search

Fynske journalister driller medier med københavneri

De landsdækkende danske medier henvender sig ofte til et københavnsk publikum med københavnske historier. Det er, som om københavneriet er på fremmarch, mener en af journalisterne bag P4 Fyns ”københavneralarm”  

”Vågn nu op derovre. Der foregår altså også noget uden for København”. Sådan lyder opråbet i radioen i på P4 Fyn, når de driller landsdækkende medier med, at de er lidt for københavnske og glemmer, at langt de fleste danskere bor og lever i provinsen.

En af folkene bag den såkaldte ”københavneralarm” er vært på DR Fyn Jesper Borup. Han siger, at københavneri ikke er et nyt fænomen.
»Men det er, som om det er i fremmarch i de her år. Nu har vi et redskab til at sætte det på dagordenen – men med et glimt i øjet,« siger Jesper Borup.

Indslagene bliver præsenteret i radioen med en sirene og sange, der hylder København. Københavneralarmen har kørt i omkring seks måneder, og P4 Fyn har bragt omkring 20 eksempler på københavneri i medierne.

På Twitter og Soundcloud optræder drillerierne under hashtagget #kbhalarm. 

Københavnsk overrepræsentation

Hvad er problemet med mediernes dækning?

»Vi har hver vores rolle i det her land – de københavnske, fynske og jyske medier. Men nogle af de københavnske medier overspiller deres rolle og overdriver vigtigheden af København. Jeg har selv lavet landsdækkende radio i København, og jeg kender godt automatpiloten med, at hvis det sker i København, så er det vigtigt,« siger Jesper Borup.

Han mener, at historier om københavnske forhold ryger ud i de landsdækkende medier, fordi journalisterne selv bor i København.

»Det giver en overrepræsentation af stof fra København og en underrepræsentation af resten af landet. Det er den alvor, der ligger i det,« fortæller han.

Driller DR2-trailer

P4 Fyn har blandt andet taget gas på en DR2-trailer, hvor værterne Jens Olaf Jersild, Bente Dalsbæk, Anne Sophie Hermansen og Clement Kjersgaard kører taxa gennem et aftenmørkt København.

»De bor i København, de kører taxa i København, og de kigger ud på København,« siger Jesper Borup.

Men Clement Kjersgaard har jo masser af gæster fra provinsen i sine programmer. Er det ikke lige meget, hvor de kører rundt i traileren?

»Jo, det er ligegyldigt, og det ser fedt ud på tv. Men når man lægger det oven i hinanden, viser det en tendens til, at man ser verden fra København,« mener Jesper Borup.

Clement Kjersgaard har jo for eksempel ikke kun københavnske gæster i studiet?

»Det er sandt. Men når man debatterer noget, som ikke foregår i København, så bliver det gjort til noget særligt, at det ikke foregår i København, men ude i ’udkantsdanmark’,« siger Jesper Borup.

Tak fra ALT for Damerne

Et andet eksempel, I har taget op, er ALT for Damerne, der bragte en artikel om Odense, hvor billederne var en isvaffel og en skovsø. Hvad er der galt i det?

»ALT for Damerne sælges i kiosker i hele landet, også på Fyn. Hvis man er et moderne dameblad, skal man præsentere andre ting fra Odense, hvis man vil lave en aktuel reportage. Det lignede klip fra en gammel guidebog. Du ville aldrig bringe den slags billeder i en artikel om nutidens København,« siger Jesper Borup om kritikken, som ALT for Damerne takkede for. Bladet er altid interesseret i tips til, hvad man kan opleve i Odense, skrev bladet på Facebook.

I har også været efter 'Presselogen' på TV 2 News, fordi de ikke diskuterede den jysk-fynske avisfusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier i september. Men hvilken debat kunne den fusion have rejst?

»Man kunne bare have ringet til folk uden for København og spurgt, hvad der var interessant. Hvis Politiken eller Berlingske var med i en fusion, ville det have været helt utænkeligt, at det ikke var nævnt.«

'Presselogen' valgte DR's nedskæringer

Redaktør på 'Presselogen' Dorte Lind siger, at når 'Presselogen' ikke behandlede den jysk-fynske mediefusion, var det, fordi hele programmet netop den søndag i september 2014 handlede om den store sparerunde i DR.

»Vi kunne ikke finde den kritiske medievinkel på fusionen. De artikler, der var, var meget positive.«

Til sammenligning berørte DR's spareplan alle danskere, siger hun.

Ville I ikke have gravet mere efter en kritisk vinkel, hvis det var JP Politikens Hus og Berlingske Media, der var fusioneret?

»Det tror jeg ikke. Ikke på en uge, hvor der var den her historie. Vi prioriterede DR's spareplan, fordi den havde konsekvenser for journalistikken i DR.«

Som råd til journalister i København, der gerne vil undgå københavneri, siger Jesper Borup, at det handler om at se ud over bygrænsen:

»Hold mere øje med nyhedsstrømmen uden for København, og tag den lige så alvorligt som den i København. Den er væsentlig for 4/5 af den danske befolkning,« siger han.

På DR Midt & Vest oplyser journalist Knud Lind, at man også går med planer om at lave et fast element om københavneri i radioen efter nytår.

 

Kommentarer
14
Lasse Glavind
18.12.14 14:25
Altså måske de fynske
Altså måske de fynske journalister skulle lære sig at skelne mellem københavneri og journalistisk navlepilleri på de redaktioner, der er placeret i Indre By. I realiteten er der ingen løbende journalistisk dækning af københavnske lokalpolitik - tværtimod kan politikerne på byens rådhus og embedsmændene i Danmarks suverænt største kommune regere stort set uden kritiske spørgsmål og debatter fra og i en indsigtsfuld lokalpresse.

På den måde komme de fynske journalisters kritik i virkeligheden til at bekræfte at det journalistiske navlepilleri ikke kun findes på redaktionerne i Indre By, fordi man ikke engang gør sig den ulejlighed at undersøge om der er hold i fordommene.
Fremhævet af Journalisten
Lasse Glavind
18.12.14 14:37
De 'fynske' journalister og
De 'fynske' journalister og andre interesserede fra provinsen kan med fordel læse den her artikel, der blev bragt i 'Journalisten' for et år siden. Her er Roger Buch blandt andet citeret for at sige:

"Den kommunalpolitiske dækning i Danmark er en ujævn størrelse. I nogle af de større provinsbyer med regionale dagblade bliver byrådspolitikken stadig dækket ganske udførligt. Så heldige er københavnerne ikke."

https://journalisten.dk/hvem-passer-paa-koebenhavn-0
Fremhævet af Journalisten
Thomas Frederiksen
18.12.14 14:41
Københavnsk politik kunne
Københavnsk politik kunne dækkes mere intensivt, men der findes skam en levende lokalpresse i form af ugeaviser, der sætter fokus på københavnske forhold, også med kritiske vinkler
Fremhævet af Journalisten
Lasse Glavind
18.12.14 14:49
Beklager, Thomas, men at de
Beklager, Thomas, men at de københavnske lokalaviser skulle være ret meget andet end udvidede boligannonce-tillæg tilsat et par læserbreve - mestendels skrevet af politikere, der roser sig sig selv - det har jeg som indfødt og lokalt aktiv gennem mange år meget svært ved at genkende. Læs den artikel jeg henviser til. Her udtaler overborgmesterens spindoktor såmænd, at han er glad for den manglende kritiske debat.
Fremhævet af Journalisten
Bodil Rohde
18.12.14 20:39
Altså herude på den yderste
Altså herude på den yderste udkant på Fyn anser vi faktisk de såkaldte landsdækkende aviser i hovedstaden for at være tilbagestående.

Det er sådan set fordi, at der ikke længere er noget landsdækkende i dem, og fordi de åbenbart har et syn på den såkaldte provins, som er hentet i gamle danske film.

Når det handler om kultur, så ser det meste af den ud til være udskiftet med markeringsføringsjournalistik, Eller kommando-journalistik, som går på, at man skal gøre dit og dat, - det gælder især kvinder, - indtil man segner.

Så det handler nok ikke om københavneri, men om indskrænket journalistik og uvidenhed. Det kan man også finde her på Fyn.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Kerteminde


Fremhævet af Journalisten
Katrine Asp-Poulsen
19.12.14 12:26
Som regionalt medie i
Som regionalt medie i hovedstadsområdet har vi på P4 København et konstant, skarpt og kritisk blik rettet mod de beslutninger, der bliver truffet på Københavns Rådhus. Det er et af vores vigtigste journalistiske fokusområder og et særskilt stofområde hos os. Jeg kan garantere for, at politikerne på rådhuset ikke frit kan forvalte borgernes penge uden at nogen holder øje med, hvad der foregår. Her skal man i øvrigt ikke underkende den journalistik, de lokale ugeaviser laver på samme felt. Det er en myte, at politikerne på Københavns Rådhus er uden kritisk, journalistisk opsyn

Venlig hilsen
Katrine Asp-Poulsen
Redaktionschef, DR P4 København
Fremhævet af Journalisten
Lasse Glavind
19.12.14 13:06
Katrine Asp-Poulsen, jeg er
Katrine Asp-Poulsen, jeg er helt sikker på, at I selv på DR P4 synes, at I gør et fantastisk og enestående arbejde - eller jeg vil sige det på en lidt anden måde: Man bliver ikke chef i DR i disse år uden at synes, at DR gør et fantastisk og enestående arbejde på alle nyhedsplatforme og i alle universer. Skulle der sidder nogen derude i provinsen, som ikke kender DR P4 København, så kan jeg fortæller, at det er hyggenygge-radio til P4-segmentet med fragmenterede nyheder og tilfældig medieegnet enkeltsagsjournalistik (de er altid friske på en god historie, hvis den er rigtigt solgt) og absolut ingen bredere debat om byen og dens fremtid. Der laves stort set ingen opfølgende eller undersøgende journalistik - faktisk virker det, som om man på redaktionen mangler helt basal indsigt i, hvordan Københavns Kommune er skruet sammen og fungerer. Men der holdes til gengæld rigtig mange mikrofoner for politikere, der lancerer nye spændende tiltag og fejrer den gode historie
.
Det er med andre ord ikke forkert, når overborgmesterens spindoktor udtaler til fagbladet Journalisten, at han er glad for den manglende journalistiske dækning af rådhusets hittepåsomhed.

Og når Katrine så skriver, at de københavnske annonceaviser - der er en del af Søndagsavis'koncernen' laver væsentlig journalistik, der bidrager til at skabe en samlet københavnsk offentlighed, så må man bare ryste på hovedet.
Fremhævet af Journalisten
Katrine Asp-Poulsen
19.12.14 17:03
Kære Lasse

Kære Lasse

Ryst du bare løs på hovedet. I mens vil vi fortsætte med at have fagmedarbejdere med årelang erfaring og stor indsigt i kommunale og politiske forhold til at holde øje med beslutningerne på Københavns Rådhus. Vi vil også fortsætte med at prioritere vores økonomi og journalistiske kræfter, så vi jævnligt kan nedsætte reporterteams til at lave undersøgende journalistik på de emner, vi synes fortjener ekstra opmærksomhed.

At P4 i dine ører er hyggeradio med en tilfældig nyhedsdækning.. Tja, det står dig frit for at mene. Jeg vil påstå, at det er en fordom, og jeg giver meget gerne en kop kaffe på redaktionen, hvis du skulle få lyst til at udfordre dit syn på P4 København og den journalistik, vi laver.

Er det svært at finde tid til det, kan du også få et eksempel på en af vores 'vi holder øje med magthaverne'-historier her: http://www.dr.dk/Nyheder/Regionale/Koebenhavn/2014/10/02/195701.htm

Du virker meget optaget af, at nogen holder ordentligt øje med beslutningerne i København. Så er vi to. Og jeg tror faktisk, at du vil blive svært opmuntret og stærkt beroliget, hvis du mødte de reportere hos os, der står for at sikre det.
Fremhævet af Journalisten
Ida Sønderby Rosgaard
20.12.14 13:44
Jeg har boet i København
Jeg har boet i København siden 1983 og har ved selvsyn kunnet konstatere, at Rådhuset har fået langt friere tøjler til at tøjle pressen eller langt friere tøjler på grund af en fraværende presse.

Så Lasse Glavind har ret. Der er alt for mange væsentlige historier om Københavns Kommune, der ikke bliver bragt frem i lyset.

Og uanset hvor godt man selv synes, at man gør det, så er der altid plads til forbedringer.

Glædelig jul og godt nytår - og lad os alle kæmpe for en stærk presse, der opfylder sine forpligtelser som 4. statsmagt hele vejen rundt!
Fremhævet af Journalisten
Henrik Hansen
20.12.14 17:28
Hej Katrine,

Hej Katrine,

Jeg plukkede lige P4's nyheder fra i går (fredag d. 19/12) kl. 12:30 (den ældste på listen lige p.t.). Der var tre indslag:

Uddannelsessystemets tabere er indvandrerdrenge
Reduktion af ungdomskriminaliteten i Helsingør
Det kan koste dig op mod 750,- at glemme at checke ud

Et ud af tre berørte regionen. Resten er landsdækkende. Cirka to timer tidligere, havde kommunen udsendt en pressemeddelelse om anvendelse af 1,5 mio. kr. på infrastruktur. Men den valgte i ikke at håndtere?

Jeg anerkender naturligvis at i er nød til at foretage redaktionelle valg, fordi i ikke kan dække alt, men når vælger to landsnyheder, frem for en regional nyhed, vil jeg også gerne abonnere på betragtningen om "en tilfældig nyhedsdækning"...

I øvrigt også meget fint for 'jer', at man automagisk havner på P4KBH's side, når man går ind på http://www.dr.dk/p4 - jeg håber den også får "københavneralarmen" til at lyde et sted eller to vest for Valby Bakke...

Fremhævet af Journalisten
Katrine Asp-Poulsen
21.12.14 15:22
Hej Henrik

Hej Henrik

Det er helt ok, at du er uenig i vores nyhedsdækning, men tilfældig er den altså ikke. Den flugter fuldstændigt med de journalistiske fokusområder, vi har valgt, og både intergrationshistorien og rejsekorthistorien er klare regionale historier med udspring i nogle temaer, der fylder meget i bevidstheden for vores lyttere.

Med hensyn til automatikken på nettet, skulle systemet være indrettet sådan, at man via IP-adressen ryger direkte til ens regionale station, og altså ikke kun P4 Københavns hjemmeside. Så ingen københavner-alam her :-)

I øvrigt er jeg fuldstændigt enig med Ida, der skriver, at der altid er plads til forbedringer. Mit mål med det første indlæg var egentligt bare at tilsætte nogle nuancer til den myte, der er opstået om, at politikerne på Københavns Rådhus er fuldstændigt uden kritisk, journalistisk opsyn. Sådan er det heldigvis ikke

Fremhævet af Journalisten
Ole B. Bernatrup
21.12.14 17:54
Denne kommentartråd er en
Denne kommentartråd er en glimrende belysning af problemet: i stedet for at handle om sagens humle - københavneriet i den. landsdækkende presse, er det endt med en debat om, hvorvidt den københavnske lokalpresse er god nok ...

At der grundlæggende er et problem, er uomtvisteligt. Københavnermedierne sætter dagsordenen - også den uretfærdige. Fordummende fordomme og hjemmestrikkede sandheder trives og luftes jævnligt: det være sig i avisartikler, der med gysende stemme beretter om, hvor slemt det står til provinsen, det være sig i tv-programmer, der behandler en tur til Vestjylland som tur i et slags antropologisk frilandsmuseum.
Bedste eksempel var dog, da Radio 24Syv forsøgte at modbevise de åbentlyst rimelige beskyldninger om, at stationen er metrofikseret så det basker: svaret var at sende Mads Holger til Herning. "Kan man drikke champagne i Herning?" kvidrede han ...

Tag nu Jylland, Fyn og resten af landet alvorligt på ikke-københavnske præmisser: her er andre udfordringer og problemer end i Kbh.- mulighederne og løsningerne er også anderledes.
Fremhævet af Journalisten
Søren Andersen
22.12.14 13:27
http://www.bt.dk/danmark
http://www.bt.dk/danmark/efter-14-aar-i-radioen-derfor-stopper-hele-danmarks-trafikstemme - skrev BT, da en af medarbejderne i København stoppede. Så er ens verden ikke ret stor.
Fremhævet af Journalisten
Brian Lindholt
12.03.15 14:28
Kig også venlist på
Kig også venlist på sportsdækningen. Det er vel egentlig også tankevækkende, at en håndboldkamp i sidste uge ude på en mark i Gudme mellem GOG og KIF Kolding København trak flere tv-seere end en sub-topkamp i fodbold med FC København og Brøndby.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen