Journalist frifundet for fiskedrab

Det var ikke dyreforsøg, og fiskene led formentlig ingen smerte, mente dommerne, der aldrig nåede at forholde sig til det principielle i den journalistiske arbejdsmetode.

Det var ikke dyreforsøg, og fiskene led formentlig ingen smerte, mente dommerne, der aldrig nåede at forholde sig til det principielle i den journalistiske arbejdsmetode.

En lang og i manges øjne absurd sag fandt fredag sin afslutning, da DR-journalisten Lisbeth Kølster i landsretten blev frifundet for drab og mishandling af 12 akvariefisk.

Mere konkret var hun tiltalt for at bryde dyreværnsloven og loven om dyreforsøg, da hun i en 'Kontant'-udsendelse hældte skælshampoo i et akvarium, så 12 ud af de 13 akvariefisk døde. Men anklagemyndigheden kunne ikke bevise, at shampoo-døden var specielt smertefuld for fiskene.

»Vi har vundet sagen på vores bevisførelse omkring eksperter og videnskabelige undersøgelser. Vi fik skabt tvivl om, hvorvidt fisk kan føle en smerte, hvor man kan tale om mishandling. Og så har dommeren ikke ment, at det her var et dyreforsøg,« siger Tyge Trier til Journalisten.dk.

Dermed nåede dommerne slet ikke at tage stilling til den del af forsvaret, der handlede om den journalistiske frihed til at tage særlige metoder i brug, når der står samfundsmæssige vigtige emner på spil.

»Vi fremførte en deltaljeret argumentation omkring den journalistiske genre med realitets-test. Fremadrettet kunne sagen have haft en bredere betydning for journalister, hvis dommerne havde taget stilling til dette,« siger han.

Først og fremmest er Tyge Trier dog glad på Lisbeth Kølster vegne over at en lang og absurd sag nu er overstået.

»Det er utroligt at anklagemyndigheden bruger så mange ressourcer på sådan en sag. Den skulle aldrig være rejst, for det var et yderst relevant indslag, Lisbeth Kølster lavede dengang. Men det er selvfølgelig glædeligt, at dommeren nåede frem til den rette afgørelse.«

Det famøse indslag i 'Kontant' blev bragt i efteråret 2004 og handlede om skælshampooen Terva, som efter udsendelsen blev trukket tilbage fra hylderne af FDB og en række andre butikker. Alligevel valgte en dyrlæge at politianmelde Lisbeth Kølster for at overtræde dyreværnsloven. Den anklage fik lov at ligge adskillige år, men pludselig valgte anklagemyndigheden at føre sagen. I foråret 2009 var sagen for første gang oppe i byretten i Glostrup, der fandt Lisbeth Kølster skyldig, men fritog hende for straf på grund af den lange sagsbehandlingstid. Kølster valgte imidlertid at anke dommen, og nu har landsretten altså frifundet hende.

Ifølge Tyge Trier vil der ikke blive tale om nogen former for godtgørelse til Lisbeth Kølster, for det besvær, sagen har forvoldt hende. Men statskassen vil betaler hendes omkostninger omkring sagen.

0 Kommentarer