Fyret Niels Lindvig nægter at blive væk fra DR

P1 Orienterings Niels Lindvig er varslet fyret, men arbejder ufortrødent videre og nægter at tage imod en fritstilling. Han overvejer at føre sag mod DR for bl.a. uberettiget fyring og aldersdiskrimination. »Jeg stikker ikke bare halen mellem benene,« siger han. DR vil ikke svare på kritikken

Da DR for snart tre uger siden gennemførte sin store sparerunde, var P1 'Orienterings' journalist Niels Lindvig én af de 101 DR-medarbejdere, der blev varslet fyret. Det skabte en del røre – blandt andet da militæranalytiker Peter Viggo Jakobsen efterfølgende protesterede over fyringenlive-radio.

Men siden har man flere gange kunnet høre Niels Lindvigs velkendte røst i æteren. Og det har undret flere lyttere, fortæller han selv:

»Mange af dem, der har reageret på min fyring, har sagt "hold da op, nu kan vi jo høre ham i radioen – er han så genansat"? Men det er jeg altså ikke. Jeg har bare valgt at tage kampen op mod DR,« siger Niels Lindvig.

Forklaringen er, at Niels Lindvig har afvist at indgå aftale med DR om en fritstilling. Er man fritstillet, kan man som afskediget medarbejder gå hjem med løn i et antal måneder, afhængigt af hvor længe man har været ansat. Alternativet er at fortsætte i sin stilling opsigelsesperioden ud – i Lindvigs tilfælde 12 måneder.

Cheferne kigger den anden vej  

Typisk vælger de fyrede at takke ja til en fratrædelsesaftale med en fritstillingsklausul. Men det vil Niels Lindvig ikke:  

»Jeg kan godt forstå, at mange tager imod tilbuddet om en fritstilling. Fordi de har familie og så videre, de skal tænke på, og fordi de går nedenom og hjem med dårlige nerver, hvis de skal se på det her hus og de chefer, som ikke kan lide dem mere. Jeg kan forstå alt det – men sådan har jeg det ikke,« siger Niels Lindvig.

Modsat langt størstedelen af de sindede medarbejdere i DR arbejder han derfor ufortrødent videre, selv om han er varslet fyret.

»Mine chefer prøver at lade, som om jeg ikke er her. De går forbi mig og kigger andre steder hen – men de er nødt til at gå forbi mig, for min plads er lige der, hvor de skal gå forbi. Ingen af dem har henvendt sig direkte til mig,« fortæller han.

Hvad lægger du i det?

»Jamen, jeg ved godt, hvordan de har det med det. For allerede da jeg fik overrakt min fyring, sagde min områdechef, at så kan du godt gå hjem indtil den første, hvor fyringen jo træder i kraft. Så sagde jeg ’nånå, er det så en bortvisning’? Nej, det var det ikke. Og eftersom jeg ikke er bortvist, har jeg ikke lyst til at gå hjem. For jeg kan jo godt lide mit arbejde,« siger Niels Lindvig.

Overvejer at føre sag mod DR

En anden årsag til, at han har fravalgt at forhandle en aftale om fritstilling på plads, er, at han dermed ville fraskrive sig muligheden for at føre sag mod DR for uretmæssig fyring. Og netop dét overvejer han at gøre.

»Jeg forbeholder mig ret til – hvis det kan lade sig gøre – at rejse sag mod DR. Fordi jeg synes, fyringen er ubegrundet og usaglig,« siger Niels Lindvig, som derfor er i dialog med Dansk Journalistforbund om mulighederne for at føre en eventuel sag.

»Jeg vil gerne føre sag om uberettiget fyring, aldersdiskrimination og muligvis politisk fyring. Men nu får vi se,« siger han.

Føler sig forpligtet til at bide sig fast

Umiddelbart efter den såkaldte sindet-dag i DR den 17. september, hvor medarbejderne blev varslet fyret, skrev 'Orienterings' medarbejdere en klage over fyringen af Niels Lindvig. Lindvig selv fortæller, at den opbakning, han har fået fra blandt andet kolleger og lyttere, har været med til at give ham mod på at tage kampen op.

»Der er blevet sendt masser af klager over min fyring til huset. Jeg har simpelthen fået helt sindssvagt meget opbakning fra folk rundt omkring. Og når folk gider ulejlige sig med det, synes jeg også, jeg har en forpligtelse til at bide mig fast i bordkanten og slås. Så jeg stikker ikke bare halen mellem benene,« siger Niels Lindvig.

Men er det alligevel ikke ubehageligt for dig at gå på arbejde, når du jo er varslet fyret?

»Jeg har ikke noget ubehag ved det overhovedet. Jeg har en relativt bred ryg, og mine kolleger er fantastiske. Det er klart, at jeg har et problem med min områderedaktør og min redaktionsleder. Men det behøver jeg ikke at lade mig gå på af – og det gør jeg så heller ikke,« siger Niels Lindvig.

Indsigelsesfristen er udsat 

Efter planen skulle Niels Lindvig, ligesom de øvrige fyringsvarslede DR-medarbejdere, have modtaget sin fyreseddel i sidste uge. Men det skete ikke. I stedet modtog han et nyt brev om, at han fortsat kan gøre indsigelse over fyringen indtil den 10. oktober.

»Der er ingen forklaring på, hvorfor jeg ikke fik min fyreseddel i sidste uge, eftersom jeg var sindet til at blive fyret den 1. oktober. Det forstår jeg ikke, og det gør min advokat heller ikke,« siger han.

I en mail til Journalisten forklarer underdirektør i DR HR Henriette Frandsen-Melau, at DR har forlænget Niels Lindvigs indsigelsesfrist:

”Generelt har vi søgt at give alle svar inden for fristen, men hvis man ønsker en konkret individuel begrundelse i stedet for den generelle, så kan fristen forlænges, fordi der bliver flere høringsrunder,” skriver hun.

DR: Afskedigelser er begrundet i den økonomiske situation

Hun afviser desuden at forholde sig til kritikken om, at fyringen af Niels Lindvig er ubegrundet og usaglig.

”Jeg kan ikke udtale mig om den enkelte sag," skriver Henriette Frandsen-Melau i sin mail til Journalisten.

Hun påpeger dog samtidig, at:

"Alle afskedigelserne er begrundet i den generelle økonomiske situation, og der er som udgangspunkt ikke individuelle begrundelser. Dette er både ifølge lovgivningen og efter aftale med de faglige organisationer i DR.”

95 Kommentarer

Tonny Mortensen
12. NOVEMBER 2014
Er der noget nyt i
Er der noget nyt i fyringssagen mod Niels Lindvig ?. Jeg kan ikke lide at der er så stille - gryden skal holdes i kog !!!. Ledelsen skal sgu ikke have lov at hvile på laurbærrene . Det er for nemt og bekvemt blot at tie problemet ihjel og ignorere de mange protester fra Orienterings lyttere , over den skændige handling fyringen af Niels Lindvig er udtryk for. Måske håber ledelsen på at problemet forsvinder hvis man holder sig for øjne og ører. Men HUSK, Danmarks Radio er hele Danmarks og lytternes radio - ikke ledelsens !!!. Derfor skal ledelsen tage kritikken alvorligt og ikke stikke hovedet i busken.
Ulla Frøding
3. NOVEMBER 2014
Jeg støtter op om protesten.
Jeg støtter op om protesten.
Viveca Tallgren
23. OKTOBER 2014
Jeg ved ikke, hvad der går af
Jeg ved ikke, hvad der går af Danmarks Radio, men at fyre en reporter som Niels Lindvig, er da rent ud sagt hul i hovedet. Hans reportager om Latinamerika og også den angelsaksiske verden er på højeste niveau.
jørgen jakobsen
16. OKTOBER 2014
Tak Niels Lindvig - vi har i
Tak Niels Lindvig - vi har i den grad brug for en modig journalist.
Anne Behr
14. OKTOBER 2014
DR's menneskesyn bliver
DR's menneskesyn bliver tydeligt!Sådan behandler man ikke mennesker!!!!! Hverken Lindvig, hans kolleger eller os lyttere. Mange gode, vrede ord er blevet sagt - også om DR's politik, der ender med, at DR afvikler sig selv ved at fyre de bedste og dermed mister sine gl. trofaste lyttere. Vi slukker frustreret, når de gode P1 og P2-programmer igen er fyldt op med fjant og fnis - for at lokke de unge til (sic!) - og der ikke mere er plads til seriøsitet, oplysning, og dybdeborende journalistik.
Vi kan ikke undvære Niels Lindvig, der med sin kritiske sans giver os et andet syn på verden end set gennem USA's briller. Hvem står til ansvar overfor befolkningen ved denne massakre?

Flere