Danske virksomheder er så trætte af useriøse forbrugertest i dagspressen, at de nu ønsker etiske spilleregler for medierne. Udspillet støttes af økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.
Dansk Erhverv, der organiserer godt 20.000 virksomheder og 100 brancheforeninger, sender via fagbladet Journalisten et nødråb til økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Årsagen er et stigende antal test af produkter i pressen, som organisationen finder useriøse.
»Virksomhederne skal selvfølgelig kunne tåle at blive testet, men det skal ske på et sagligt grundlag. De mange useriøse test er vildledende. Vi ønsker nogle etiske standarder for test. Det er ikke rimeligt, at journalisten og nogle venner prøvesmager nogle is, kalder det en test og kårer den bedste. Det er ikke seriøst,« siger Lone Rasmussen, forbruger- og fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv.
Meldingen kommer, efter at blandt andet et laboratorium testede kød for Ekstra Bladet, som derpå kaldte kødet halvfordærvet. Senere viste det sig, at kødet var ældet i Ekstra Bladets varetægt.
Og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har noteret problemets omfang:
»Der, hvor jeg kan se et muligt problem, er, hvis et laboratorium eller en virksomhed lægger navn til en test, som på den måde får et skær af videnskabelighed og seriøsitet, som testen ikke nødvendigvis kan bære,« siger ministeren til Journalisten.
Han understreger, at han stoler på, at forbrugerne godt kan skelne seriøse test fra test, som måske bliver lavet for underholdningens skyld.
Dansk Erhverv har opstillet en række kriterier, som fremtidens test skal overholde (se herunder, red.). Og Bendt Bendtsen opfordrer nu pressen til at se nærmere på reglerne:
»Det er positivt, hvis de, der udbyder private test, selv går sammen om at definere etiske retningslinjer for at lave test. De forslag, som Dansk Erhverv er kommet med, er et godt udgangspunkt for dialog i branchen om de retningslinjer.«
Dansk Erhvervs udspil er formuleret i seks punkter, som pressen skal overholde:
- Høringsret: Virksomheder, hvis produkter testes, skal høres og have mulighed for at kommentere, inden testen gøres færdig og offentliggøres.
- Dokumentation og åbenhed: Dokumentation for testresultater, testmetode og valg af kriterier og baggrund skal være redelige og fremlægges åbent.
- Lovlighed: Test skal gøre opmærksom på, hvornår der testes for forhold, der ligger ud over lovgivningen.
- Kriterier: Der skal være klarhed omkring, hvilke kriterier der anvendes, og hvorfor disse kriterier anvendes i en konkret test.
- Saglighed: Testen skal undersøge relevante forhold. Når man for eksempel tester kosmetiske produkter, skal man se på koncentration og stoffer samt anvendelsesområder. Ligeledes skal en "lækker" emballage ikke have indflydelse på placering i testen.
- Gennemsigtighed: Det skal ikke være tilladt at købe sig til en bedre placering i en test eller være tilladt at holde bestemte varemærker ude fra testen, eksempelvis ikke-annoncører.
Læs også: Tænks æble-test dumper.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.