10 enslydende citater, 10 forskellige ophavsmænd.
Horsens Posten modtog for cirka en måned siden en pressemeddelelse fra Bowl’n’Fun. Det samme gjorde ni andre ugeaviser fra Jysk Fynske Medier. Det er i sig selv ikke så mærkeligt, men redaktør ved Horsens Posten Jørgen Hasseriis fortæller, at mailen skilte sig ud. Den indeholdt nemlig en oversigt over de pressemeddelelser, Bowl’n’Fun havde sendt til andre ugeaviser.
”Vi kunne se et helt sæt af tekster, der var designet til hver enkelt by. Og her kunne vi se, at de forskellige byers butikschefer var citeret for præcis det samme,” siger Jørgen Hasseriis.
Et af citaterne i pressemeddelelsen lyder:
”Vi forsøger at sammensætte et julefrokostarrangement, som alle synes er festligt og hyggeligt. Mange af vores gæster fortæller, at de er blevet overrasket over, hvor nemt og billigt det er at holde julefrokosten hos os i stedet for at stå for det hele selv.”
I pressemeddelelsen til Horsens Posten er centerchef Oliver Sommer citeret. I de ni andre pressemeddelelser står ni andre centerchefer som ophavsmænd til udtalelsen.
”Problemet er jo, at det ikke er de folk, der har sagt de her ting. Man skal simpelthen ikke citere nogen for noget, de ikke har sagt,” siger Jørgen Hasseriis.
Forringer avisens værdi
Ifølge Jørgen Hasseriis er det dog ikke en uset metode.
”I det her tilfælde er det Bowl’n’Fun, men det er jo alment kendt, at mange andre store kæder benytter sig af samme trick. Tager sig den frækhed at citere en chef for noget, han ikke har sagt. Men det er jo klart i strid med de presseetiske regler, og derfor bringer vi heller aldrig sådan noget,” siger han.
Journalisten har før beskrevet, hvordan Rema 1000 udsendte pressemeddelelser med samme citat fra over 100 købmænd.
Den daværende formand for Public Relations Branchen, Kresten Schultz Jørgensen, udtalte i den forbindelse:
”Vores fags eksistensberettigelse er, at vi sprogligt og kommunikationsmæssigt forædler og kvalificerer budskaber. Derfor er standardiserede citater ikke noget, vi anbefaler som god praksis.”
Også Coop har været i søgelyset i forbindelse med genbrugte citater.
Ifølge Jørgen Hasseriis er det et problem for den journalistiske branche, hvis sådanne pressemeddelelser vinder indpas i spalterne.
”Principielt er det jo vores troværdighed, der er på spil, hvis vi begynder at bringe sådan noget. Så har vi ikke længere hånd i hanke med, hvad der foregår, og vi er ikke længere et filter. Og så mister vi argumentet for, at folk skal købe vores produkt,” siger han.
De ville have sagt det samme
Lene Høj Larsen er direktør i Bowl’n’Fun og medforfatter på pressemeddelelserne.
Kan du se et problem i, at journalisten viderebringer det her citat – i den tro, at det er sagt af den pågældende centerchef?
”Nej. For hvis jeg havde ringet til centercheferne, havde de sagt præcis det samme, jeg har skrevet. Det er et reelt nok citat,” siger hun.
Hvis du havde ringet til de her 10 centerchefer, ville de have sagt akkurat det, du har skrevet?
”Det tænker jeg. Måske ikke den nøjagtige ordlyd, for det er jo forskellige mennesker. Men det ville have været samme mening. For det er fuldstændigt det samme, det går ud på ude i de forskellige centre. Det er den samme oplevelse og stemning, vi sælger alle steder,” siger hun.
Borgere i Skive og i Næstved læser ikke samme ugeavis
Lene Høj Larsen fortæller, at citaterne i dette tilfælde er skrevet af hende selv og marketingsafdelingen. Andre gange starter de hos en af centercheferne. Fælles procedure er dog, at centercheferne altid får pressemeddelelserne til gennemsyn, inden noget sendes videre. Og for Lene Høj Larsen er der ingen forskel på, om det er hende, der skriver citaterne, eller centercheferne selv, der udtaler ordene.
”Jeg er jo lige så meget inde i det, som centercheferne er. Jeg er direktør for kæden og ved, hvad der sker derude. Jeg har drevet det sammen med mine centerchefer i 20 år, så vi har jo de samme holdninger,” siger direktøren.
Hvorfor skal det skrives som et citat fra centercheferne i stedet for, at du bare beskriver den oplevelse og stemning, der er i centrene?
”Det er den måde, jeg har lært at skrive pressemeddelelser på,” siger hun.
Hvordan ville det se ud, hvis alle 10 ugeaviser bragte pressemeddelelserne med de samme citater, men med forskellige ophavsmænd?
”Hvor mange borgere i Skive og Næstved, tror du, læser den samme ugeavis?” spørger hun.
Journalisterne har i sidste ende ansvaret
Lene Høj Larsen understreger, at journalisterne ikke behøver gengive citaterne, som hun har skrevet dem.
”Jeg skriver altid, at de er velkomne til at rette i det, som de vil. Jeg er ikke afsenderen, jeg sender bare en forespørgsel og en hjælp til dem, så de nemmere kan gøre deres arbejde. Men det er ikke ensbetydende med, at de skal indrykke præcis det, jeg skriver,” siger hun.
Jørgen Hasseris forstår ikke, hvorfor Bowl’n’Fun ikke selv er interesseret i at indhente unikke citater fra hver enkelt centerchef.
”Det andet er simpelthen for fantasiløst, og citaterne er totalt meningsløse. Det er ren reklamesniksnak, vi som journalister ikke kan bruge. Eller jeg kan i hvert fald ikke forsvare det,” siger Jørgen Hasseriis.
Dog mener han, at det i sidste ende er journalisterne, der har ansvaret for ikke at viderebringe de fabrikerede oplysninger.
”Bowl’n’Fun har i princippet retten til at være fræk som en slagterhund. Det er journalister, der har ansvaret for at være mere opmærksomme på at fange det her, så det ikke bliver ved,” siger han.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
På JyskFynske Medier er der taget en chefredaktionel beslutning om -af troværdighedsgrunde - at undgå identiske citater i vores ca. 60 medier. Mange af dem - og der har været mange - fanger vi på vores Express Bureau, fordi redaktionerne sender pressemeddelelserne hertil. Jeg har nok været i skriftlig eller mundtlig kontakt med 15 bureauer eller kommunikationsfolk og forklaret dem, at tiden er løbet fra den slags falske citater, som underminerer både deres og vores troværdighed. Og laaangt hovedparten siger, at de er enige og vil ændre formen. Så send skidtet tilbage til dem, klip de falske citater ud, og fortæl dem, at det ikke holder.
Hvis alle chefer havde sagt det samme, må de da være nogle kegler til deres job. Undskyld udtrykket. Tænk at være ens, uanset om man er i Holstebro eller Aarhus. Det er dårlig kommunikation. Det er useriøst. Ramt forbi. Sådan noget skrammel fortjener kun at tage kegler et sted - i papirkurven. Når sælgerne - her direktøren - kan få sig selv til at aflevere sådan et produkt, stiller det krav om, at "køberne" - de professionelle formidlere - har faglig stolthed til at sige nej tak.
Rigtig fint af Horsens Posten at tage afstand fra den konkrete pressemeddelelse, men hele sagen udstiller jo bare, hvordan virksomheder og interesseorganisationer dagligt har held til at plante deres egne dagsordener i den presse, der skulle forestille at være uafhængig.
Vi er blevet for få til at skrue en "rigtig" avis sammen, ergo siger vi ja tak og klasker alt det nemme, forproducerede lort i spalterne.
Nogle gange bliver der lige luget ud i de mest forblommede, positive gloser, og så føler vi selv, at vi har haft et kritisk øje på det. Men til syvende og sidst er historien med, fordi den er kommet til os færdigserveret og fylder i en sulten mave.
En lidt underlig historie, der vist nærmest er baseret på en Morten Korch-opfattelse af samfundet.
Selvfølgelig er det professionelle presse- eller kommunikationsfolk, der skriver pressemeddelelserne, inkl. citaterne. Der er vel heller ikke nogen, der tror, at citater fra topdirektører eller ministre i pressemeddelelser er noget, som de selv har brugt en eftermiddag på omhyggeligt at skrive? Citaterne skrives af kommunikationsfolk eller embedsmænd ud fra, hvad de vurderer at chefen mener (og bør mene), og så godkendes de af chefen.