»Det undrer mig, at Hr. og Fru Kollerup sideløbende spreder det samme budskab politisk og journalistisk.«
Sådan siger Venstres medieordfører, Britt Bager, som retter skytset mod DR. Her har journalist Stine Monrad Kollerup skrevet en artikel og lavet et indslag i ‘Aftenshowet’, som begge handler om kystsikring i Nordjylland. Problemet er, at netop kystsikring er hendes mand – det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerups – politiske mærkesag.
»Jeg synes, DR taber troværdighed, når Simon Kollerups kone dækker hans egen mærkesag. DR sætter deres faglighed på spil,« mener Britt Bager.
Dækkede sin mands politiske sag
Den 27. december bringer Simon Kollerup en status-opdatering på Facebook, hvor han slår til lyd for bedre kystsikring. Han deler samtidig en række fotos fra sit møde med Else og Jørgen, hvis grund kan være i fare, hvis kystsikringen ikke forlænges til stranden ved deres ejendom.
Dagen efter optræder Simon Kollerup i flere medier, hvor Else og Jørgen er cases på kystsikringsproblemet, og Simon Kollerup kræver politisk svar fra miljøminister Esben Lunde Larsen (V).
3. januar bringer DR Nyheder en længere artikel om sagen, hvor Else og Jørgen igen er cases. Den ene af artiklens to skribenter er journalist Stine Monrad Kollerup, som altså er Simon Kollerups kone.
Artiklen henviser til ‘Aftenshowet’ samme dag, hvor Else igen er case. Indslaget er linet op af Stine Monrad Kollerup, som er freelancer tilknyttet DR. I ‘Aftenshowet’ fortæller Else, at hun og hendes mand ønsker sig kystbeskyttelse og har brug for hjælp fra politisk side.
”Det meste af fiskerlejet Lild Strand blev kystsikret i 1986. Den sidste del af byen mangler nu akut beskyttelse,” skriver redaktionen blandt andet i en boks undervejs i indslaget. ”En hurtig kystsikring kan redde hendes hus, men det trækker ud,” lyder det i en anden boks.
‘Aftenshowet’ viser også en række fotos, hvor et af dem stammer fra Simon Kollerups Facebook-profil og viser ham og casen Jørgen bagfra, mens de ser på skaderne fra stormen.
[quote:0]
Venstre: Fører hustruen kampagne?
»At en politiker og en journalist kører den samme historie politisk og journalistisk, når de er gift, hører ingen steder hjemme på en public service-kanal som DR. Jeg håber da også, DR vil være enig i, at det ikke stemmer overens med deres etiske regler,« siger Brit Bager.
»Er det Simon Kollerups kone, der fører kampagne for ham, eller er det en DR-journalist, der tilfældigvis dækker hans mærkesag? DR har bragt sig selv i en tosset situation, som skal undgås,« fortsætter hun.
Er det ikke lige meget, når casen holder?
»De kunne have valgt rigtig mange andre cases. Mine svigerforældre har sommerhus derovre, du behøver ikke engang lave en Facebook-opdatering for at finde fem alternativer. Det er unødvendigt, at det er præcis samme case. Når det så også er hans hustru, der har lavet indslaget, så sker der en unødvendig kobling.«
[quote:1]
Journalisten har tidligere beskrevet, at et kæresteforhold mellem en spindoktor og en journalist fra Jyllands-Posten på Christiansborg betød, at journalisten blev flyttet til et andet stofområde.
Britt Bager mener, den sag blev håndteret korrekt af parterne.
»Jeg mener, de traf den helt rigtige beslutning. Så kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved noget.«
DR beklager
Ledelsen i DR lægger sig fladt ned.
»Jeg er helt enig i kritikken. Det handler ikke om, at det er DR, det ville være et problem for ethvert medie. Der opstår mistanke og usikkerhed om motiverne bag indslaget, og sådan bør det ikke være,« siger Jesper Larsen, chef for Aktualitet og Debat i DR.
Han understreger, at der intet er galt med substansen i journalistikken.
»Der er intet at udsætte på hverken artiklen eller indslaget. Det er sådan set en ret god case. Men når mandens politiske sag kommer ind via hans hustru, så rejser det en mistanke, som ikke må være der,« siger Jesper Larsen.
Journalist er ked af sagen
[quote:2]
Stine Monrad Kollerup selv har ikke ønsket at stille op til interview med Journalisten.
"Mit journalistiske drive er de menneskelige og nære historier som for eksempel Else og Jørgens, og derfor er jeg ked af, hvis nogen har opfattet mit arbejde på en anden måde. Det vil jeg være ekstra opmærksom på fremover," skriver hun i en mail.
Jesper Larsen mener, problemet havde været løst, hvis Stine Monrad Kollerup havde givet idéen videre til en kollega.
»Alle journalister bærer det med sig ind på redaktionen, som følehornene samler op hos venner og familie. Hvis hun bare havde bragt idéen op på et brainstorm-møde, havde det ikke været et problem, for så kunne andre jo have taget det videre,« siger han.
»Jeg får selv mange idéer gennem venner og familie, men så deklarerer jeg det med det samme: ”Jeg synes, det her kunne være en god idé, men jeg er inhabil”. Det synes jeg også, man skulle have gjort her. Hvis man præsenterer idéen og lader andre afgøre, om den er god, så synes jeg ikke, der er et problem,« fortsætter Jesper Larsen.
DR bringer ikke en rettelse
DR kommer dog ikke til at rette eller deklarere fejlen over for seere og læsere.
»Vi laver ikke en rettelse, for der er intet i indslaget eller nyheden, som er forkert,« siger Jesper Larsen.
Får det nogen konsekvenser for medarbejderen?
»Vi tager en snak med hende, men ikke mere end det,« siger han.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvis de traditionelle medier skal være et alternativ til »fake news« osv. er det virkeligt ærgerligt, at DR bare affejer den slags med et skuldertræk og en halvhjertet »beklagelse«.
Der skal selvfølgelig ikke gå småperfid afstraffelse i det. Men journalisten og redaktøren burde give licensbetalerne en uforbeholden undskyldning, de steder historien er blevet bragt.
Prøv at forestil jer, at kassedamen nede i Netto stod bag et lige så alvorligt tillidssvigt mod butikkens kunder. Der findes næppe det menneske på kloden, der ville acceptere samme reaktion fra hendes chef, som Jesper Larsen får lov at slippe afsted med her.