor mange timer medarbejdere og chefer samlet set kommer til at bruge på at forberede og gennemføre de her samtaler?
”Nej, det har vi ikke. Det er klart, at det tager tid. Men god ledelse tager tid, og vi har en klippefast tro på, at den tid, vi bruger på samtalerne, kommer mere end tilbage igen i sparet tid og bedre kvalitet hen ad vejen,” siger Peter Orry.
5