Journalister i ’Det Sorte Register’: Vi blev truet med bål og brand

På hjemmesiden ’Det Sorte Register’ kan borgere bl.a. hænge navngivne sagsbehandlere og læger ud for at behandle dem uretfærdigt. Fem journalister er også registreret. »Jeg bryder mig da ikke om det,« siger en af dem. En anden journalist mener, siden har »tyvstjålet« et billede af ham

Hvordan ville du som journalist have det med at blive hængt ud på nettet med navn, billede, adresse og telefonnummer for at overtræde straffeloven, ophavsretten eller god presseskik?

På hjemmesiden ’Det Sorte Register’, der registrerer alt fra kommunalt ansatte til ankenævn og politikere, sker lige netop dét. Her er fem navngivne journalister registreret – tilsyneladende for at have gjort sig skyldig i én eller flere af de tre overtrædelser.

En af dem er tidligere redaktør på TV 2 Nord Pia Daugaard. Hun har stået der siden 2012 og er ikke glad for det.

»Det er ikke noget, jeg har mærket noget til, men jeg bryder mig da ikke om det. Det må jeg indrømme. Jeg synes, det er noget meget mærkeligt noget. Man kan jo ikke engang se derinde, hvorfor jeg er registreret,« siger Pia Daugaard, der i dag arbejder som selvstændig konsulent. 

Opfordrede ham til at klage til Pressenævnet 

Ifølge ’Det Sorte Registers’ egne oplysninger på hjemmesiden registrerer de myndigheder og virksomheder, der efter borgernes mening har overtrådt loven eller behandlet dem uretfærdigt.

Men Pia Daugaard har svært ved at se, at hun skulle have gjort sig skyldig i nogen af delene. Så vidt hun ved, blev hun registreret, efter TV 2 Nord i 2012 skrev, at ’Det Sorte Registers’ stifter Ole Christiansen havde fået stadfæstet en dom på to års fængsel for bedrageri for 1,3 millioner kroner.

»Jeg husker ikke præcist, hvad han blev sur over. Men han ringede i hvert fald og truede både journalisten, der skrev historien, og mig med alle mulige ting. Så vidt jeg husker, fordi vi ikke ville slette artiklen. Efter trusler om sagsanlæg osv. havde han ikke andet at gøre, end at vi måtte blive registreret,« fortæller Pia Daugaard.

Han skriver blandt andet, at du er registreret for ikke at overholde god presseskik. Klagede han til Pressenævnet?

»Jeg kan i hvert fald huske, at jeg opfordrede ham til det. Så der kunne komme en mere officiel instans ind over. Jeg kan faktisk ikke huske, om det blev til noget – men han har i hvert fald ikke fået medhold,« siger Pia Daugaard.

Registreret journalist: Han begår selv lovbrud

En anden af de journalister, der er hængt ud på ’Det Sorte Register’, er Louis Schmidt-Lund fra Viborg Stifts Folkeblad. Som den eneste journalist er han registreret med billede.

Louis Schmidt-Lund fortæller selv, at han har stået i registreret siden 2013, hvor han på politiets opfordring skrev en artikel med en efterlysning af en mand fra lokalområdet, der havde bortført sine to børn. 

»Jeg ender i registret, fordi Ole Christiansen mener, at jeg er gået politiets ærinde. Og fordi han mener, at faren skulle have forældremyndigheden. Det får ham til at true os med bål og brand – med at jeg kom i det sorte register og skidt og møg,« husker Louis Schmidt-Lund. 

Han tager det dog ikke synderligt alvorligt, at han stadig den dag i dag står registreret for blandt andet at overtræde straffeloven. 

»Jeg synes ærlig talt, det er useriøst, så jeg tager det ikke så alvorligt. Jeg har heller ikke gjort noget for at få mit navn fjernet. Men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår han betaler for det billede af mig, som han har hugget. Der begår han jo selv lovbrud, for billedet er tyvstjålet – formentlig fra vores hjemmeside,« siger Louis Schmidt-Lund.

Journalisten har siden onsdag sidste uge forgæves henvendt os flere gange for at få et interview med Ole Christiansen fra ’Det Sorte Register’. Hvis han vender tilbage på vores henvendelser, vil vi tilføje hans svar på kritikken.

3 Kommentarer

Anne Domino
16. FEBRUAR 2015
Tak for tippet! En aldeles
Tak for tippet! En aldeles underholdende side, som man kan bruge mange timer på. Der sælges fx spionkameraer forklædt som bilnøgler eller ure! Bemærk i øvrigt, at hjemmeværnet er oprettet som en kategori af folk, man kan klage over, men at der endnu ikke er nogen, som har benyttet sig af den mulighed....
Kasper Frank
13. FEBRUAR 2015
Har meget svært ved at tage
Har meget svært ved at tage den side seriøst.. Ligner noget en tiårig har bikset sammen og er sidst opdateret for mere end et halvt år siden. Mon ikke de journalister, der bliver hængt ud på Facebook, lider et væsentligt større pr-mæssigt tab...
Niels Riis Ebbesen
13. FEBRUAR 2015
Hvis journalisterne og
Hvis journalisterne og medierne havde undladt at skrive om 'Det Sorte Register', så ville der kun været nogle få som vidste at det eksisterede.

MVH
NRE