Børnefamilier under coronakrisen: ”Ren udmattelse”

Det har været mere stressende og mindre effektivt at arbejde hjemme under coronakrisen, hvis man har passet børn imens, viser Journalistens rundspørge. ”Ren udmattelse,” siger mor til to

34-årige Tania Krarup er praktikant på TV 2 Lorry som tv- og medie­tilrettelægger. Hun er også mor til to børn på fem og seks år, og de to roller har været en pærevælling i coronakrisen. På den måde ligner Tania Krarup mange andre børneforældre, der ifølge en rundspørge, Journalisten har lavet blandt medlemmerne, har oplevet arbejdsdagen som markant mere stressende og mindre effektiv.

”At have to små kræver rigtig meget opmærksomhed. Det er svært at være to steder samtidig, men det har jeg været nødt til. Når jeg liner kilder op, så er jeg nødt til at tage telefonen, når de ringer tilbage – selv om jeg har børnene. Det er sket enkelte gange, og der har jeg været stresset, presset og ked af det. Det er følelsen af ikke at kunne slå til,” siger hun.

Hvad gør man så?

”Jeg har forsøgt at få det hurtigt overstået, mens jeg har børnene. Måske kan man sætte børnene til at lave noget imens, men det er altså svært at parkere børn – især i den alder. Det kan man ikke i ret lang tid.”

Tania Krarup har primært skrevet webnyheder eller linet kilder op i perioden. Hun og hendes mand har delt hver dag mellem sig. Tania Krarup har ofte haft børnene om formiddagen. Når de er puttet om aftenen, har hun sat sig til tasterne igen.

”Aftentimerne har været der, hvor jeg kunne rykke. Der er ro.”

Men når fritiden skal bruges på at indhente arbejde, presser det noget andet væk. Tania Krarup savner tid til at hvile sig.

”Det er ren udmattelse. Jeg er fysisk træt hele tiden. Der er ingen tid til at restituere, for eksempel lige sidde en time foran Netflix. Det er også udfordrende for parforholdet, at man nærmest ikke ser hinanden eller taler sammen. Vi er bare helt mast.”

”Grænserne flyder, når man pludselig har et barn, der råber ”mor”, mens man sidder – i sin egen seng – og interviewer.”

Tania Krarup

Selv om børnefamilierne bruger fritiden på at indhente den arbejdstid, som har været brugt på børn, så viser rundspørgen, at de fleste forældre føler, de har arbejdet færre timer, end de plejer. Og de føler, de har været mindre effektive.

”Når børnene løber rundt om dig, er det svært at være effektiv. Jeg har siddet med hørebøffer i soveværelset, og det har været dejligt at kunne lukke døren. Men især i starten havde børnene svært ved at forstå det. Hvis de bliver kede af det, så er det ”moar” og ind til mig, selv om jeg sidder og interviewer,” siger Tania Krarup.

I det hele taget har coronakrisen blandet det private og det professionelle fuldstændigt sammen.

”Det er en underlig følelse. Grænserne flyder, når man pludselig har et barn, der råber ”mor”, mens man sidder – i sin egen seng – og interviewer,” siger Tania Krarup.

Undersøgelsen
Journalisten har i maj gennemført en undersøgelse af arbejdslivet under coronakrisen blandt medlemmerne af Dansk Journalistforbund. 3.319 (19 % af alle medlemmer) har svaret.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Freelancerne hårdt ramt af nedlukningen: Hver anden freelancer har tabt mindst 50 procent">

Freelancerne hårdt ramt af nedlukningen: Hver anden freelancer har tabt mindst 50 procent

03. JUNI 2020
Den største kommunikationsopgave nogensinde

Kommunikationschef i coronakrise: Det slår alt, jeg har oplevet

03. JUNI 2020
Hjemmekontor 1

Vi bad jer vise jeres coronakontorer – her er nogle af dem

24. MARTS 2020