Berlingske bruger stråmænd til at kapre domænenavne

Berlingske Media udgiver sig gennem stråmænd for at være noget andet, når de forsøger at købe domænenavne. »Dårlig forretningsstil« siger en virksomhedsindehaver, der blev forsøgt narret, og som netop har vundet en sag om retten til bnb.dk. Berlingske siger, at stråmænd holder prisen nede

Når Berlingske Media gerne vil have fat i et domænenavn, spiller de ikke med åbne kort. I stedet henvender de sig til de virksomheder, der har domænet, via en stråmænd og udgiver sig for at være noget andet.

»Lige så snart man ringer fra Berlingske Media, så stiger prisen. Derfor går vi igennem stråmænd. Det er min opfattelse, at det gør alle større danske virksomheder, som gerne vil købe domæner. Det er for at holde prisen på et fornuftigt niveau,« siger Ture Ertmann, der er direktionsassistent i Berlingske.

I sidste uge afgjorde Klagenævnet for Domænenavne, at Berlingske Media ikke har ret til domænet bnb.dk, som er forkortelsen for Berlingske Nyhedsbureau. I afgørelsen kan man læse, hvordan den nuværende indehaver af navnet, designbureauet Skybrud, først blev kontaktet via en svensker fra firmaet Patrafee med adresse i Stockholm. Skybrud afslog dog tilbuddet, hvorefter Berlingske tog sagen til Klagenævnet for Domænenavne. Denne gang i eget navn. Skybrud så ifølge afgørelsen Berlingskes fremgangsmåde som et ”forsøg på at franarre” dem domænenavnet.

»Det er dårlig forretningsstil. Hvorfor henvender de sig ikke bare i stedet for at gøre det mere besværligt. Det betyder, at jeg har brugt tid og penge på sagen, så nu bliver domænet bare endnu dyrere. Det er en dum måde at gå til verden på,« siger Anders Hector fra Skybrud, som har domænet i dag.

Bnb er også en forkortelse for bed and breakfast, så han har tidligere fået henvendelser fra interesserede købere. Han troede derfor, at henvendelsen fra Sverige kom fra en domænehaj af en art.

Udgav sig for at være dykkerklub

Tidligere har Berlingske lavet samme nummer, hvor de lod, som om de var en dykkerklub, der gerne ville købe domænet 24syv.dk. Dengang nåede bureauet Kirk og Holm at tilkendegive, at de gerne ville lave et salg, indtil det blev offentliggjort, at det også var navnet på den nye radiostation, som delvist er ejet af Berlingske Media.

»Det er ikke, fordi vi ville tjene på det. Vi følte os bare ført bag lyset, da vi fandt ud af, at det ikke var en dykkerklub, men en stråmand med tilknytning til Berlingske,« siger Jesper Holm, der er en af indehaverne bag firmaet.

I dag ligger sagen i Klagenævnet for Domænenavne.

Berlingske kan ikke se problemet i den forretningsmetode

»Man er kun ført bag lyset, hvis man mener, at man kunne få mere ved at sælge det til Berlingske Media. Pointen er, at enten bruger folk domænet, eller også gør de ikke. Hvis ikke de gør, er de som regel interesserede i at sælge. Prisen bliver bare markant højere, hvis vi ringer,« siger Ture Ertmann.

Giver det ikke mening i forhold til markedskræfterne, at værdien stiger, når en større virksomhed vil bruge det i kommercielt øjemed?

»Vi reagerer på, at sådan er markedskræfterne, og beskytter os selv. Lige såvel som du kan sige, at sælger er i sin gode ret til at sælge til høj pris, hvis man kan få den, er vi også i vores gode ret til at købe til lav pris, hvis vi kan,« siger Ture Ertmann, der understreger, at den oprindelige pris for et domæne er 45 kroner.

100.000 kroner for domæne

Da Skybrud blev kontaktet igennem den svenske stråmand, lød tilbuddet for bnb.dk på 10.000 kroner, da de tidligere havde fået højere bud. Anders Hector fortæller, at de stadig bruger domænet i deres it-system, og det ville koste mere end 10.000 at flytte. Da han samtidig vidste, at han kunne sælge bnb.dk for mere, bad han svenskeren om at afgive sit højeste bud. Svenskeren bad om et konkret tal, og Anders Hector skrev 100.000 kroner tilbage, og hørte ikke fra ham siden.

Klagenævnet for Domænenavne mener ikke, at Skybruds brug af bnb.dk er i strid med loven, og derfor har de ret til fortsat at bruge det, selv om det i lang tid bare har videreført brugere til skybrud.dk:

”Efter en samlet afvejning af de modstående interesser, således som de fremstår på nuværende tidspunkt, finder klagenævnet herefter ikke grundlag for at fastslå, at indklagedes fastholdelse af registreringen af domænenavnet ”bnb.dk” indebærer en overtrædelse af domænelovens § 25, stk. 1, om god domænenavnsskik”.

0 Kommentarer