København er en by for en bedrevidende, indspist, selvbestaltet elite, der ligner hinanden. Det gælder i høj grad også de mediefolk, der bor der.
Sådan lyder kritikken fra journalist Christian Frederiksen, som gerne tæller sig selv med blandt ”mediekøbenhavnerne”: En småborgerlig øvre middelklasse, som har mistet grebet på virkeligheden.
Christian Frederiksen har indtil for nylig arbejdet som producer på P3. Nu flytter han ind på Jyderup Højskole på Vestsjælland med sin familie, hvor han fremover skal være viceforstander. Det har krævet et opgør med det faste mønster, mange udvikler som journalister i København, forklarer han:
»Det virker, som om der er en fastlagt vej for journalister i København: Man arbejder som journalist et par år, så bliver man mellemleder, tjener gode penge og kan købe en stor lejlighed. Men hvorfor er det egentlig, at man gør det? Min proces handler om at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor jeg gør, som jeg gør.«
Det handler om prestige og karriere
Christian Frederiksen flyttede som idealistisk journalist selv til København fra Jylland for at komme væk fra småborgerligheden. Men København har skuffet, og efterhånden som han selv blev ældre, blev han som de andre journalister i København:
»Folk er endnu mere ens her, end de var i Jylland. Og vi er det på en endnu mere småborgerlig måde, for her handler det endnu mere om prestige og karriere. Jeg troede, det at blive journalist handlede om at gøre en forskel og lave nogle fede ting – det gør det selvfølgelig også – men der er for meget af det andet,« mener Christian Frederiksen.
Journalistens blogger Susanne Sayers skrev i går, at hun føler sig dummere, efter at hun flyttede fra Ebeltoft til København.
”I Ebeltoft blev jeg konstant tvunget til at overveje, om det var mig, der var spøgelsesbilisten, og de andre, som havde ret. Det blev jeg klogere af,” skriver hun.
Christian Frederiksen peger også på, at problemet er, at alle har det samme udgangspunkt.
»Der er én virkelighed her i København, som vi tror er den samme for resten af Danmark. Der er en mangel på forståelse for, hvordan det er at leve andre steder. Og man har det udgangspunkt, at alle andre også tjener 40.000 kroner om måneden og køber dyre lejligheder, som man jo gør i København,« siger Christian Frederiksen.
Christian Frederiksen har for nylig lanceret en tegneserie om københavner-eliten på sitet heltnormalt.dk.
Bruger folk, man kender
Det betyder, at den faglige inspiration kommer de samme steder fra – og det er et problem for journalistikken, som kommer ud i den anden ende.
»Når man er journalist og bor i København, har man en begrænset idé om, hvordan det er at bo andre steder. Det kan man se i artikler, og når journalister skal bruge kilder i et tv-program: Det er tit nogle, man kender. Man får sin inspiration fra omgivelserne, og så tror man, at alle folk synes, det er interessant, hvad der foregår på Nørrebro eller Vesterbro,« kritiserer han og tilføjer:
»Vi påvirker hinanden. Man måler man sig med dem, man bor ved siden af, og hvis de alle er som en selv, så er det det samme syn på tilværelsen. Men er det den måde, vi lever det bedste liv og laver den bedste journalistik på?«
Er motivationen journalistik?
Christian Frederiksen har selv et forslag til en løsning på problemet med for mange journalister i København: Giv alle journalister samme løn som en folkeskolelærer, og flyt DR-byen til Sønderjylland!
»Det er ment som en provokation, men hvorfor får vi egentlig så meget i løn? Jeg har taget en uddannelse, der svarer til en folkeskolelærers, men jeg tjener væsentligt mere, end de gør. Skal det være motivationen for at lave god journalistik, eller skal det være, at man gerne vil ændre noget?«
Lønnen har vel ikke indflydelse på, om man er en god journalist eller ej?
»Nej, men du havner i en klasse. Når man spejler sig i den klasse, kommer ens journalistik til at afspejle det. Så kan det være svært at sætte sig ind i, hvordan det er ikke at tjene særlig mange penge,« siger Christian Frederiksen.
Han mener, at placeringen af DR-Byen i Sønderjylland ville skille fårene fra bukkene:
»Man ville finde ud af, om det i virkeligheden handler om at bo et fedt sted i København eller om at lave den journalistik, du brænder for. For hvis det er journalistikken, der betyder mest, ville du ikke have noget imod at flytte til Sønderjylland,« siger Christian Frederiksen.
Han har dog ikke selv helt gjort op med livet som mediekøbenhavner, da han fortsætter med at freelance ved siden af jobbet på højskolen.
»Jeg er også afhængig af København. Det er her, alle mine venner bor, mit netværk er og alle mulighederne. Det er i København, alle mulighederne og pengene er,« siger han.
13 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Bedriver Public Service-journalistik i provinsen, og er glad for det. Faktisk så glad, at jeg fortæller om, hvad jeg går og laver på mit job i udkants-DR på Instagram undet mit handle @journalistliv.
Når det er sagt, så synes også, at der (alt for) ofte er grund til, at mine fynske DR-kolleger tænder #kbhalarm.
Nu er København andet end Grand, Dagmar og den journalistiske inderkreds i city. Jeg bor glimrende i Nord Vest og har kolonihave i Herlev. Der er rigtig mange fantastiske historier og begavede mennesker-
DR-byen placeret i Sønderjylland! Eller Politikens hus måske? Godt nok har vi en stolt tradition i landsdelen for "dllettant teater", men nytilkommerne må nok belave sig på, at man ikke opnår hverken publikums gunst, eller en særlig position her hos os, før man ved hårdt, ærligt og dygtigt arbejde har gjort sig fortjent til den! Vi spiller kun teater for hinanden i fritiden - ikke i arbejdstiden.
Alle københavneri-journalister ønskes en "god solformørkelse" - igen!
Københavnske medier der bryster sig af at være landsdækkende skriver: Filmen kan ses i Dagmar, Grand og Palads og i 28 biografer i Provinsen. I TV serier som Forbrydelsen sker det gang på gang, at nogen siger noget i stil med: "Hvor er han henne? Vi kan ikke finde ham. " "Jamen han er i Jylland." Hvilket enten kan betyde, at så er han helt væk eller, at så ved vi da, hvor vi har ham.
Her i "Provinsen" har vi også adresser og bor også i byer, der har navne.☺️
Kære Ulrik Baltzer
Din sammenligning af provinsen og Svalbard viser med al uønskelig tydelighed, at du ikke kender noget til den provins, som du påstår at være ven af.
Samtidig illustrerer du også klart (tydeligvis uden selv at vide det), hvad københavneri er, og hvor bredt det er udbredt. Tak for det.
Flere