Når Jysk Fynske medier går fra en samlet fotografstab på 46 til 36, kommer det til at betyde en markant ændring i måden, aviserne bruger fotograferne. Det siger fotochef på JydskeVestkysten Ulrik Petersen.
»Vi skal gentænke måden, vi bruger fotojournalister på. Når man skærer 20 % af fotograferne, kan de ikke bare producere 20 % mere, så vi er nødt til at tænke smartere,« siger han.
Det betyder blandt andet, at journalisterne i højere grad skal til at tage billeder selv, hvilket chefredaktør Troels Mylenberg fortalte til Journalisten i går.
»Det kan ikke undgå at påvirke kvaliteten. Det er vi meget bevidste om, og det gør rigtig ondt at gøre så stort indhug i vores fotografer. Vi står over for en meget stor opgave med at sikre, at vi stadig har en meget høj kvalitet og får brugt fotografernes stærke faglighed til, hvad fotografer kan,« forklarede Troels Mylenberg i går til Journalisten.
»En syvårig knægt kan jo tage et billede«
Ulrik Petersen tror dog ikke, det kommer til at påvirke kvaliteten af billederne i avisen, hvis fotograferne formår at efteruddanne journalisterne i at tage billeder.
»Vi skal klæde journalisterne på til at tage bedre billeder, for fotograferne kan ikke løbe stærkere. Vi har som faggruppe været for dårlige til at dele ud af vores viden. I 2016 er der virkelig mange muligheder for at lave gode billeder. En syvårig knægt kan jo tage et billede med sin telefon. Det er vi nødt til at tænke ind i måden, vi arbejder på,« siger han.
Det vil især blive registrerende billeder og simple portrætter, som journalisterne skal tage i fremtiden.
»Engang var det jo kun fotografer, der kunne tage et billede og have det klar dagen efter. Den magi ved fotografiet er væk, og så skal vi fokusere på, hvordan vi finder den magi et andet sted,« siger han.
Fotografer skal fokusere på reportage og billedhjul
Også Mads Hansen, som er fotochef på Jydske Medier, der dækker Vejle, Horsens og Fredericia, tror på, at de i fremtiden kan sikre kvaliteten af billeder ved at bruge fotograferne anderledes.
»I stedet for at sende en fotograf ud til et hus, der skal rives ned, eller til et første spadestik, så skal vi fokusere på de store reportager og billedhjul, hvor fotojournalisternes faglighed i højere grad kommer i spil,« siger han.
Mads Hansen anerkender, at det fremover bliver sværere for fotograferne at være til stede lokalt, når de er færre fotografer om samme geografiske område.
»Hvis man hører til i Vejle, så bliver man der. Men det er klart, det bliver sværere at være til stede lokalt. Det må vi løse ved at prioritere, hvilke opgaver der skal løses af fotografer, og hvilke der skal løses af journalister,« siger han.
»Meget sørgeligt«
Selv om Ulrik Petersen, fotochef på JydskeVestkysten, ser det som en nødvendighed, at fotojournalisternes rolle bliver gentænkt, er han alligevel ked af det grundlag, det sker på.
»Det er meget sørgeligt, og det gør mega ondt at skulle sige farvel til 10 kolleger. Jeg ville meget hellere lave denne her omstrukturering med alle medarbejderne,« siger han.
Tror du, denne her gentænkning af fotojournalisternes rolle kommer til at ske i andre medievirksomheder i fremtiden?
»Ja, jeg tror, at man alle steder skal til at finde ud af, hvad det lige præcis er, fotojournalisterne kan, og så bruge det. Jeg vil nødigt, at vi kommer derud, hvor man nedlægger hele fotoredaktioner, og derfor er vi nødt til at bruge vores specialviden smartere. Jeg tror, vi er i gang med en opgradering til fotojournalist 2.0,« siger han.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Sært, sært, sært at det sker så sent i den digitale udviklingshistorie, at PFerne må afgive suverænitet. Selvfølgelig kan journalister tage skarpe, velbelyste og velkomponerede billeder af og i den hverdag, vi skriver om. Og PFerne aflastes fra rutineopgaverne og kan investere det ekstra, de har, i fotos, som løfter kvaliteten i hele avisen. PFernes monopol argumenteres med kvalitetshensyn. Det handler sandelig også og fuldt forståeligt om at bevare job, men selvfølgelig må PFerne være en del af den tatole økonomiske virkelighed, som bl.a. har betydet, at jeg for længst har droppet at skrive freelance-artikler til dagspressen, fordi de vilkårligt tilbudte honorarer var for usle. PFernes billeder til mine artikler blev afregnet til listepris plus tillæg for alt incl. at trække vejret.