DJ-formand undrer sig over jysk-fynsk aftale om lønnedgang

Forbundet blev ikke involveret, da tillidsfolkene i Jysk Fynske Medier foreslog, at medarbejderne skal gå 10 procent ned i løn. ”Det er ikke en løsning, jeg ville have anbefalet,” siger Tine Johansen

På eget initiativ – og uden at spørge Dansk Journalistforbund til råds – gik tillidsfolkene på Jysk Fynske Medier til ledelsen med et forslag om at gå 10 procent ned i løn på grund af coronakrisen.

Det forklarer tillidsrepræsentant i Jysk Fynske Medier Per Schultz-Knudsen. Baggrunden er den alvorlige økonomiske situation, mediekoncernen befinder sig i.

”Jysk Fynske Medier ser ud til at miste et trecifret millionbeløb, og derfor overvejede vi som medarbejdere, hvad vi kunne gøre for at hjælpe med, at vi kommer helskindet igennem krisen,” siger han.

Foreslog aftale før hjælpepakke

Aftalen vækker undren hos formand i Dansk Journalistforbund Tine Johansen.

”Det er ikke en løsning, jeg ville have anbefalet, men den er også truffet uden at involvere DJ,” siger Tine Johansen.

Hun forstår medarbejdernes ønske om at redde arbejdspladser.

”Og jeg forstår også, at der lige nu er en krisestemning om at stå sammen for at løse de voldsomme problemer. Men som jeg forstår deres tilbud, er det blevet fremsat, før regeringen kom med hjælpepakken,” siger hun.

Vi gør det for virksomheden

Per Schultz-Knudsen siger, at weekendens hjælpepakke ganske vist giver lønkompensation. Men for medarbejdere i Jysk Fynske Medier handler det om at nedbringe udgifterne på andre måder end at fyre folk.

”Det hjælper ikke medievirksomhederne, at man sender folk hjem og dermed går glip af deres arbejdskraft, som er kravet for at få støtte fra hjælpepakken. Det bedste er, at vi arbejder videre, så vi kan bidrage til nyhedsstrømmen.”

Ifølge weekendens hjælpepakke kan virksomheder, der står over for at skulle fyre mindst 30 procent eller mere end 50 ansatte, søge lønkompensation for til gengæld at beholde medarbejderne.

”Hjælpepakken kunne måske komme Jysk Fynske Medier til gode,” siger Tine Johansen.

Hun synes, det er tidligt at tilbyde at gå ned i løn.

”Vi er fire dage inde i en krisesituation,” siger hun.

På spørgsmålet om, hvorfor tillidsfolkene ikke involverede DJ, siger Per Schultz-Knudsen:

”Det er, fordi det var noget, vi ville gøre over for vores virksomhed. Hvis jeg skal tage DJ-kasketten på, er det jo ikke en vej, vi normalt går ned ad. Men der er ikke noget, som er normalt i øjeblikket.”

Men I kunne vel godt tage DJ med på råd, selv om I ønskede at gøre det for virksomheden?

”Jeg kan ikke se, at DJ som forbund kan konfirmere, at man tilsidesætter overenskomsten.”

Så I var nødt til at træffe beslutningen selv?

”Som den enkelte kollega skal træffe. Det er jo frivilligt, om man vil gå ned i løn. Medarbejderne får en mail, hvor de skal tilkendegive, om de er med eller ej. Jeg forventer ikke, at alle siger ja. Der er sikkert kolleger, som ikke kan undvære 10 procent,” siger Per Schultz-Knudsen.

Ingen fyringer i tre måneder

Det bliver op til den enkelte medarbejder, om vedkommende ønsker at gå ned i løn. Den løsning bekymrer Tine Johansen, fordi det kan være svært for den enkelte medarbejder at sige nej.

”Det kan opleves som et kollektivt pres, hvis man ikke økonomisk har mulighed for at bidrage,” siger Tine Johansen.

Lønnedgangen gælder for tre måneder, og Per Schultz-Knudsen understreger, at tillidsfolkene har lavet en aftale, hvor ledelsen har lovet, at der ikke sker fyringer de næste tre måneder.

Faktisk var det planen, at der skulle fyres 21 medarbejderne, fordi der er opnået en lønstigning ved de netop afsluttede overenskomstforhandlinger. Aftalen betyder, at medarbejderne får 1,55 procent mere i løn per år i tre år.

Ledelsen i Jysk Fynske Medier har hele tiden sagt, at alt andet end en nulløsning ville koste jobs.

”Nu har vi lavet en aftale, hvor ledelsen har tilkendegivet, at 21 personer bliver bragt ned til 7 personer – og de andre stillinger vil alle blive fundet ved naturlig afgang i løbet af overenskomstperioden,” siger Per Schultz-Knudsen.

Annoncemængden styrtdykker

Om timingen siger Per Schultz-Knudsen, at det var nødvendigt at handle med det samme.

”Annoncemængden rasler ned, fordi hele aktivitetsniveauet i erhvervslivet rasler ned.”

Aftalen omfatter ikke freelancere og allerede opsagte medarbejdere.

I en pressemeddelelse tidligere i dag udtalte direktør Jesper Rosener:

”Jeg er overvældende glad for tillidsrepræsentanternes positive tilgang og stolt over at lede en virksomhed, hvor vi på tværs af medarbejdere og ledelse står sammen om at komme igennem den krise, coronavirus har påført os – tilmed i en tid, hvor medarbejderne arbejder ekstra hårdt,” sagde Jesper Rosener.

2 Kommentarer

Finn Arne Hansen
20. MARTS 2020
Flot gået af medarbejderne på Jysk Fynske Medier i modsætning til, da de ældre medarbejdere på JP og Børsen tørrede en lønnedgang af på kommende nyansatte og da DR-medarbejderne lod deres kolleger blive fyret i stedet for at give afkald på orlov, ferie og løn.
Per Daugaard
19. MARTS 2020
Vedr. billedet af Tine Johansen:
Er grønt blevet det nye sort i vores fagblad?

Læs også

Sådan rammer massefyringen på Jysk Fynske Medier

Medarbejderne i Jysk Fynske Medier går frivilligt ned i løn

16. MARTS 2020