Slovakiske medier er gået sammen om et fælles betalingssystem for indhold på nettet. Modellen ville aldrig holde i Danmark, lyder det fra mediekonsulent. Men han ser muligheder for abonnementsideen på iPad.
Betal 3 Euro og få adgang til alle nyheder på nettet. Sådan lyder tilbuddet til de slovakiske mediebrugere, når ni af landets største nyhedssites fra starten af maj går sammen om et fælles betalingssystem. Brugeren kan købe et månedsabonnement og har adgang til alt indhold på de deltagende sites som for eksempel de store aviser Pravda og SME. Det skriver blandt andet New York Times.
Men den ordning ville aldrig holde i Danmark, mener mediekonsulent Jon Lund.
»Problemet er, at indhold på nettet ikke er værdifuldt nok til, at folk gider betale for det. Der vil næsten altid være gratis alternativer, der er næsten lige så gode,« siger han til Journalisten.dk.
Jon Lund mener, at hvis de danske medier lagde sig ned bag en fælles betalingsmur, ville andre have en god grund til at udbyde gratis tjenester.
»Nogle helt andre aktører, for eksempel nogle som mig selv, ville kunne finde på at lave en citattjeneste. Skrive små nyhedsbidder fra Politiken, Berlingske og lignende, der holder sig inde for alle citatregler, men bare bliver udbudt gratis. De store mediehuse tænker, at de laver værdifuld journalistik, der er langt bedre end citatstof, men sådan tænker brugerne ikke. Langt hen af vejen er brugerne tilfredse med små citathistorier,« siger Jon Lund.
Det er firmaet Piano Media, der står bag ideen om at samle Slovakiets største nyhedssites under samme betalingssystem. Firmaet kopierer ideen fra TV-pakkerne – i stedet for at betale for den enkelte kanal, betaler man for at have adgang til en bred vifte af kanaler. Modellen bliver fremhævet som noget, der kunne virke godt i små sprogområder, hvor folk har få alternativer, hvis de vil have nyheder om hjemlandet. Derfor overvejer firmaet at eksportere ideen til andre små lande i Europa, deriblandt Danmark.
Jon Lund mener ikke, at ideen med et fælles abonnement på nyhedstjenester vil virke i det danske hjørne af internettet. Men han ser derimod muligheder på tablets som for eksempel iPad.
»På iPad kan en fælles betalingsmur godt give mening. Giv læseren en hel bunke forskellige aviser med i købet, når han køber bare en af dem. Læseren vil opleve det som en stor forbedring af produktet. Nettet har nemlig lært ham at sætte pris på at kunne læse nyheder fra mange kilder. Og der er meget lidt at tabe: det er de færreste, der ellers ville have købt både Politiken og Berlingeren og Børsen osv. Så det er ikke meget mersalg der går fløjten,« mener Jon Lund.
Og med et bredt udsnit af de danske aviser til sin rådighed, kunne man udnytte det sociale aspekt i nyhedsformidlingen. Brugerne kunne stadig få indsigt i og gavn af hvad deres venner læser, og aviserne kunne udnytte de sociale medier til at promovere artikler.
»Hvis Berlingske, f.eks., har skrevet en artikel om Christiania, som har hittet hos Politiken-læserens venner, kan Politiken i deres egen artikel linke videre til Berlingske: "Now trending" eller "Tre af dine venner kan godt lide denne", eller noget i den stil. Det kunne give avisen med al dens redaktionelle overblik en social kvalitet og en god dynamik. Det ville tage det bedste fra applikationer, der samler al det ens venner læser, og blande det med det bedste fra avisen, nemlig prioriteringen og udvælgelsen af stoffet,« siger Jon Lund til Journalisten.dk.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Sagen er jo, at det essensen i enhver nyhed kan skrives på 3 - 5 linjer, så det vil være uendelig nemt, at lave en nyhedsoversigt.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen