Efter panikdagen: Omkring 60 pladser står tomme

Især de lokale og regionale medier har det svært her dagen efter gårsdagens Store Matchdag, hvor omkring 60 pladser står tomme og seks-syv studerende endnu ikke har fundet en plads

Med nerverne uden på tøjet, friske telefonpassere og bobler til at fejre, når det hele var overstået, løb den sidste Panikdag i sin nuværende form af stablen i går på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Og modsat tidligere år var det de studerende og ikke praktikpladserne, der var i underskud og dermed også i høj kurs.

Omkring 180 journaliststuderende fra DMJX og RUC skulle fordele cirka 230 pladser mellem sig – og det betød, at der var praktiksteder, der ikke fik en praktikant.

Situationen i MatchRoom var … noget anderledes, end den plejer.

Det var ikke længere bare de små praktiksteder, der havde svært ved at få deres pladser besat. I skrivende stund er der stadig praktikpladser på store, landsdækkende nyhedsmedier som B.T., DR Nyheder, TV 2 og Ritzau.

Her dagen efter Panikdag er der ifølge praktikkoordinator Pia Færing fra DMJX seks-syv studerende, som endnu ikke har fået en praktikplads, eller som ikke har fået meldt ind til hende, at de har fundet en plads. Hun regner med, at de finder en plads i løbet af i dag.

Det betyder, at der lige nu er omkring 60 pladser i overskud.

En del af de pladser er på lokale og regionale medier – ligesom redaktionschef på TV 2 Fyn Lasse Hørbye havde forudsagt.

Jysk Fynske Medier søgte 27 studerende

Jysk Fynske Medier slog 27 praktikpladser op og fik fire stillinger besat. Nordjyske Medier slog fire stillinger op og fik kun to ansøgninger, og Sjællandske Medier fik ingen ansøgninger til deres fire pladser.

Pia Færing kalder det et ”markant søgemønster”, som de skal drøfte internt på uddannelsen.

”De unge mennesker vil ligesom alle andre unge mennesker bo i de store byer, og så har de stemt med fødderne, fordi de vidste, at der var pladser nok. Det er et udtryk for, hvad de unge gerne vil.”

”Jeg skal ikke udtale mig om, hvorvidt jeg forstår det eller ej. Jeg kan bare konkludere, at når de får lov til at stemme med fødderne, så er det sådan, det er.”

Balancen kommer til foråret

Der er flere grunde til, at der i år var så mange flere pladser, end der var praktikanter. Før det første er efterårsrunden ”den lille runde”, da de studerende fra SDU kun søger om foråret. For det andet lavede man på DMJX i efteråret 2018 nogle strukturelle greb, da situationen gennem en årrække havde set ganske anderledes ud.

Ved mange tidligere runder har der nemlig været alt for mange studerende og for få pladser.

Derfor forkortede man praktiktiden for de studerende fra DMJX fra 18 måneder til 12 måneder, og man rykkede praktikstart fra 4. semester til 5.

Pia Færing har tidligere udtalt til Journalisten, at hun forventer balance mellem antal ansøgere og antal praktiksteder til foråret.

”Næste forår begynder vi at nærme os ligevægt.”

3 Kommentarer

Finn Arne Hansen
8. NOVEMBER 2019
En liste med medier og det antal ubesatte praktikantstillinger, de står med, havde været prikken over i'et til denne historie. Det er jo noget, alle på den her kanal er meget interesseret i at vide.
En optagelsesprocedure med fem decentrale DJMX-optagelsesprøver på samme dag ville måske være en idé. Det ville få flere fra yderområderne af Danmark til at søge. Dermed vil man også få flere uddannede journalister fra udkantsområderne. Og de ville i højere grad end dem, der altid har boet i Aarhus og København, søge tilbage, ud i landet. Derfor har man også startet medicinstudier i Odense, Aalborg og Esbjerg. Ideen er til gratis afbenyttelse. Hvis man intet gør, må udkantsmedierne starte deres egne uddannelser på medierne, en slags moderne mesterlære med interne kurser. Så må pengene følge eleven i den del af uddannelsestiden, der ikke er praktiktid.
Hans Lauring
7. NOVEMBER 2019
Omvendt så virker et medie med millionbesparelser og konstante fyringsrunder måske ikke som det mest stabile og attraktive praktiksted - ud over alle fordommene om at de unge vil bo i byen og være landsdækkende etc., så er det vel ikke underligt, hvis man forventer at medier med større overskud på bundlinjen måske også har større overskud til at uddanne praktikanter. På Jysk Fynske Medier kunne man jo frygte, at praktikanterne bliver brugt til at fylde nogle af de mange huller og at kollegaerne måske er lidt pressede.
Mads Tourlin Plougheld
7. NOVEMBER 2019
Lidt tragikomisk, at man fx skærer helt ind til benet med den ene hånd på Jysk Fynske Medier og så ikke får besat en hel del af praktikpladserne...