Find dig ikke i trusler

Fotografer oplever, at mennesker, de fotograferer, er blevet mere aggressive. Her er arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsens råd

Pressefotografer kan ikke undgå at møde folk med en hård tone. Men trusler skal de ikke finde sig i, siger arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund Eva Jakobsen.

»Hvis folk forlanger, at fotografer, der har overholdt regler, skal slette deres billeder, så skal det meldes til politiet,« siger hun.

Flere voldsomme situationer

Rådet falder, efter at flere fotografer har fortalt Journalisten, at almindelige fotosessions pludselig kan udvikle sig mere eller mindre voldeligt.

»Som pressefotograf har man altid skullet passe på, hvis man for eksempel lavede noget om kriminelle. Men det er nyt, at almindelige mennesker bliver så voldsomme uden grund,« fortæller Jens Astrup.

Nervøse for digitale spor

En tese er, at folk er blevet meget opmærksomme på, hvilke visuelle spor de efterlader sig digitalt.

Men hvis fotografer bliver udsat for trusler eller en intimiderende situation, er det vigtigt, at de vedkender sig de reaktioner, det medfører, siger Eva Jakobsen.

»Det kan godt være, at det i situationen ikke føles særligt alvorligt, men hvis man begynder at ændre adfærd og ikke kan ryste hændelsen af sig, så skal man få hjælp til at komme over det,« siger hun.

Ring til DJ

Hun anbefaler fastansatte at dele intimiderende oplevelser med kollegerne.

For freelancere kan det nogle gange være sværere at finde en at dele oplevelsen med.

»Hvis man ikke har nogen at tale med, så ring til en af arbejdsmiljøkonsulenterne i DJ og få hjælp til at komme over oplevelsen,« siger Eva Jakobsen.

Hver sjette medlem udsat for chikane

En arbejdsmiljøundersøgelse blandt 2.400 medlemmer af Dansk Journalistforbund viste i 2014, at 15 procent af medlemmerne har været udsat for chikane, hetz eller krænkelser fra brugere, læsere, lyttere, seere eller borgere.
8 procent har været udsat for ubehagelige episoder, og 5 procent fortæller om trusler om vold. Kun ganske få har været udsat for vold.

I undersøgelsen fortæller flest visuelle medlemmer – pressefotografer, DJ:Fotografer og grafikere – at chikanen eller truslerne sker ansigt til ansigt eller over telefonen.

Ingen af de i alt 153 medlemmer, som har været udsat for chikane, hetz, trusler eller vold, har været borte fra deres arbejde af denne grund. 

Sætter sig i kroppen

Fotograf Jens Astrup siger, at hver gang han har haft en voldsom konfrontation med en person, sidder oplevelsen i kroppen i nogle dage.

»Som fotografer skal vi gå lige ind i folk og være imødekommende og åbne. Når man har en skidt oplevelse, er det svært at gå hen til den næste,« siger Jens Astrup.

Thomas Borberg, fotochef på Politiken, siger, at fotografer i krigs- og konfliktsituationer oplever betydeligt værre ting end at få et par på skrinet på gaden i Danmark.

»Men det sætter sig i kroppen, når du oplever noget, hvor du ikke har haft paraderne oppe,« siger Thomas Borberg.

0 Kommentarer