Egmont i Norge på vej mod danske tilstande

Et stort antal fastansatte journalister i Egmont i Norge skal erstattes af freelancere. I Danmark er modellen allerede indført, siger direktør. Den danske fællestillidsmand ville ønske, at der var flere fastansatte: »Det giver arbejdsglæde at være tæt på hinanden«

De fastansatte i Egmont Publishing i Norge står over for store forandringer den kommende tid. Egmont vil outsource en stor del af de opgaver, som bliver lavet af fastansatte, og i stedet vil man benytte sig af freelancere. Det skriver Journalisten i Norge.

Men sparerunden i Norge er ikke en forløber for, hvad der kommer til at ske i Egmont i Danmark, forklarer direktør for den danske del af Egmont Publishing Klaus Th. Høeg-Hagensen.

»Det, de gør i Norge, har vi gjort for mange år siden. I Danmark kombinerer vi vores egne journalister med freelancere, det har vi gjort i mange år. Som jeg forstår situationen i Norge, er det mindre almindeligt deroppe,« siger han.

Så medarbejderne i Danmark kan føle sig trygge?

»Ja, de kan føle sig trygge,« siger Klaus Th. Høeg-Hagensen.

Synd for kollegerne

170 medlemmer af det norske journalistforbund arbejder i Egmont i Norge. I Danmark er omkring 60 på journalistoverenskomst. Fællestillidsmand Christine Grøntved arbejder på ALT for damerne, en af de få redaktioner med skrivende journalister i Egmont Danmark. De fleste andre blade får billeder og tekst leveret af freelancere, og stoffet bliver redigeret af fastansatte redaktører og redaktionssekretærer.

Hun siger, at det er synd for kollegerne i Norge.

»Jeg ville også ønske, at vi lavede alt selv. Det giver arbejdsglæde at være tæt på hinanden. Sådan er tiderne bare ikke,« siger Christine Grøntved.

Hun forklarer, at de i Norge skal indstille sig på, at jo flere freelancere, man brugere, jo mere tid skal de redigerende bruge på vinkling, coaching og sprog.

»Det er lettere at sparre med de fastansatte end at gøre over en mail,« forklarer hun.

Projekt ORO

Første melding var, at projektet ’Optimal Redaksjonell Organisering ’(ORO) i Norge ville koste alle fastansatte journalister jobbet. Ifølge den norske arbejdsmiljølov er det imidlertid kun tilladt at outsource driften, hvis virksomhedens overlevelse står på spil.

Nu er det planen, at bemandingen skal være en kombination af fastansatte og freelancere inden for udgivelsesområderne Mænd/Aktualitet, Kvinde/Ung kvinde og Forældre/Bolig.

I den kommende tid skal de fastansatte skaffe sig anbefalinger internt i huset, som de kan bruge til at søge de stillinger, der bliver slået op, skriver Journalisten i Norge.

Fællestillidsmand for journailsterne i norske Egmont Publishing Alexander Berg Jr siger til journalisten.no, at han endnu ikke ved, hvor mange stillinger der skæres væk. Han ved heller ikke, om de medarbejdere, der forlader virksomheden, vil blive tilbudt at levere indhold til Egmont.

0 Kommentarer