”Find venligst de nødvendige ressourcer til at samle informationer om de to danske journalister, som arbejdede for den avis, som fornærmede profeten, og som blev udvist af Pakistan, men senere fik lov til at komme tilbage på grund af udenlandsk pres.”
Sådan lød ordren i et brev, som al-Qaedas leder Osama bin Laden i efteråret 2010 sendte til al-Qaedas stabschef. Det fremgår af en række dokumenter fra bin Ladens skjul i Pakistan, som de amerikanske efterretningsmyndigheder har offentliggjort.
Onsdag konkluderede Berlingske i en artikel, at de to danske journalister omtalt i dokumenterne ”efter alt at dømme var journalisterne Puk Damsgård og Simi Jan.” De to journalister – hvoraf den ene også optræder med billede i Berlingskes artikel – nævnes ikke ved navn i dokumenterne.
Alligevel kontaktede Berlingske hverken Puk Damsgård eller Simi Jan, inden artiklen blev publiceret.
Tænkte, at det kunne ske bagefter
På Berlingske fortæller chefredaktør Jens Grund, at vurderingen på dagen var, at de to korrespondenter kunne kontaktes efter publiceringen.
» Vi prioriterede ikke at få fat i de to først – vi tænkte, at det kunne ske bagefter. Men det er en fejl, at vi ikke gjorde et ihærdigt forsøg på at få fat på dem, inden vi publicerede. Vi burde have gjort noget mere, så vi kunne have fået deres reaktioner,« siger han til Journalisten.
Jens Grund var ikke selv inde over artiklen, inden den blev publiceret onsdag aften, fortæller han.
»Men hvis jeg havde være inde over, ville jeg have insisteret på, at vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at få fat på de to. Og så taget en etisk diskussion og lavet en konkret vurdering,« siger han.
Hvad med at tænke på deres sikkerhed?
På Twitter kritiserede DR’s Asien-korrespondent Philip Khokhar torsdag, at danske medier overhovedet har valgt at bringe navne og billeder på danske journalister på al-Qaedas liste.
Vildt at danske medier bringer navne og billeder af dk journalister, der var på Al Qaedas liste. Hvad med at tænke på deres sikkerhed i dag?
— Philip Khokhar (@PhilipKhokhar) May 21, 2015
Journalisten har både været i kontakt med Philip Khokhar selv og DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, men ingen af dem har ønsket at uddybe. Også Puk Damsgård har takket nej til at udtale sig i sagen.
Jens Grund mener ikke nødvendigvis, at Berlingske helt skulle have afholdt sig fra at skrive historien af hensyn til de to korrespondenters sikkerhed.
»Den journalistiske vurdering blandt de involverede redaktører var, at den potentielt øgede risiko for de to skyldtes offentliggørelsen af dokumenterne, og ikke at Berlingske viderebragte dem. De to danskere optrådte på en måde, hvor alle kunne lægge to og to sammen og regne ud, hvem der var tale om,« siger han.
Så du fortryder ikke, at I overhovedet skrev artiklen?
»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg gerne ville have været involveret i publiceringen af navne, før vi gjorde det. Så vi i hvert fald havde haft diskussionen i chefredaktionen. Og så er det lidt hypotetisk, hvad vi så havde gjort,« siger Jens Grund.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ved den stramning af de vejledende regler, DMA og DJ foretog i 2013, var det bærende, at ethvert medie har et selvstændigt ansvar for, hvad man bringer, før man citerer. F.eks. Og der er også en mindre skærpelse i forhold til kontakt. Ja, jeg har tænkt mig tage sagen op, når vi får konstitueret udvalg i den ny HB.
@Villy
Et tyndbenet - og i mange sammenhænge - elendigt svar.
Læs A: 1+2+(især)3 og 4
Og læs: B:1+2
Er det hvad man kan forvente fra et HB-medlem til et spørgsmål, som i den grad trænger et ordentligt svar, eller går Villy videre med sagen?
Og Pressenævnet: Hvad med jer? I kan jo tage en sag op ad egen drift
Regler for god presseskik - grundlaget for Pressenævnets arbejde:
http://www.pressenaevnet.dk/Love-og-regler/Regler-for-god-presseskik.aspx
Hvor er den skarpe melding fra forbundet på at Berlingske helt unødvendigt bringer to medlemmer i fare plus afledt konsekvenser i forhold til deres fremtidige arbejde.
I skulle skamme jer, Berlingske:
"De to danskere optrådte på en måde, hvor alle kunne lægge to tog to sammen og regne ud, hvem der var tale om".
Det er sgu' da ikke det samme som at I skal puste til ilden
Flere