Til oktober går Politikens bagsideredaktør, Oliver Stilling, på barsel. Og når han vender tilbage til avisen, skal han efter eget ønske løse andre opgaver. Hvad det bliver, er endnu ikke afklaret.
Mens bagsideredaktører ofte bliver siddende på posten i årevis, har Oliver Stilling kun været ansat siden 2010. På sit CV som bagsideredaktør kan han blandt andet skrive:
- Uddeling af to kilometer gratis medisterpølse til den københavnske middelklasse
- En storstilet frit-lejde-aktion for personer, der havde stjålet ejendele fra det offentlige (fx en tallerken fra Snapsetinget, to ridderkors og en hæftemaskine.)
- En vellykket kampagne for indsamling af hård hud blandt Politikens plagede læsere
Før vi går i gang med det egentlige interview med ham, skal vi også nævne, at han (næsten) fik kunstneren Olafur Eliasson til at levere et kunstværk til bagsiden.(åbner som PDF)
Han har eksperimenteret med små tekstformater i artiklen "Kan der lige akkurat klemmes en artikel ind her?"
Og han har beskæftiget sig med genren vejrreportage.
Oliver Stilling, der tidligere har arbejdet for blandt andre Information, Dagen, Den 11. time på DR2 og Euroman, begyndte som bagsideredaktør i februar 2010. Han siger, at det første år på bagsiden var der en del sure læserreaktioner.
»Alle føler medejerskab til en bagside, og de ved lige præcis, hvordan den skal laves. I begyndelsen prøvede jeg at lave noget, som jeg troede mange ville synes var morsomt. Men det bevægede jeg mig væk fra. I stedet valgte jeg at lave siden, som jeg selv ville – og det har båret frugt,« siger Oliver Stilling.
Luft, luft, luft
Han betegner en bagside fra november 2010 som et vendepunkt. Han havde det meste af indholdet på plads. Der var et godt billede til en tekst skrevet af Peter Wivel, og Oliver Stilling syntes ikke, at han ville bringe et andet billede ved siden af, der tog for meget af opmærksomheden.
»Jeg begyndte at skrive ”luft, luft, luft” i hånden i det tomme felt. Jeg skrev det så mange gange, at jeg til sidst blev træt i hånden. Men det så godt ud. Og på vej hjem kom jeg i tanke om, hvordan jeg kunne give det et sidste nyhedsagtigt præg, så jeg skrev med Politikens skrifttype: ”I dag:”
Dagen efter kom den daværende kulturredaktør, Anita Bay Bundegaard, hen og spurgte, hvad det var, han havde lavet.
»Hun spurgte venligt. Men jeg tror, det havde været oppe at vende til mellemledermødet. Jeg forklarede hende det, og det syntes hun var fint nok. Det viste, at jeg kunne slippe af sted med at lave de vildeste ting,« siger Oliver Stilling.
Siden har han blandt andet lavet en serie om ”ingenting”.
»Normalt fylder man jo ikke avisen med ligegyldigheder. Men det viste sig, at man kunne lave virkelig meget på emnet. Det er jo noget, filosoffer og kunstnere har beskæftiget sig indgående med. Filosoffen Peter Tudvad skrev for eksempel om begrebet ingenting i Søren Kierkegaards forfatterskab,« siger han.
Lavt bundniveau
Han siger, at han før ansættelsen som bagsideredaktør altid havde været imponeret over avisjournalisters kolossale produktivitet og høje bundniveau.
»Jeg syntes, det var så vildt, at de bare kunne levere og levere. Men da jeg startede, kunne jeg se tusindvis af blanke bagsider foran mig. Så i stedet for et højt bundniveau besluttede jeg mig for at have et lavt bundniveau, fordi det ville øge sandsynligheden for, at jeg ville lave noget sublimt en gang imellem.«
Som bagsideredaktør skulle han levere stof til alle ugens syv dage.
»Nogle gange har det været lidt svært, og så måtte jeg tænke, at netop den søndag ville blive en dag med et lavt bundniveau.«
Hvis han har haft et godt billede, har han ikke været bange for at slå det stort op.
»Hvis man giver det fire spalter, er halvdelen af siden hjemme. Det kan ikke være guld alt sammen.«
Til gengæld er han som regel gået uden om et af petitjournalistikkens kendteste greb: De spøjse sproghistorier.
»I Istanbul ligger Cafe Lokum, og i Bordeaux finder man Château du Lort,« siger Oliver Stilling, der flere gange er blevet gjort opmærksom på det af læserne.
»Man griner, når man hører det første gang, men på et tidspunkt må det stoppe.«
(Illustrationer fra Politiken brugt med tilladelse)
1