”Vågn nu op derovre. Der foregår altså også noget uden for København”. Sådan lyder opråbet i radioen i på P4 Fyn, når de driller landsdækkende medier med, at de er lidt for københavnske og glemmer, at langt de fleste danskere bor og lever i provinsen.
En af folkene bag den såkaldte ”københavneralarm” er vært på DR Fyn Jesper Borup. Han siger, at københavneri ikke er et nyt fænomen.
»Men det er, som om det er i fremmarch i de her år. Nu har vi et redskab til at sætte det på dagordenen – men med et glimt i øjet,« siger Jesper Borup.
Indslagene bliver præsenteret i radioen med en sirene og sange, der hylder København. Københavneralarmen har kørt i omkring seks måneder, og P4 Fyn har bragt omkring 20 eksempler på københavneri i medierne.
På Twitter og Soundcloud optræder drillerierne under hashtagget #kbhalarm.
Københavnsk overrepræsentation
Hvad er problemet med mediernes dækning?
»Vi har hver vores rolle i det her land – de københavnske, fynske og jyske medier. Men nogle af de københavnske medier overspiller deres rolle og overdriver vigtigheden af København. Jeg har selv lavet landsdækkende radio i København, og jeg kender godt automatpiloten med, at hvis det sker i København, så er det vigtigt,« siger Jesper Borup.
Han mener, at historier om københavnske forhold ryger ud i de landsdækkende medier, fordi journalisterne selv bor i København.
»Det giver en overrepræsentation af stof fra København og en underrepræsentation af resten af landet. Det er den alvor, der ligger i det,« fortæller han.
Driller DR2-trailer
P4 Fyn har blandt andet taget gas på en DR2-trailer, hvor værterne Jens Olaf Jersild, Bente Dalsbæk, Anne Sophie Hermansen og Clement Kjersgaard kører taxa gennem et aftenmørkt København.
»De bor i København, de kører taxa i København, og de kigger ud på København,« siger Jesper Borup.
Men Clement Kjersgaard har jo masser af gæster fra provinsen i sine programmer. Er det ikke lige meget, hvor de kører rundt i traileren?
»Jo, det er ligegyldigt, og det ser fedt ud på tv. Men når man lægger det oven i hinanden, viser det en tendens til, at man ser verden fra København,« mener Jesper Borup.
Clement Kjersgaard har jo for eksempel ikke kun københavnske gæster i studiet?
»Det er sandt. Men når man debatterer noget, som ikke foregår i København, så bliver det gjort til noget særligt, at det ikke foregår i København, men ude i ’udkantsdanmark’,« siger Jesper Borup.
Tak fra ALT for Damerne
Et andet eksempel, I har taget op, er ALT for Damerne, der bragte en artikel om Odense, hvor billederne var en isvaffel og en skovsø. Hvad er der galt i det?
»ALT for Damerne sælges i kiosker i hele landet, også på Fyn. Hvis man er et moderne dameblad, skal man præsentere andre ting fra Odense, hvis man vil lave en aktuel reportage. Det lignede klip fra en gammel guidebog. Du ville aldrig bringe den slags billeder i en artikel om nutidens København,« siger Jesper Borup om kritikken, som ALT for Damerne takkede for. Bladet er altid interesseret i tips til, hvad man kan opleve i Odense, skrev bladet på Facebook.
I har også været efter 'Presselogen' på TV 2 News, fordi de ikke diskuterede den jysk-fynske avisfusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier i september. Men hvilken debat kunne den fusion have rejst?
»Man kunne bare have ringet til folk uden for København og spurgt, hvad der var interessant. Hvis Politiken eller Berlingske var med i en fusion, ville det have været helt utænkeligt, at det ikke var nævnt.«
'Presselogen' valgte DR's nedskæringer
Redaktør på 'Presselogen' Dorte Lind siger, at når 'Presselogen' ikke behandlede den jysk-fynske mediefusion, var det, fordi hele programmet netop den søndag i september 2014 handlede om den store sparerunde i DR.
»Vi kunne ikke finde den kritiske medievinkel på fusionen. De artikler, der var, var meget positive.«
Til sammenligning berørte DR's spareplan alle danskere, siger hun.
Ville I ikke have gravet mere efter en kritisk vinkel, hvis det var JP Politikens Hus og Berlingske Media, der var fusioneret?
»Det tror jeg ikke. Ikke på en uge, hvor der var den her historie. Vi prioriterede DR's spareplan, fordi den havde konsekvenser for journalistikken i DR.«
Som råd til journalister i København, der gerne vil undgå københavneri, siger Jesper Borup, at det handler om at se ud over bygrænsen:
»Hold mere øje med nyhedsstrømmen uden for København, og tag den lige så alvorligt som den i København. Den er væsentlig for 4/5 af den danske befolkning,« siger han.
På DR Midt & Vest oplyser journalist Knud Lind, at man også går med planer om at lave et fast element om københavneri i radioen efter nytår.
14 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kig også venlist på sportsdækningen. Det er vel egentlig også tankevækkende, at en håndboldkamp i sidste uge ude på en mark i Gudme mellem GOG og KIF Kolding København trak flere tv-seere end en sub-topkamp i fodbold med FC København og Brøndby.
http://www.bt.dk/danmark/efter-14-aar-i-radioen-derfor-stopper-hele-danmarks-trafikstemme - skrev BT, da en af medarbejderne i København stoppede. Så er ens verden ikke ret stor.
Denne kommentartråd er en glimrende belysning af problemet: i stedet for at handle om sagens humle - københavneriet i den. landsdækkende presse, er det endt med en debat om, hvorvidt den københavnske lokalpresse er god nok ...
At der grundlæggende er et problem, er uomtvisteligt. Københavnermedierne sætter dagsordenen - også den uretfærdige. Fordummende fordomme og hjemmestrikkede sandheder trives og luftes jævnligt: det være sig i avisartikler, der med gysende stemme beretter om, hvor slemt det står til provinsen, det være sig i tv-programmer, der behandler en tur til Vestjylland som tur i et slags antropologisk frilandsmuseum.
Bedste eksempel var dog, da Radio 24Syv forsøgte at modbevise de åbentlyst rimelige beskyldninger om, at stationen er metrofikseret så det basker: svaret var at sende Mads Holger til Herning. "Kan man drikke champagne i Herning?" kvidrede han ...
Tag nu Jylland, Fyn og resten af landet alvorligt på ikke-københavnske præmisser: her er andre udfordringer og problemer end i Kbh.- mulighederne og løsningerne er også anderledes.
Hej Henrik
Det er helt ok, at du er uenig i vores nyhedsdækning, men tilfældig er den altså ikke. Den flugter fuldstændigt med de journalistiske fokusområder, vi har valgt, og både intergrationshistorien og rejsekorthistorien er klare regionale historier med udspring i nogle temaer, der fylder meget i bevidstheden for vores lyttere.
Med hensyn til automatikken på nettet, skulle systemet være indrettet sådan, at man via IP-adressen ryger direkte til ens regionale station, og altså ikke kun P4 Københavns hjemmeside. Så ingen københavner-alam her :-)
I øvrigt er jeg fuldstændigt enig med Ida, der skriver, at der altid er plads til forbedringer. Mit mål med det første indlæg var egentligt bare at tilsætte nogle nuancer til den myte, der er opstået om, at politikerne på Københavns Rådhus er fuldstændigt uden kritisk, journalistisk opsyn. Sådan er det heldigvis ikke
Hej Katrine,
Jeg plukkede lige P4's nyheder fra i går (fredag d. 19/12) kl. 12:30 (den ældste på listen lige p.t.). Der var tre indslag:
Uddannelsessystemets tabere er indvandrerdrenge
Reduktion af ungdomskriminaliteten i Helsingør
Det kan koste dig op mod 750,- at glemme at checke ud
Et ud af tre berørte regionen. Resten er landsdækkende. Cirka to timer tidligere, havde kommunen udsendt en pressemeddelelse om anvendelse af 1,5 mio. kr. på infrastruktur. Men den valgte i ikke at håndtere?
Jeg anerkender naturligvis at i er nød til at foretage redaktionelle valg, fordi i ikke kan dække alt, men når vælger to landsnyheder, frem for en regional nyhed, vil jeg også gerne abonnere på betragtningen om "en tilfældig nyhedsdækning"...
I øvrigt også meget fint for 'jer', at man automagisk havner på P4KBH's side, når man går ind på http://www.dr.dk/p4 - jeg håber den også får "københavneralarmen" til at lyde et sted eller to vest for Valby Bakke...
Flere