search

Oprør mod københavneriet: Nu flytter han til provinsen

Journalist Christian Frederiksen vil ikke længere være "mediekøbenhavner". Han mener, at journalisterne i hovedstaden er for indspiste. »Journalistikken er blevet en måde at få opfyldt sine egne egoistiske mål om karriere, god løn og en stor andelslejlighed,« siger han - og flytter til provinsen

København er en by for en bedrevidende, indspist, selvbestaltet elite, der ligner hinanden. Det gælder i høj grad også de mediefolk, der bor der.

Sådan lyder kritikken fra journalist Christian Frederiksen, som gerne tæller sig selv med blandt ”mediekøbenhavnerne”: En småborgerlig øvre middelklasse, som har mistet grebet på virkeligheden.

Christian Frederiksen har indtil for nylig arbejdet som producer på P3. Nu flytter han ind på Jyderup Højskole på Vestsjælland med sin familie, hvor han fremover skal være viceforstander. Det har krævet et opgør med det faste mønster, mange udvikler som journalister i København, forklarer han:

»Det virker, som om der er en fastlagt vej for journalister i København: Man arbejder som journalist et par år, så bliver man mellemleder, tjener gode penge og kan købe en stor lejlighed. Men hvorfor er det egentlig, at man gør det? Min proces handler om at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor jeg gør, som jeg gør.«

Det handler om prestige og karriere

Christian Frederiksen flyttede som idealistisk journalist selv til København fra Jylland for at komme væk fra småborgerligheden. Men København har skuffet, og efterhånden som han selv blev ældre, blev han som de andre journalister i København:

»Folk er endnu mere ens her, end de var i Jylland. Og vi er det på en endnu mere småborgerlig måde, for her handler det endnu mere om prestige og karriere. Jeg troede, det at blive journalist handlede om at gøre en forskel og lave nogle fede ting – det gør det selvfølgelig også – men der er for meget af det andet,« mener Christian Frederiksen.

Journalistens blogger Susanne Sayers skrev i går, at hun føler sig dummere, efter at hun flyttede fra Ebeltoft til København.

”I Ebeltoft blev jeg konstant tvunget til at overveje, om det var mig, der var spøgelsesbilisten, og de andre, som havde ret. Det blev jeg klogere af,” skriver hun.

Christian Frederiksen peger også på, at problemet er, at alle har det samme udgangspunkt.

»Der er én virkelighed her i København, som vi tror er den samme for resten af Danmark. Der er en mangel på forståelse for, hvordan det er at leve andre steder. Og man har det udgangspunkt, at alle andre også tjener 40.000 kroner om måneden og køber dyre lejligheder, som man jo gør i København,« siger Christian Frederiksen.


Christian Frederiksen har for nylig lanceret en tegneserie om københavner-eliten på sitet heltnormalt.dk.

Bruger folk, man kender

Det betyder, at den faglige inspiration kommer de samme steder fra – og det er et problem for journalistikken, som kommer ud i den anden ende.

»Når man er journalist og bor i København, har man en begrænset idé om, hvordan det er at bo andre steder. Det kan man se i artikler, og når journalister skal bruge kilder i et tv-program: Det er tit nogle, man kender. Man får sin inspiration fra omgivelserne, og så tror man, at alle folk synes, det er interessant, hvad der foregår på Nørrebro eller Vesterbro,« kritiserer han og tilføjer:

»Vi påvirker hinanden. Man måler man sig med dem, man bor ved siden af, og hvis de alle er som en selv, så er det det samme syn på tilværelsen. Men er det den måde, vi lever det bedste liv og laver den bedste journalistik på?«

Er motivationen journalistik?

Christian Frederiksen har selv et forslag til en løsning på problemet med for mange journalister i København: Giv alle journalister samme løn som en folkeskolelærer, og flyt DR-byen til Sønderjylland!

»Det er ment som en provokation, men hvorfor får vi egentlig så meget i løn? Jeg har taget en uddannelse, der svarer til en folkeskolelærers, men jeg tjener væsentligt mere, end de gør. Skal det være motivationen for at lave god journalistik, eller skal det være, at man gerne vil ændre noget?«

Lønnen har vel ikke indflydelse på, om man er en god journalist eller ej?

»Nej, men du havner i en klasse. Når man spejler sig i den klasse, kommer ens journalistik til at afspejle det. Så kan det være svært at sætte sig ind i, hvordan det er ikke at tjene særlig mange penge,« siger Christian Frederiksen.

Han mener, at placeringen af DR-Byen i Sønderjylland ville skille fårene fra bukkene:

»Man ville finde ud af, om det i virkeligheden handler om at bo et fedt sted i København eller om at lave den journalistik, du brænder for. For hvis det er journalistikken, der betyder mest, ville du ikke have noget imod at flytte til Sønderjylland,« siger Christian Frederiksen.

Han har dog ikke selv helt gjort op med livet som mediekøbenhavner, da han fortsætter med at freelance ved siden af jobbet på højskolen.

»Jeg er også afhængig af København. Det er her, alle mine venner bor, mit netværk er og alle mulighederne. Det er i København, alle mulighederne og pengene er,« siger han.

Kommentarer
13
Jesper Lundsgaard
19.03.15 14:36
Med en flytning af DR Byen
Med en flytning af DR Byen til Jylland slipper man forhåbentlig også for subjektive vurderinger af, hvor langt væk alt muligt ligger fra København og en belæring om den danske geografi. Tjek eksempelvis http://www.dr.dk/nyheder/regionale/esbjerg/2014/11/04/111146.htm
Fremhævet af Journalisten
Jørn Henrik Jørgensen
19.03.15 15:50
Det var DRs manglende
Det var DRs manglende forståelse af de geografiske afstande i Jylland, som for rundt regnet 50 år siden gjorde det muligt at bringe lagerforvalter Peter Rindal til mikrofonen i det, som dengang hed Musikradioen. I programmet Daqs Dato brugte han 3 min.og 42 sekunder på at fortælle, hvorfor han ikke brød sig om kunststøtten. Nogle dage senere blev hans navn knyttet til en -isme som den ene af kun to danskere. Den anden er Grundtvig. Jeg ved det, for jeg sad på den anden side af mikrofonen i DRs studie i Kolding.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Baltzer
19.03.15 18:06
Hvad så med at flytte DR Byen
Hvad så med at flytte DR Byen til Svalbard? Så kunne vi da for alvor få at se, hvem der VIRKELIG vil journalistikken.

Men al spøg til side, så må folk vel bo, arbejde og leve, som de vil, hvor de vil. Det er, som om man i disse tider ikke bare kan flytte til provinsen uden lige at kvittere med et 'fuck jer' til alle os lykkelige idioter, der også i morgen har en hverdag i København.

Jeg synes ikke, københavneriet er så galt igen. Men nu har jeg også fået at vide, at jeg skal passe lidt på mit blodtryk, så jeg læner mig lidt tilbage og venter på, at der sker noget andet, jeg kan flippe ud over.
Fremhævet af Journalisten
Ulrik Baltzer
19.03.15 18:09
Til orientering ifb.
Til orientering ifb. ovenstående: Jeg bor i København, men opfatter mig som en ven af provinsen.
Fremhævet af Journalisten
Lisbeth Petersen
19.03.15 18:25
Det er så sandt, hvad Susanne
Det er så sandt, hvad Susanne Sayers skriver. Og hvad Christian Frederiksen udtaler. Altså lige til vi kommer til det sidste afsnit:

"Det er i København, alle mulighederne og pengene er,« siger han"..

Hvis det er korrekt citeret, modsiger han da lige alt det foregående i artiklen.
Fremhævet af Journalisten
Mads Hedegaard
19.03.15 18:59
København har vel intet med
København har vel intet med sagens at gøre. Det er vel snarere den manglende tyngde i dansk journalistik?
Fremhævet af Journalisten
Mads Jensen
19.03.15 20:46
Kære Ulrik Baltzer, en ven af
Kære Ulrik Baltzer, en ven af provinsen bruger ikke udtrykket "provinsen".
Fremhævet af Journalisten
jonna ginge
19.03.15 20:57
Jeg var lige ved at tro, det
Jeg var lige ved at tro, det handlede om Christiansborg, jeg synes man kan drage en parallel. Men jeg vil give Lisbeth Petersen ret, forkert slutning på artiklen.
Fremhævet af Journalisten
Jens Christensen
19.03.15 21:19
Kære Ulrik Baltzer

Kære Ulrik Baltzer
Din sammenligning af provinsen og Svalbard viser med al uønskelig tydelighed, at du ikke kender noget til den provins, som du påstår at være ven af.
Samtidig illustrerer du også klart (tydeligvis uden selv at vide det), hvad københavneri er, og hvor bredt det er udbredt. Tak for det.
Fremhævet af Journalisten
Frans Novak
19.03.15 22:09
Københavnske medier der
Københavnske medier der bryster sig af at være landsdækkende skriver: Filmen kan ses i Dagmar, Grand og Palads og i 28 biografer i Provinsen. I TV serier som Forbrydelsen sker det gang på gang, at nogen siger noget i stil med: "Hvor er han henne? Vi kan ikke finde ham. " "Jamen han er i Jylland." Hvilket enten kan betyde, at så er han helt væk eller, at så ved vi da, hvor vi har ham.
Her i "Provinsen" har vi også adresser og bor også i byer, der har navne.☺️
Fremhævet af Journalisten
Per Anders
20.03.15 07:43
DR-byen placeret i
DR-byen placeret i Sønderjylland! Eller Politikens hus måske? Godt nok har vi en stolt tradition i landsdelen for "dllettant teater", men nytilkommerne må nok belave sig på, at man ikke opnår hverken publikums gunst, eller en særlig position her hos os, før man ved hårdt, ærligt og dygtigt arbejde har gjort sig fortjent til den! Vi spiller kun teater for hinanden i fritiden - ikke i arbejdstiden.
Alle københavneri-journalister ønskes en "god solformørkelse" - igen!
Fremhævet af Journalisten
Anne Serlev
20.03.15 09:10
Nu er København andet end
Nu er København andet end Grand, Dagmar og den journalistiske inderkreds i city. Jeg bor glimrende i Nord Vest og har kolonihave i Herlev. Der er rigtig mange fantastiske historier og begavede mennesker-
Fremhævet af Journalisten
Peter Frandsen Siggaard
20.03.15 09:34
Bedriver Public Service
Bedriver Public Service-journalistik i provinsen, og er glad for det. Faktisk så glad, at jeg fortæller om, hvad jeg går og laver på mit job i udkants-DR på Instagram undet mit handle @journalistliv.

Når det er sagt, så synes også, at der (alt for) ofte er grund til, at mine fynske DR-kolleger tænder #kbhalarm.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen