Borgernes artikler og billeder skulle bryde mediernes nyhedsmonopol og give den dagsordensættende magt til folket. Sådan lød de dramatiske forudsigelser. Men brugerne vil hellere diskutere og tage billeder af hunde og solnedgange.
Sidste år blev skudt i gang med en forside på TIME Magazine med en computerskærm, man kunne spejle sig i. Hvert år kårer magasinet under stor mediebevågenhed årets vigtigste person.
Denne gang var det ikke en kendt person på forsiden, men et spejl og overskriften DIG.
"Dig, ja dig," lød det. "Du kontrollerer informationsalderen. Velkommen til din verden." Så kunne man ellers sidde og kigge lidt på sig selv, fordi vi alle sammen med det såkaldte brugergenererede indhold skulle revolutionere mediebilledet.
Det handlede om sites som YouTube, der bygger på brugergenereret indhold – samt en masse tyverier – men det handlede også om de traditionelle medier, der ville blive nødt til at rette ind.
I coverhistorien kunne man under rubrikken POWER TO THE PEOPLE læse: ”Du kontrollerer medierne nu, og verden vil aldrig blive den samme. Mød borgerne i det nye digitale demokrati.”
De etablerede amerikanske medier ville med på den brugerskabte web 2.0-vogn, som alle talte om, og åbnede deres websites for almindelige mennesker. Ikke bare blogs og debat, man eksperimenterede også med at lade brugerne levere nyheder og billeder. Pressede mediemastodonter kunne se deres aviser og tv-kanaler miste terræn, så selvfølgelig ville de være med til revolutionen – og hypen nåede hurtigt den anden side af Atlanten, hvor flere danske mediehuse lagde sig i slipstrømmen.
Fagbladet Journalisten har taget en rundtur i de danske mediers satsninger på brugergenereret indhold en ganske almindelig uge i marts. Den viser, at der er langt fra de store ord om revolution til hverdagen med billeder af babyer og stormvejr. Man skal kigge langt efter de ord og fotos, der sætter dagsordenen.
Det rent borgergenererede nyhedsunivers udeblev, og nu satser medier som Ekstra Bladet og TV 2 på, at borgerne skal holdes i hånden af professionelle.
Eneste markante undtagelse er JydskeVestkysten, der nu satser på, at op til 5.000 borgerjournalister på Jv.dk får frit slag til at levere historier om alt fra grundejerforeningens generalforsamling på Ingridsvej i Tønder til, hvor våd vejfesten på Hviding Kirkevej i Råhede var.
Det storstilede forsøg vender vi tilbage til.
”En hund efter is … Bamse i Skagen 2007”. På Nordjyske Mediers brugersite DitCentrum.dk fører jagten i de mange fotoalbums blandt andet forbi et billede af en ualmindeligt sød hund, der snuser til en stor vaffel.
Nordjyske Medier er frontløberen i Danmark. Før TIME Magazine havde ”DIG” på forsiden, havde de allerede slået dørene op for læserne i august 2006. Ambitionen var at skabe et mødested for nordjyderne, hvor de kunne diskutere og være lokale borger-fotografer og journalister. I takt med tidens alt er tilladt på webben-mentalitet kunne brugerne tumle sig anonymt og uden regler for billedmanipulation. Tonen var pænt sagt fri.
Det er lykkedes at få borgerne til at diskutere, skrive om deres hverdag og tage billeder af den. Billedgallerierne er domineret af vejrbilleder, dyr og hygge i haven. De brugere, der har foreviget dagens vejr bedst, får vist billederne på tv-kanalen 24Nordjyske.
De 24 blogindlæg i den sidste uge har fået 178 kommentarer i slipstrømmen i skrivende stund. Det mest populære blogindlæg i ugens løb er skrevet af DitCentrums kendis-bruger AdamogLisbeth. Alias-navnet dækker imidlertid over to værter fra Nordjyskes radiokanal Guld FM. Indlægget handler om, hvordan nogle ord kan vække væmmelse og nogle ord vække glæde, og det har skabt livlig debat.
Nyhedshundene mangler til gengæld. Nordjyskes egne nyheder trækker masser af kommentarer, men det er ikke lykkedes at få brugerne til at skrive deres egne nyheder eller lave deres egne nyhedsbilleder. Selv om DitCentrums ambitiøse startskud til en satsning på brugerskrevne nyheder fik sin helt egen afdeling på siden, er der i første kvartal kun løbet 10 overskrifter ind. Otte i kategorien Nordjylland, én i Sport og én i Kultur. Nul i Indland og Verden. To af nyhederne er i virkeligheden debatindlæg. Tre linjer om, at Frederikshavn Kommune bør sælge deres bygninger. To linjer om, at AaB Ishockey bør købe en spiller tilbage. Der er også en efterlysning fra redaktionen. Så er vi nede på syv indlæg med nyhedsværdi. Det mest læste er et link videre til det sociale site Facebook, hvor der er blevet oprettet en gruppe for folk fra Aalborg.
Hos DitCentrum er community producer Jeanett Schmidt Nielsen enig i, at visionen om nyheder leveret af borgerne aldrig rigtig lettede.
»Det har kørt meget moderat. Men der er gang i debatten og blogindlæggene, og det kan man jo også kalde en slags journalistik. Vores brugergenererede indhold er ikke noget, der kan sidestilles med nyheder fra journalister,« siger hun.
Jeanett Schmidt Nielsen er den eneste redaktionelle medarbejder, der er fast tilknyttet DitCentrum.
Med erfaringerne i baglommen relancerer Nordjyske hen over starten af april både DitCentrum og deres hovedside Nordjyske.dk. Her bliver der nu satset mere på brugerstof, og så har man taget konsekvensen af, at borgerne ikke leverer nyheder.
»DitCentrum har været sådan en prøveklud. Fremover kommer vi til at lægge mere vægt på blog- og debatindlæg, når brugernyhederne ikke er noget, der fænger folk. Nu skal det være så tæt på som muligt, jo mere lokalt, jo bedre. De borgerjournalister, vi efterlyser, kan tage et billede af haven eller skrive om en tur til stranden,« siger Jeanett Schmidt Nielsen.
Næste stop på Journalistens virtuelle rundtur er gratisavisen 24timers hjemmeside, 24.dk. Også her satsede man på, at brugerne kunne levere indhold med en journalistisk værdi og aktuelle billeder.
Hos 24timer betaler man brugerne for at sende gode indlæg, kommentarer og billeder ind. Det er den særlige feature, der adskiller dem fra de andre etablerede medier, som har åbnet spalterne for brugerne. Flest kommentarer, men også diskussion på bloggen.
En bruger, der leverer et godt indlæg, belønnes med 24.dks egen valuta, Sec. Dem kan han så bruge i hjemmesidens online-butik, hvor den dedikerede borgerjournalist kan købe en mobiltelefon med indbygget kamera, og den mindre dedikerede kan købe bøger om at bage småkager.
Belønningen har to formål: At lokke brugerne til at levere noget stof overhovedet og at sikre kvalitet i stoffet. Men praktisk talt har 24.dk lige så lidt redaktionel kontrol som DitCentrum. Selv om 24.dk først lukkede borgerne indenfor i maj 2007, mener webredaktør Gert Nielsen, at det også kan kaldes et tidligt forsøg med det brugergenererede indhold.
»I starten vidste vi ikke, hvad vi skulle bruge brugerstoffet til. De første tre-fire måneder brugte vi på at få kontrol over det. Det var et eksperiment,« siger han.
Siden er målet lagt om, så 24.dk ud over betalingen skulle være kendt for et tæt sammenhold mellem brugerne. De skulle ikke have flest, men de skulle have de mest loyale brugere og på den måde have en indbydende hjemmeside, der kunne lokke læsere og annoncører til.
Det første er lykkedes. Der er en loyal klike af brugere. De seneste 60 blogindlæg er skrevet af de samme 13 mennesker. Der er også godt gang i kommentarerne til avisens artikler. Desværre har læsertallene skuffet fælt. Tallene er hemmelige, men 24.dk ligger langt under de 50.000 læsere om måneden, der forpligter til at blive registreret hos Foreningen af Danske Internetmedier, erfarer Journalisten.
»Vi har ikke så mange brugere, som vi skal have. Vores mål er at få brugere nok til, at det giver mening at annoncere. Hvis vi kunne blive rigtig store uden at have en redaktion til det, ville det være rigtig godt. Men det kan vi nok ikke,« siger Gert Nielsen med henvisning til, at også 24.dk kun har én redigerende medarbejder. Der er planer i støbeskeen om, at journalisterne fra den trykte avis også skal indgå i det redaktionelle arbejde med hjemmesiden på et tidspunkt, fortæller han.
Tidligere chefredaktør på 24timer Poul Madsen var manden, der lagde navn og ansigt til annoncerne for 24.dk. Siden er han blevet chefredaktør på Ekstra Bladet, og nu lægger han navn og ansigt til annoncer for deres satsning på brugergenereret indhold, Nationen. En hjemmeside med langt større redaktionel styring, og hvor man har opgivet ambitionen om, at læserne kan levere gode historier uden at blive holdt i hånden af professionelle.
Her er det journalisterne, der sætter afstemninger i gang, sender rundspørger ud og reagerer på de kommentarer, brugerne kommer med. På den måde er det Ekstra Bladets journalister, der sætter en dagsorden, som brugerne kan diskutere og deltage i.
Professionelle journalister bygger så Nationens forside op. Det er sådan, Poul Madsen ser fremtidens samspil mellem brugere og journalister.
»Den debat, som professionelle sætter i gang, har større trafik og kan bringes videre. Det primære mål med Nationen er, at det er der, vi skal finde historierne. Men det er de professionelle, der skal fortælle historierne,« siger han.
I Poul Madsens optik er løbet kørt for de enmandsbetjente platforme, hvor medierne overlader det til brugerne at sætte dagsordenen og ikke investerer i professionelle til at vælge til og fra. Det gælder blandt andet hans tidligere arbejdsplads 24timers hjemmeside.
»Det er en naiv ide, at bare vi overlader det hele til brugerne, så skal de nok styre det. På 24timer havde vi brug for hjælpere, fordi vi ikke havde folk nok selv. Så bliver kvaliteten en helt anden. Det udelukker ikke, at man i en snæver kreds kan diskutere ting. Men vi har næsten ingen eksempler i Danmark på, at det bliver stort,« siger han.
Det går ikke at overlade hele styringen til brugerne. Den konklusion er TV 2 også kommet til med deres store satsning på 1234. Navnet kommer af det nummer, man skal sende sine billeder eller videoklip ind til med sin mobiltelefon.
Hjemmesiden er blandt andet nyskabende ved at bringe et detaljeret danmarkskort, hvor en slags røde knappenåle viser, hvor 1234 har modtaget video, billeder og tekst fra. Ved at føre musen hen over en knappenål, kan brugeren se overskriften. Så kan man for eksempel klikke sig ind på lige netop de nyheder fra lokalområdet, der er interessante. Den teknik kaldes mash-up. Derudover har de på 1234 et dominerende nyhedskriterium.
»Målet er at integrere brugergenereret indhold i nyhedsdækningen, både på nettet og på tv. Det handler om at nuancere vores nyhedsdækning,« siger redaktør Peter Møller.
Hvis den digitale revolution var slået igennem, så skulle brugerne sætte dagsordenen i medierne.
Hvis man skal følge borgernes dagsorden på 1234, ville medierne i løbet af denne uge i marts flyde over med nyheden om, at det sner. I Randers, i Frederikshavn. Sne i Danmark er i hvert fald temaet for 9 af de 10 billeder på 1234, der kan findes under "Seneste Nyt". Til gengæld får man et helt andet indtryk af nyhedsbilledet i Danmark, hvis man kigger på de nyheder, redaktionen har valgt ud og placeret på forsiden af 1234.dk under overskriften "Udvalgte fotos og video".
Det er historierne om en storbrand, en bilbrand, en rådyrfamilie fra en have i Silkeborg og en sag om tyveri af dieselolie. Ifølge Peter Møller skal alt materiale, de får ind, ses igennem af redaktionen. Hvis de får et billede ind, kan redaktionen skrive en tekst. Hvis de får en tekst ind, kan de rette den til. Og så er det journalisterne, der sætter forsiden op. »Som journalister skal vi ikke være bange for at blive overhalet af brugergenereret indhold. Kvaliteten er simpelthen ikke til det,« siger han.
Trods sin unge alder på under et halvt år, har 1234 allerede vundet Journalisthøjskolens online-magasin eJours pris. Mest for intentionen. Ifølge eJours journalistiske redaktør, Helle Nissen Kruuse, er de på rette spor, når de prøver at lave journalistik sammen med brugerne. Hun er enig med Poul Madsen i, at det kan blive for brugerstyret, men advarer også kraftigt imod at falde i den anden grøft.
»Det rent brugergenererede stof kan ende hvor som helst, det kan ende i en sump af vulgariteter. Men det er også vigtigt, at vi journalister får sparket elfenbenstårnet væk under os, så vi kommer i øjenhøjde med brugerne. Jo hurtigere journalister kasserer den faglige arrogance til fordel for et seriøst og respektfuldt samarbejde med de ikke-professionelle brugere, jo bedre bliver journalistikken,« siger hun.
Borgerjournalistik er ikke blevet til så meget i Danmark endnu, lyder Helle Nissen Kruuses vurdering. Derfor er det vigtigt at belønne de gode intentioner, så de danske medier tør involvere brugerne noget mere.
»Brugergenereret indhold i Danmark har været igennem en død periode, fordi de danske medier er nervøse for fremtiden. Men de er begyndt at eksperimentere mere. Der er mange spændende ideer, men der er ikke meget, der er udfoldet endnu,« siger hun.
En af skeptikerne er Troels Mylenberg, leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet.
»Der er ikke noget nyt i at lytte til borgerne. De har altid leveret tips og historier. Det nye er, at vi beder dem om selv at skrive det. Det er grundlæggende et brud på, hvad vi er sat i verden for som journalister. Vi har faglighed, begreber og principper, der gerne skulle gøre os i stand til at vælge på vegne af modtageren.«
Troels Mylenberg mener, at de danske medier skal tage den internationale hype omkring borgerjournalistik med sindsro.
Det får han opbakning til i den årlige amerikanske rapport State of the News Media, der er udarbejdet af organisationen med det højtidelige navn Project for the Excellence in Journalism.
Her bliver der over 700 sider grundigt gjort rede for mediernes tilstand i USA – et af de lande, hvor medierne har satset mest på at få borgerjournalister og -fotografer ud af busken og ind på hjemmesiderne.
”Engang troede man, at brugergenereret indhold kunne blive centralt for den næste æra af journalistik, men mulighederne ser nu ud til at være begrænsede,” lyder den centrale konklusion.
De amerikanske medier kan sagtens bruge billeder, tips og tekst fra borgerne. Men det er ikke borgerne, der laver nyhederne og sætter dagsordenen.
Medierevolutionen er udeblevet i USA.
Troels Mylenberg er uenig i Helle Nissen Kruuses påstand om, at det er gammeldags at holde brugergenereret indhold og journalistik adskilt.
»Jeg hverken tror eller håber på, at borgerjournalistikken er på vej frem. Hvis det er gammeldags, så tilslutter jeg mig gladeligt den klub. Vi skal kæmpe for, at det er journalisterne, der skriver nyhederne, museumsfolk, der vælger billederne, og ingeniører, der bygger broer,« siger han.
Men revolutionen er ikke helt afblæst. Den 8. januar i år kom borgerjournalistikken til JydskeVestkystens hjemmeside, Jv.dk. Mediehuset har skudt en massiv kampagne i gang for at finde borgere i Syd- og Sønderjylland, der vil hjælpe med at sikre den mest lokale dækning.
»Målet er at dække så tæt på folks hoveddør som overhovedet muligt. Hvis man skal lave så tæt en dækning, så skal man ansætte to-tre tusind ekstra journalister,« siger chefredaktør Mikael Kamber. Da han ikke kunne finde penge i budgettet til den slags, har Jv.dk valgt at satse stort på, at borgerne selv rapporterer fra deres hoveddøre. Efter 14 dage havde 600 tilmeldt sig. I dag er der omkring 1.350. Det er langtfra alle tilmeldte, der har skrevet noget endnu, men målet er 5.000 aktive borgerjournalister om et par år. De skal levere 500 artikler om dagen. Denne torsdag har de leveret 29, så der er lang vej endnu. Det ligger i JydskeVestkystens koncept, at borgerjournalisterne ikke kan være anonyme. Men derudover er der fri leg med meget lidt redaktionel styring, medmindre stoffet skal bringes i avisen.
»På nettet skal vi ikke redigere ret stramt, der skal folk have lov til at skrive lige det, de har lyst til,« siger Mikael Kamber.
Borgerne skal sætte dagsordenen, lyder det fra en af den trængte demokratiske revolutions sidste bastioner. /
UDVALGTE MEDIERS SATSNING PÅ
BRUGERSTOFFET
DitCentrum.dk
Lanceret i august 2006.
Redaktionel indblanding: Redaktionen deltager meget i debat og blogs, men blander sig stort set ikke i brugerindholdet og dagsordenen.
Redaktionel bemanding: Én person.
Unikke besøgende per uge: Hemmeligt.
Fremtid: Relanceret daen 3. april, med mere fokus på det lokale brugerstof og direkte efterlysning af borgerjournalister.
24.dk
Lanceret i maj 2007.
Redaktionel indblanding: Stort set ingen indblanding i bruger-indholdet, men brugere belønnes for kommentarer og billeder.
Redaktionel bemanding: Én person.
Unikke besøgende per uge: Hemmeligt, men under 50.000.
Fremtid: Det sociale site Mingler.dk kommer ind under 24.dk. Relancering af hjemmesiden med mere stof fra avisen og mere brugerstof planlagt til midten af april.
EB.dk/nationen
Lanceret i maj 2007.
Redaktionel indblanding: Journalister sætter dagsordenen og skriver artiklerne, brugerne kan blogge, kommentere, sende billeder eller video ind og give tips.
Redaktionel bemanding: Fire journalister.
Unikke besøgende per uge: Cirka 250.000.
Fremtid: Inden for få uger lanceres Nationen.tv, der skal fungere som et dansk YouTube.
1234.tv2.dk
Lanceret i oktober 2007.
Redaktionel indblanding: Journalistisk prioritering af forsiden og opsætningen. Men ikke megen indblanding i, om en artikel har karakter af debat eller nyhed.
Redaktionel bemanding: To personer.
Unikke besøgende per uge: Hemmeligt.
Fremtid: 1234 kommer til at indgå i relanceringen af TV 2s 19-nyheder.
JV.dk
Relanceret med læsernyheder den 8. januar 2008.
Redaktionel indblanding: Du kan ikke være anonym. Debat og nyheder forsøges adskilt, men ellers stor brugerfrihed.
Redaktionel bemanding: 9 journalister på deltid (præcis angivelse findes ikke endnu).
Unikke besøgende per uge: 73.000 på hele Jv.dk.
Fremtid: Målet er, at 5.000 borgerjournalister skal levere lokaljournalistik til læserne.
TRE SKOLER INDEN FOR BRUGERGENERERET
INDHOLD
BRUGERSTYRET
Indhold på brugernes præmisser. Det er brugerne, der producerer, distribuerer og sætter dagsordenen. Det kan ende hvor som helst, alt fra en almindelig blog med debat til ren chikane.
Ansvaret ligger hos brugerne.
Eksempel:
Uafhængige blogs, som på Blog-spot.com.
SAMPRODUKTION
Brugerne leverer tekst eller billeder, men der er et redigerende filter. Resultatet bliver et samproduceret stof, hvor læseren ikke nødvendigvis kan se, om det er en professionel eller en bruger, der har lavet det. Ansvaret er delt.
Eksempel:
Borgerbillede med professionel tekst, som TV 2s 1234.
ADSKILTE VERDENER
Der er en klar adskillelse mellem brugergenereret indhold og professionelt indhold. Mediet blander sig ikke meget i, hvad brugerne lægger ud, men har sikret sig, at læserne kan sortere det brugergenererede fra.
Ansvaret er adskilt.
Eksempel:
Opdelingen mellem nyhederne og Nationen! hos Ekstra Bladet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
det er sjovt, at det har altid været svært for medierne (journalister) at vide hvilket ben de skal stå på i fht brugerne. med deres logiske sans kan de godt se at der er "noget her". men det er jo svært for en udpræget afsender at lade brugerne komme til fadet uden afsenderens "kontrol". og i lang tid har det været sådan at hvis brugerne endelig skal lukkes ind, så sker det i indhegnede områder som blog og debat - og det er jo ikke synderligt epokegørende. og i de tilfælde, hvor man så har givet brugerne plads så har man gjort det udfra en egeninteresse og ikke med udgangspunkt i brugernes behov.
endeligt er det vigtigt at skelne mellem borgerjournalistik og brugergeneret indhold. og det er der efter min mening mange der ikke har forstået.
journalistik er et fag som man skal lære og/eller have talent for. det er jo ikke alle beskåret at kunne skrive eller optage en god historie. gaderne ville jo heller ikke flyde med rembrandter, selv om der stod staffelier, maling og pensler til rådighed på hvert hjørne. specielt ikke, hvis man ikke selv måtte få maleriet med hjem.
jeg tror at kernen ligger i at medierne ikke har formået at afstemme pay-off mellem brugere og medierne selv. brugeren handler naturligvis udfra sin egen interesse - altid. længere er den ikke.
/c