Ny børneredaktør: Børn vil have konstruktiv journalistik

Børn vil gerne læse aviser, men det skal ikke være voksenaviser, der kun vinkler negativt, fortæller Børneavisens chefredaktør, Louise Abildgaard Grøn. ”Børn bliver handlingslammede af negative historier,” siger hun

I begyndelsen af september går JP/Politikens nyeste medie, Børneavisen, i luften. En avis, der er målrettet børn i 9-12 årsalderen. Enkelte artikler vil kunne læses af børn ned til syv-årsalderen.

Chefredaktør og direktør for Børneavisen er Louise Abildgaard Grøn, der de seneste 10 år har haft ansvaret for skoleaktiviteterne i JP/Politikens Hus, herunder den store Mediekonkurrence, hvor landets skoler kæmper om at lave den bedste avis eller det bedste site.

Hun kalder Børneavisen en ”drøm”, som hun har udviklet gennem sit tidligere arbejde.

”I Mediekonkurrencen har vi set, at op til 80 procent af alle de deltagende børn vælger at lave printaviser,” siger Abildgaard Grøn.

Valget handler blandt andet om, at børnene ser printavisen som et medie, de kan stå inde for.

Børn vil gerne læse avis

Voksenavisen gider børnene dog ikke.

”Børnene i vores fokusgrupper sagde til os, at de gerne vil læse avis, men ikke voksenaviser,” siger Louise Abildgaard Grøn.

I stedet bliver Børneavisen en avis med mange enheder og mange billeder. Og så bliver journalistikken konstruktiv.

”Børn bliver handlingslammede af negative historier. De vil gerne læse om bandekrig, men det skal være en konstruktiv vinkel – de skal vide, at det hele ikke er så skidt, som det kan se ud med voksenbriller,” siger chefredaktøren.

For at skabe den konstruktive journalistik har Louise Abildgaard Grøn i arbejdsgruppen til Børneavisen arbejdet sammen med blandt andre Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang, der netop nu har et fellowship på videnscenteret Constructive Institute.

To millioner kroner i mediestøtte

JP/Politiken meldte første gang ud, at de arbejdede med en børneavis, da Berlingske Media lukkede Kids' News i begyndelsen af året. Dengang sagde koncernchef i JP/Politikens Hus Dorthe Bjerregaard-Knudsen til Journalisten:

”På baggrund af vores undersøgelser vurderede vi, at markedet for kvalitetsjournalistik til børn kunne udvides. Set i det lys er vi overraskede over, at Kids' News lukker. Men deres lukning ændrer ikke ved vores drøm. Den er stadig fuldt ud intakt.”

Louise Abildgaard Grøn fortæller, at JP/Politiken har undersøgt markedet ved at se nærmere på de nuværende abonnenter af mediehusets udgivelser:

”Vi har set på, hvor mange forældre og bedsteforældre blandt vores kunder, der kunne være interesserede i at købe en børneavis til deres børn eller børnebørn.”

Vil ikke sætte måltal

På den baggrund har holdet bag Børneavisen regnet på, hvor stort oplaget skal være, for at avisen løber rundt.

Og så er spørgsmålet naturligvis:

Hvor stort skal oplaget være, før tingene løber rundt?

”Det vil jeg helst ikke tale om endnu, men vi har selvfølgelig nogle KPI’er, som vi skal leve op til,” siger Louise Abildgaard Grøn og tilføjer:

”Vi ser løbende på vores succes.”

Til at udvikle produktet har Børneavisen modtaget to millioner kroner i innovationsstøtte fra Medienævnet.

Lighedspunkter med Kids' News

Berlingske Media lancerede Kids' News i foråret 2014. Her var målgruppen børn på 6 til 12 år – med et særligt fokus på 9 til 12 år. Indholdet skulle blandes, så det appellerede bredt i målgruppen og eventuelt havde forskellige indgange til historierne alt efter læsernes alder. Omfanget var 24 sider – det samme omfang, som Børneavisen får.

Hvad vil I gøre anderledes end Kids' News?

”På nogen punkter vil vi ligne Kids' News – vi har for eksempel et element, der hedder ”Verden rundt”, hvor Kids' News havde noget lignende, inspireret af den store succes Aftenposten Junior i Norge. Med det sagt bliver det et helt andet produkt med en stærk digital kobling,” siger chefredaktøren.

Hun henviser her til, at børnene i avisens fokusgrupper leder efter et højkvalitetsprodukt.

”Derfor får vi trykt avisen på et magasintrykkeri, så vi kan levere avisen på papir af høj kvalitet. Det gør, at vi kan vise bedre billeder. Det bliver ikke i skærmopløsning, men vi kommer så tæt på, som overhovedet muligt.”

0 Kommentarer