Nu indfører Google en grænse for, hvor mange gange du må vise et kort fra Google Maps på et website, før du skal betale. Det kan ramme danske netmedier.
Mange journalister har brugt Google Maps til at illustrere en artikel, og kortteknikken var en vigtig del af det journalistiske projekt Forbrydelsen, som fire Berlingske-folk vandt Cavling-prisen for i 2008.
Men nu skal det ikke længere være gratis for websites at bruge Google Maps. Det skriver Version2.dk.
Der skal i stedet indføres en grænse på 25.000 visninger af de klassiske Google Maps-kort per dag. Hvis der er tale om særligt indrettede kort, hvilket også ofte er en del af journalistiske projekter, så skal grænsen ligge på 2.500 visninger.
Hvis et website overskrider dagsgrænsen, skal Google have betaling. Prisen for de fleste kort vil blive 4 dollars per 1000 visninger, imens andre typer vil koste 8 eller 10 dollars, oplyser Google i et blogindlæg.
Du kan se en oversigt fra 2008 over forskellige mash-ups med Google Maps fra Danmark her, skrevet af Journalisten.dk's blogger Kim Elmose.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
@Filip - jo måske. Men der er en ting, som jeg er lidt usikker på, og som det kunne være rart at få afklaret: Den ny prispolitik gælder - hvis man læser det bogstaveligt - kun hvis man bruger Google Maps API'erne.
Men gør man det, hvis man fx som Berlingskes "Forbrydelsen" lavede kort ved hjælp af My Maps-servicen? Det tror jeg ikke umiddelbart, men måske jeg tager fejl.
Hvis man laver kort med API, så kopierer man jo en API-nøgle fra Googles site og lægger den ind i sit eget kort. Så har man stor fleksibilitet. Hvorimod Berlingske (med Forbrydelsen samt fx dette Ghettokort) samt fx DR Kontant her i forrige uge må døje med køreanvisninger i bunden af informationsvinduerne, netop fordi de laver kort uden API.
Og hvad med de kort, vi laver ved hjælp af Google Fusion? Her kan man også ved hjælp af en API programmere sig frem til flotte resultater, men man kan jo også uden API lave fine kort i Google Fusion. Fx dette valgkort, jeg lavede for eksperimentets skyld. Er disse kort så stadig gratis eller hva?
@Andreas - var det ikke noget at prøve at finde ud af?
Linket til kortet på Berlingskes Forbrydelsen-temaside er desværre dødt, så det kan jeg ikke linke til.
Tommy, er det ikke nemt at ramme loftet, hvis man hedder Dr.dk, eb.dk og lignende? Desuden bør medier - store som små - vel tænke sig ekstra godt om, hvis de lægger et Google-kort på forsiden, hvor der er mange besøgende.
Dernæst - nu er jeg ikke teknisk kyndig - men det skal måske tænkes ind i arkitekturen? Er det eksempelvis muligt at loade en cache fra ens egen server i mange tilfælde? Må man det for Google?
@Tommy Kaas
Tak for din kommentar. God pointe, det er nu understreget i teksten. Du har jo selv megen erfaring med CAR-journalistik. Hvilke konsekvenser tror du, det får for de største danske webmedier - hvis nogen?
Mvh Andreas M, Journalisten
Det skal dog lige med, at de 25.000 visninger er pr. dag. Hvilket - for mange medier - vil betyde, at problemet er overskueligt.