Information laver lister over kilders køn: ”Ikke alle er jublende begejstrede”

Journalisterne på Dagbladet Information skal registrere kønnet på deres kilder: Mand, kvinde eller ikke-binær. Målet er flere kvinder i spalterne, siger chefredaktør Rune Lykkeberg. ”Vi har været uenige, men nu gør alle det”
  • Kim Matthäi Leland/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
    Hvis der er en skæv kønsfordeling blandt kilderne, er Information med til at opretholde de gamle magtpositioner i samfundet, siger Rune Lykkeberg
06.02.2019 · 09:03

Er mine kilder mænd, kvinder, interkønnede eller transkønnede?

Dét spørgsmål skal journalister på Dagbladet Information kunne svare på, inden de afleverer en artikel til publicering. Faktisk kan journalisten slet ikke aflevere artiklen, hvis han eller hun ikke har registreret kildens køn i databasen. Så siger computersystemet stop og prøv igen.

Det nye tiltag trådte i kraft 1. oktober 2018. Siden er andelen af kvindelige kilder vokset marginalt - fra 34 procent til knap 36 procent.

De mandlige kilder er faldet fra 65 procent til knap 64 procent, mens de ikke-binære kilder er faldet med godt en halv procent og fylder 0,16 procent af kilderne.

Ifølge Rune Lykkeberg, chefredaktør på Information, skal initiativet fremme, at kvinder og mænd får lige meget taletid i deres avis.

”Information er grundlagt på at give ordet til dem, der ikke kommer til orde. Så hvis der er en skæv kønsfordeling, er Information med til at opretholde uligheden og de gamle magtpositioner i samfundet, siger han.

”Vores tiltag er en bevidstgørelse på mikroniveau,” siger Rune Lykkeberg.

Ikke alle er jublende begejstrede

Rune Lykkeberg fortæller, at det ikke er alle medarbejdere, der er lige begejstrede for tiltaget, der det blev indført for fire måneder siden. Faktisk var enkelte medarbejdere direkte uenige, da det blev diskuteret på redaktionen.

”Så nej, alle er ikke jublende begejstrede. Men alle tilslutter sig målsætningen i dag.”

Om forløbet siger han:

”Vi har diskuteret det rigtig meget og haft det frem og tilbage i forskellige processer. Vi har været uenige, men nu gør alle det.”

Rune Lykkeberg synes selv, at listerne er en god idé. En af udfordringerne er dog, at det tager tid for journalisterne at registrere.

Vanskeligt at måle etnicitet

Udover kvinder er etniske minoriteter en anden gruppe, der er underrepræsenteret i de danske nyhedsmedier. Rapporten "Dem, vi taler om" fra 2017 viste, at selvom etniske minoriteter udgjorde 12,3 procent af befolkningen i 2016, så optrådte de kun som fire procent af nyhedskilderne.

Så hvorfor ikke også sætte ind der?

”Man burde tilstræbe lighed på alle områder,” forklarer Rune Lykkeberg.

”Men det er metodisk langt vanskeligere at gøre i forhold til etnicitet. Især når du har en relativ lille population og ikke kan forvente, at de er afspejlet i alle sektorer,” siger Rune Lykkeberg.

Hvordan er det sværere at registrere etnicitet eller uddannelse, end om kilden er kvinde, mand eller binær?

”Du mener ikke-binære køn. De binære køn er mand og kvinde.”

Der kan du bare se. Det med køn kan også være vanskeligt, ikke?

”Nej, fordi det ikke-binære køn er bare en tredje kategori,” siger han.

Journalisten har bedt Informations tillidsmand, Anita Brask Rasmussen, om en kommentar. Hun er ikke vendt tilbage ved redaktionens deadline.

 

Kommentar

07/02/2019 - 15:13

Michael Kjærgård

Hvad siger GDPR om registrering af den slags personfølsomme oplysninger?

08/02/2019 - 06:49

Lene Sjørup

9 ud af 10 af Informations ansatte skribenter er mænd. Halvdelen er måske transseksuelle?

21/04/2019 - 01:37

Warren Chandler

Hej, jeg hedder "Warren Chandler" Jeg er fra Tyskland. Mit liv er blevet fyldt med smerter og bitterhed, da intet ser ud til at fungere for mig, og hver gang noget godt er ved at komme min vej, er der altid en eller to forhindringer, og alle, jeg havde bedt om hjælp, svigtede mig. Mit liv har været sådan her i over 15 år, og jeg blev forladt af alle. Min kone forlod mig på grund af min manglende evne til at give hendes behov og tage sig af vores to børn, da jeg ikke havde noget arbejde. Jeg gav op på alt og besluttede at afslutte det hele ved at begå selvmord, da jeg har forsøgt mit bedste for at sikre alt er rigtigt, men al indsats var forgæves og abortiv.


Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig til denne vidunderlige, store stavekaster, der til sidst hjalp mig ud ... Jeg har aldrig været en fan af ting som dette, men besluttede bare at forsøge modvilligt, fordi jeg var desperat og efterladt uden valg ... Han gjorde specielle bønner og brugte rødder og urter ...

Inden for to dage blev jeg kaldt af et byggefirma, som jeg har indsendt en jobansøgning for mere end fem måneder siden, og jeg blev informeret om, at jeg har fået jobbet og skulle genoptage arbejdet med øjeblikkelig virkning. Jeg fik et hus og en bil af firmaet. Ting begyndte at arbejde for mig igen, og alle, der forlod mig, undskyldte for altid at give op på mig. Min kone ringede til mig og var ked af det følelsesmæssige traume, hun havde forårsaget mig, hun flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt. hvad et vidunderligt mirakel Baba Egbe gjorde for mig og min familie.

Jeg har introduceret ham for mange par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg tror på en person der har brug for hans hjælp. For øjeblikkelig hjælp af enhver art, kontakt Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +7 (926) 512-8701.

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04