DR Viden tæller kvindelige kilder: ”Vi har en mandlig slagside”

Hver morgen tæller redaktionsleder Lasse From, hvor mange kvindelige og mandlige kilder DR Viden har interviewet dagen før. Formålet er at få øjnene op for kvindelige kilder, da tre af fire eksperter hos DR Viden er mænd

Journalisterne på Dagbladet Information skal registrere kønnet på deres kilder. Som Journalisten har beskrevet, er formålet at få flere kvindelige kilder i avisen.

”Information er grundlagt på at give ordet til dem, der ikke kommer til orde. Så hvis der er en skæv kønsfordeling, er Information med til at opretholde uligheden og de gamle magtpositioner i samfundet,” forklarede chefredaktør Rune Lykkeberg.

Også hos DR har man forsøgt at gøre op med det skæve kildevalg. Redaktionsleder Lasse From fra DR Viden fortæller, at de også optæller kildernes køn.

”Vi ved fra tidligere stikprøver, at vi har en mandlig slagside. Siden nytår er vi begyndt at tælle kontinuerligt. Det er ikke, fordi vi har en handlingsplan for, hvad vi gør, men vi tager det op løbende og snakker helt åbent om, at det kan være en udfordring for os,” siger Lasse From.

Tæller op hver morgen

På Information er det journalisterne selv, som skal udfylde kønsfordelingen, når de lægger deres artikler i CMS-systemet. Men hos DR foregår det mere manuelt.

”Jeg tracker alle mulige forskellige slags data på vores indhold. Om det er en citathistorie eller ej, hvad emnet er, hvor mange kilder der er med – og kildernes køn,” forklarer Lasse From.

Han bruger fem minutter hver morgen på at skimme gårsdagens artikler og taste data manuelt i et regneark. Han noterer også, hvor mange læsere og hvor lang læsetid artiklen har haft.

Lasse From understreger, at han ikke bedømmer den enkelte artikel, men bruger de indsamlede data til at tale om helheden.

”Hvis du skriver om astrofysik, så er det begrænset, hvor mange kvindelige ekspertkilder, der er i Danmark. Derfor er det ikke fair at dømme journalisterne uden at tage konteksten med,” siger han.

Et møde om ugen

En gang om ugen samler Lasse From og medarbejderne op på, hvordan det er gået, på et evalueringsmøde.

En del af evalueringen er kildernes kønsfordeling, men mødet handler generelt om de data, Lasse From har på ugens produktion.

Lasse From kender ikke Informations optællingsmetode i detaljer. Men han tror på, at DR Viden gør det på den rigtige måde ved ikke at lade den enkelte journalist have ansvaret for optællingen.

Men kan der ikke være en fare for, at journalisterne ikke tænker over det, når det er en anden, som optæller?

”Jo, hvis der ikke bliver fulgt op på det. Derfor ligger værdien i den snak, vi har. Jeg kan gå ind og se, at vi kun havde 10 procent kvindelige kilder i sidste uge, og så kan vi gennemgå historierne og se, om vi kunne have gjort noget anderledes.”

Gennemsnit på cirka 25 procent

Og hvordan er kønsfordelingen hos DR Videns kilder så?

”Meget forskellig fra uge til uge,” fortælller Lasse From.

”Vi har uger, hvor vi er helt nede på 15 procent. I sidste uge var vi omkring 50 procent, fordi vi havde et tema i weekenden om antibiotika-resistens, og på det område er der mange kvindelige eksperter. Men gennemsnitligt ligger vi omkring 25 procent,” siger han..

Han tilføjer, at DR Viden ikke har et fast mål for, hvor mange procent af kilderne som skal være kvinder.

”Vores mål er et øget fokus på at få øjnene op for kvindelige ekspertkilder i forskningsverdenen og en øget opmærksomhed på vores egen eventuelle bias som journalister i en mandsdomineret verden,” siger han.

0 Kommentarer