Hængt ud af TV 2 Nord: »Min første tanke er: Hvad fanden er det her for noget?!«

En tilfældig nordjyde blev mandag sat i forbindelse med skattesnyd, da TV 2 Nord bragte en artikel om, at hans adresse optræder i Panama-papirer. »Det er totalt dårlig stil af TV 2 Nord. Det allermest mærkelige er, at de ikke engang ringede til mig inden,« siger han. TV 2 Nord beklager og har slettet navn og adresse

Mandag aften får Jens Holm en Snapchat-besked fra en kammerat, som får ham til at spærre øjnene op.

Kammeraten sender et billede af en artikel, der netop er blevet publiceret på TV 2 Nords hjemmeside. Artiklen kæder fem nordjyske adresser sammen med de såkaldte Panama-papirer lækket fra advokatfirmaet Mosack Fonseca. Jens Holms adresse er én af dem.

»Jeg aner ikke, hvad han snakker om, så jeg går på nettet og læser artiklen med det samme. Min første tanke er: Hvad fanden er det her for noget?!« fortæller nordjyden til Journalisten.  

Jens Holm er et opdigtet navn, da han ikke ønsker, at hans rigtige navn skal kædes yderligere sammen med Panama-papirer og Mosack Fonseca. Han arbejder selv i en bank og er derfor ikke interesseret i, at hans navn og adresse bliver sat i relation til skatteunddragelse, som det blev i TV 2 Nords artikel mandag. 

»Det første jeg gjorde, da jeg så artiklen, var da at orientere min chef om, at jeg intet har med det her at gøre,« fortæller han til Journalisten.

Skriver navn ind i stedet for at fjerne adresse 

I artiklen på TV 2 Nords hjemmeside kan læserne på et interaktivt kort zoome ind og se Jens Holms præcise adresse.

Adressen fremgår af den database med navne på personer og selskaber trukket ud af de lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mosack Fonseca, som blev offentliggjort mandag aften. Det skyldes, at husets tidligere ejer – af ukendte årsager – er nævnt i dokumenterne.

Men Jens Holm har altså intet med det at gøre. Umiddelbart efter at have kontaktet sin chef skriver han derfor en mail til TV 2 Nords journalist, som har skrevet artiklen. Hun ringer ham op og kan godt forstå, at det er træls for ham, fortæller han.

»Jeg siger til hende, at jeg gerne vil have mig frabedt, at min adresse optræder i den sammenhæng. Hun lover, at hun vil gå ind og redigere i artiklen. Men hun fjerner ikke min adresse. I stedet skriver hun bare mit navn ind i artiklen og skriver, at jeg har sagt, at jeg ikke har nogen relation til det her,« siger Jens Holm.

Men det løser overhovedet ikke problemet, mener Jens Holm. Faktisk gør det kun ondt værre:

»Hvis man googler min navn, står det jo stadig i relation til Panama. Jeg ønsker ikke at kunne forbindes med skattefusk eller skattely. Og jeg har ikke lyst til, at der en dag, når jeg skal sælge mit hus, kommer en artikel frem om, at ham, der bor der, ikke har rent mel i posen. Det synes jeg da er krænkende. Det kan ødelægge en masse ting,« siger han.

Vil du fortælle om forløbet i nyhederne?  

Jens Holm er meget forundret og fortørnet over hele forløbet.

»Jeg synes, det er totalt dårlig stil af TV 2 Nord. Og det allermest mærkelige er, at de ikke engang ringede til mig, inden de bragte mit navn og min adresse. Oven i købet spørger journalisten mig så bagefter, om jeg har lyst til at komme i nyhederne og fortælle, at jeg ikke har noget med det her at gøre. Gu’ fanden har jeg da ikke lyst til det!«

Som Journalisten kunne fortælle i går, har TV 2 Nord fortrudt forløbet og fjernet det interaktive kort i artiklen. De har også slettet Jens Holms rigtige navn fra artiklen. 

»Jeg skulle bare have mit navn væk derfra, og det har jeg fået nu. Men jeg synes da stadig, det ville klæde TV 2 Nord at ringe og give mig en undskyldning,« siger han.

TV 2 Nord: Vi har beklaget

Den undskyldning mener TV 2 Nords chefredaktør, Jesper Christiansen, at han har givet. Tirsdag eftermiddag fik han en mail fra Jens Holm, og kort efter – umiddelbart efter interviewet til denne artikel – ringer han ham op og beklager.

»Vi snakker sammen i et kvarter, hvor jeg beklager. Vi er jo enige om, at vi skulle have grebet den her historie anderledes an. Vi begår en fejl om aftenen, og derfor har vi også ændret vores artikel og begrundet hvorfor,« siger chefredaktøren til Journalisten.

Han har en oplevelse af, at du ikke ringer for at undskylde, men for at få ham til at stille op til interview?

»Det er simpelthen en misforståelse. Jeg ringer ikke for at få ham til at stille op til interview – jeg ringer for at beklage, at han er havnet i den her suppedas. Det synes jeg da er træls for ham. Og det har ikke været vores intention at bringe nogen uskyldige mennesker i et dårligt lys,« siger han.

Jesper Christiansen mener ikke, der er noget galt i, at hans medie spørger Jens Holm, om han vil stille op til interview om, hvordan det var at blive trukket ind i sagen.

»Uanset at vi har slettet hans adresse fra vores artikel, så ligger den jo stadig derude i databasen. Og det pirrer da min journalistiske nysgerrighed at finde ud af, hvordan det er for ham. Derfor spørger vi, om han vil stille op og fortælle om det. Men jeg forstår da godt, at han ikke vil stille op til mere,« forklarer han.

 

0 Kommentarer