Øjenvidnes videooptagelser vinder World Press Photo

Med sin mobil filmede et øjenvidne sidste år en fatal politianholdelse af en mand i New York. Nu har en fotograf fra TIME vundet en pris ved World Press Photo for en video, hvor mobiloptagelserne udgør råmaterialet. »Prisen minder os om, at det er et felt, vi ikke skal overlade til borgerjournalister og øjenvidner,« siger underviser i nye medier  

Den 17. juli 2014 mistede Eric Garner livet. Han blev kvalt ihjel, da politiet forsøgte at anholde ham på gaden i New York.

Hele optrinnet blev filmet af den 22-årige Ramsey Orta, der var til stede med sit mobilkamera. Hans optagelser viste blandt andet, at politibetjentene ikke tilkaldte en ambulance, men i stedet kropsvisiterede Eric Garner, da han pludselig lå livløs på fortovet.

Ved uddelingen af multimediepriserne ved World Press Photo vandt TIME-fotografen Paul Moakley i går førsteprisen i kategorien Short Feature for TIMEs ’bag-om-historien’-video om Ramsey Ortas øjenvidneberetning og hans optagelser.

Det overraskende er, at World Press Photo, der plejer at uddele priser til den abolutte elite af pressefotografer, giver credit til Ramsey Orta for at være til stede på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. På listen over holdet bag videoen står Ramsey Orta nemlig krediteret for ”camera”.

Et smukt samarbejde

På World Press Photos hjemmeside bliver Ramsey Orta rost for, at hans optagelse ikke ryster, og at man kan se hele forløbet fra begyndelse til slut.

Faglig leder af nye medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kristian Strøbech kalder projektet et smukt samarbejde.

»Det ser ud, som om det store medie har set et stykke god fotojournalistik og krediterer borgeren for det. Samtidig er der tale om en borger, der får glæde af det store medie som talerør. Det er smukt, selv om videoen er barsk,« siger Kristian Strøbech.

Han underviser selv journalister i at bruge mobiloptagelse på deres arbejde. Og det synes mange er meget uvant, fortæller han.

»Vi har svært ved at trække blankt med mobiltelefonen, og dermed går vi glip af meget. Prisen ved World Press Photo minder os om, at det er et felt, vi ikke skal overlade til borgerjournalister og øjenvidner,« siger han.

Abu Ghraib-foto var i spil

I 2011 var Politikens daværende fotochef og tidligere dommer ved World Press Photo Per Folkver afvisende over for, at amatører skulle kunne vinde en WPP-pris.

»De kan sgu holde deres egen konkurrence. Den her konkurrence er primært for folk, der lever af at fotografere,« sagde han.

Men han tilføjede, at når han brugte ordet 'primært', var det, fordi han faktisk selv havde været med til diskutere at tage amatørfotos ind i konkurrencen som nyhedsbilleder.

»Jeg sad med i udvælgelsen det år, der kom billeder fra Abu Ghraib-fængslet, hvor alt jo næsten handlede om det. Det var jo billeder, der var taget af soldaterne med deres mobiltelefoner, og der diskuterede vi, om man skulle åbne op og tage dem ind,« sagde han.

»Måtte finde en måde at fortælle det på«

I interviewet med TIMEs Paul Moakley siger øjenvidnet Ramsey, at videooptagelser er den eneste måde, man kan komme med beviser mod politiet. Ellers bliver det bare påstand mod påstand.

Ugen før lavede han i samme kvarter en optagelse, hvor man kan se betjente anholde en mand med brug af stave og voldsom magtanvendelse.

Paul Moakley siger til TIME, at han blev interesseret i historien, da han så Ramsey Ortas mobilvideo.

”Jeg er vant til at se nogle af de mest voldelige billeder og videoer. Men jeg har aldrig set noget så chokerende som dette i USA. Jeg vidste, at jeg med det samme måtte finde en måde at fortælle historien,” siger han.

Ifølge Ramsey Orta havde Eric Garner netop stoppet et slagsmål, da en politibetjent kom hen til ham.

»Jeg passer bare mig selv, betjent. Jeg passer bare mig selv. Lad mig venligst være,« siger Eric Garner på optagelsen, hvor han bliver fastholdt og kvalt.

Du kan se klip fra videoen her. Der er tale om meget ubehagelige billeder.

0 Kommentarer