Dansevideo satte en falsk #metoo-dagsorden i Norge

Den norske avis VG gjorde en dans mellem en mandlig politiker og en ung kvinde til en krænkelsessag. Et konstrueret citat fra kvinden startede lavinen, som rammer alle journalisters troværdighed, ifølge norsk iagttager. I dag har VG beklaget

”I dag ville jeg ønske, at jeg aldrig var gået med til at mødes med journalisten fra VG,” sagde den 27-årige norske kvinde Sofie i går til TV2.no.

”Jeg oplever fremstillingen som helt forkert,” tilføjede hun.

Sofie, der ikke ønsker at oplyse sit efternavn, udtaler sig om en sag, der umiddelbart lugtede langt væk af #metoo. Den blev bragt frem af formiddagsavisen Verdens Gang og blev på ingen tid det store samtaleemne i hele Norge.

Historien handlede nemlig om den kendte socialdemokrat Trond Giske, som i beruset tilstand åbenbart havde danset lidt for tæt med den unge Sofie på en bar i Oslo.

Det blev for meget

I Verdens Gang 21. februar 2019 sagde Sofie:

”Vi dansede og havde det hyggeligt, så blev det for meget, så jeg og min veninde tog videre.”

Problemet med citatet er, at Sofie aldrig har sagt, at det blev for meget.

Men det var netop de ord, der bekræftede, at der var grund til bekymring over Trond Giskes opførsel, og som gjorde dansevideoen til et samtaleemne i hele landet.
Sagen blev så stor, at statsminister Erna Solberg har blandet sig i debatten, og der er blevet lavet parodier af Trond Giskes dansestil.

Citat fjernet

VG-journalisten Lars Joakim Skarvøy, der fik sagen til at rulle, har ikke svaret på Journalistens henvendelse. Han har over for norske medier henvist til VG’s chefredaktør, Gard Steiro.

Gard Steiro har tidligere i dag beklaget over for både Sofie, Trond Giske og avisens læsere.

”Beklagelsen går til alle involverede,” sagde han.

Citatet, Sofie klagede over, er i dag fjernet fra den oprindelige artikel.
Men for pressens omdømme er skaden sket, siger Sven Egil Omdal, journalist og mediekommentator. Han vurderer, at sagen rammer alle journalister.
”Sagen bekræfter en udbredt opfattelse af, at journalister manipulerer med fakta, så det passer med den mening, de havde i forvejen,” siger han.

Ødelæggende for pressen

Det er en form for kritik af pressen, der ofte kommer fra folk, der er utilfredse med pressens måde at vinkle på, siger han.

Norske medier er tidligere blevet ramt af sager om plagiat. Men denne sag er værre, mener Sven Egil Omdal.

”Det er mere ødelæggende for pressen, fordi den dokumenterer, at citater bliver forfalsket,” forklarer han.

Trygve Aas Olsen, journalist og underviser på Institut for Journalistik, siger, at VG’s dækning de seneste dage er blevet pillet fra hinanden.

Efter at TV 2 Norge i går lavede et stort interview med Sofie, ”står Norge med en regulær presseskandale”, forklarer han.

Men sagen siger ikke så meget om pressens dækning af #metoo generelt.

”Det er et undtagelsestilfælde,” siger han.

Filmet med mobil

16. februar fejrede Sofie sin 27-års fødselsdag sammen med veninderne på Bar Vulkan i Oslo. Her faldt de i snak med den kendte politiker fra Arbejderpartiet Trond Giske.

Trond Giske og Sofie endte på dansegulvet, hvor en veninde filmede det med sin mobiltelefon.

Du kan se videoen her på TV2.no

Sofie har siden beskrevet mødet som ”hyggeligt” og ”sjovt”. Det var ikke ubehageligt at danse med den noget ældre Trond Giske.

”Det var os, der bød op til dans for sjov, og jeg har det helt afslappet med det, der skete,” har Sofie fortalt TV2.no.

Men sådan blev videoen ikke opfattet af VG-journalist Lars Joakim Skarvøy.

Lummer og lidt klam

Han kontaktede Sofie og bad om en udtalelse, fordi han ifølge Sofie sagde, at ”det så ubehageligt ud”.

Da sagen kom frem – med Sofies udtalelse om, at det blev lidt for meget – blev den straks talk of town.

”Det eksploderede i alle medier,” siger journalistikunderviser Trygve Aas Olsen.

Samme dag gav Sofie et interview til NRK, hvor hun afviste, at hun havde haft en dårlig oplevelse.

”Men der var skaden allerede sket,” siger Trygve Aas Olsen.

Især kommentatorerne på aviserne tog Trond Giskes danseoptrin under kærlig behandling, fordi videoen sendte et forkert signal.

”Vi forstod ikke, hvor kritisabel VG’s første artikel var. Vi vidste ikke, at den var så forkert,” siger Trygve Aas Olsen, der skrev selv en kommentar om videoen, som han synes så ”lummer og lidt klam” ud.

”Jeg tænkte at det var udtryk for dårlig dømmekraft – og det mener jeg fortsat,” siger Trygve Aas Olsen.

Grænseoverskridende opførsel

Forhistorien er nemlig, at Trond Giske i 2017 måtte træde tilbage som næstformand i Arbejderpartiet på grund af anklager om grænseoverskridende seksuel opførsel over for fem kvinder.

VG-journalisten Lars Joakim Skarvøy har ifølge Trygve Aas Olsen længe arbejdet med #metoo-historier i Arbejderpartiet. Han har blandt andet udgivet en bog baseret på anonyme kilder om emnet.

”Der er ingen tvivl om, at den første fremstilling slet og ret var usand. Sagen blev sat i en #metoo-sammenhæng, hvor den ikke hørte hjemme,” siger Trygve Aas Olsen.

0 Kommentarer