Hvordan forklarer man EU gennem agurken på en leverpostejmad?

Fredag udkommer sjette udgave af børneavisen Kids’ News. Salget går over forventningerne, og den første tid har bl.a. budt på en ny type mails i redaktørens indbakke: »Jeg kan uden tvivl mærke på læserhenvendelserne, at jeg har skiftet job - og dét til det klart sjovere«

”Det her er min hund Saga. Hun er kun 6 måneder gammel og mega sød. Hun elsker at tygge i grankogler og at lege med mig og min bror, Anton.”

Sådan lyder én af de mange læsermails, som den seneste måned er landet i mailboksen hos Jonas Stenbæk Christoffersen, redaktør på Berlingskes børneavis Kids’ News. Mailen kom fra Gustav fra 2.a, som havde vedhæftet et billede af hunden Saga, som han gerne ville have i avisen.

En anden læser sendte for nylig det kortfattede tip "Se og hør har betalt for kendtes kreditkort-oplysninger" – desværre efter at historien var breaket i voksenaviserne – mens en tredje læser foreslog at få sit eget portræt på forsiden som tak for at have opdaget en fejl i avisen.

»Jeg kan uden tvivl mærke på læserhenvendelserne, at jeg har skiftet job – og dét til det klart sjovere. Vi får nogle ret fantastiske læserreaktioner, og de har næsten alle sammen været positive. Til forskel fra min tid på voksenavisen er henvendelserne meget konstruktive og ideorienterede. Der er masser af forslag til historier, de godt kunne tænke sig at læse, og til emner, vi bør tage op,« fortæller Jonas Stenbæk Christoffersen.

Sælger over forventningerne  

Redaktøren har netop sendt sjette udgave af Kids’ News i trykken, og indtil videre sælger avisen rigtig godt i både løssalg og abonnementer, fortæller han. De specifikke tal holder Berlingske dog stadig tæt til kroppen.  

»Men jeg kan i hvert fald sige, at abonnementssalget går over vores forventninger. Og for hver gang vi laver en ny avis, bliver vi en lille smule skarpere på, hvilke historier vi skal fortælle, og hvordan vi skal gribe det an,« siger Jonas Stenbæk Christoffersen.

I første omgang har det blandt andet handlet om at finde ud af, hvad det egentlig betyder, når børnene siger, at de gerne vil have nyheder om politik. Det betyder nemlig ikke nødvendigvis det samme, som hvis Berlingskes voksne læsere havde sagt det, siger Jonas Stenbæk Christoffersen.

»For børn betyder politik ikke det samme, som det gør i voksenverdenen. Det handler for eksempel ikke om fnidder på Christiansborg mellem regeringen og dens støtteparti. Det handler meget mere om internationale forhold og historier om præsidenter i andre lande,« fortæller han.

Nyheder er begivenheder, der sker nu

Jonas Stenbæk Christoffersen fortæller, at redaktionen allerede efter et par udgivelser valgte at skrue op for antallet af nyheder i avisen. Simpelthen fordi læserne efterspurgte det. Men heller ikke når det kommer til definitionen af, hvad en nyhed overhovedet er, taler børn og voksne samme sprog. 

»Jeg kommer med lang erfaring fra Berlingske, og i den verden kan det jo sagtens være en nyhed, at en ny undersøgelse viser et eller andet. Men for børn er en ny undersøgelse ikke nødvendigvis en nyhed. De ser nyheder som begivenheder, der sker i verden nu og her. På den måde skal nyheder til børn være mere aktuelle,« siger Jonas Stenbæk Christoffersen.

Redaktøren fortæller, at redaktionen endnu ikke er stødt på emner, som de har vurderet, at de ikke kunne eller ville omsætte til nyheder for børn. Så længe formidlingen tager udgangspunkt i børnenes egen hverdag, kan man slippe af sted med meget. Sågar EU-stoffet, som selv voksenmedierne kæmper med at gøre spiseligt, har været i spalterne hos Kids’ News. 

»I sidste udgave af avisen valgte vi at fortælle om EU og parlamentsvalget gennem agurken på en leverpostejmad. Gennem agurken har vi prøvet at fortælle om landbrugsstøtten, patentordningen osv. – og jeg har faktisk endnu ikke mødt en voksen, som ikke også blev lidt klogere af det opslag,« siger Jonas Stenbæk Christoffersen. 

0 Kommentarer