
Afghanere har tvunget sig adgang til lufthavnen i Kabul, hvorfra de håber at kunne komme ud af landet. Foto: Wakil Kohsar/AFP/Ritzau Scanpix
De blev egentlig omfattet, da USA i starten af måneden besluttede at udvide sit visum-program for afghanere.
Alligevel sidder mere end 100 journalister ansat af den amerikanske regerings egne radiostationer i Afghanistan nu tilbage i landet, skriver New York Times. Det er alt imens USA, Danmark og resten af koalitionslandene er i gang med at evakuere statsborgere og lokalansatte.
De mere end 100 journalister er ansat på radiostationer, som USA har stiftet under den 20 år lange krig mod Taleban i Afghanistan.
”Journalister bliver ladt i stikken,” siger Rateb Noori, der er nyhedsdirektør på Radio Free Europe og Radio Liberty i Kabul.
Den fungerende direktør for det amerikanske agentur for globale medier oplyser i en mail til New York Times, at agenturet ”gør alt i sin magt for at beskytte” journalister, og at man ”ikke vil trappe ned på missionen om at informere, engagere og forbinde afghanere for at støtte op om frihed og demokrati”.
Men den forklaring køber Rateb Noori ikke.
”Alle er låst inde i deres hjem, og ingen ved, hvad der kommer til at ske i morgen,” siger han til New York Times.
Går fra dør til dør
Flere organisationer, herunder danske International Media Support, har gennem den seneste tid advaret om, at særligt afghanske journalister, der har arbejdet for internationale medier i Afghanistan, er i fare for hævnangreb fra Talebans side.
Taleban overtog magten over Afghanistan søndag eftermiddag, da den militante bevægelse efter en lynoffensiv gik ind i hovedstaden Kabul.
Det fik landets præsident, Ashraf Ghani, til at forlade landet, mens regeringer fra den amerikansk-ledede koalition fik travlt med at stable evakuering af medarbejdere og lokalansatte afghanere på benene.
Mens arbejdet med evakuering står på, er Taleban begyndt at patruljere i gader og stræder, og desperationsniveauet er nået til, at afghanere har forsøgt at hægte sig fast på amerikanske militærfly for så at falde ned fra himlen.
Ifølge The Wall Street Journal er bevægelsens medlemmer begyndt at gå fra dør til dør til hjem og kontorer, der huser regeringsmedlemmer og nyhedsmedier.
I går fortalte den afghanske tv-station Tolo News, at de har haft besøg af talebanere, som skulle sikre redaktionslokalerne. Den sikring bestod i, at Taleban tjekkede sikkerhedsvagternes våben og indsamlede de våben, som tidligere er blevet uddelt af den afghanske regering.
Taleban selv påstår, at de vil sikre pressefrihed, at der ikke er nogen trusler mod journalister i landet og garanterer, at de vil være beskyttet. Samtidig bliver kvindelige journalister hevet af skærmen.
'Pressefrihed' på talebansk er ikke pressefrihed. Jeg gyser ved tanken om deres 'hjælp' til at håndtere sikkerheden for mediearbejdere #dkmedier #dkpol https://t.co/xNfRHItQr2
— Tine Johansen (@JohansenTine) August 16, 2021
Appeller om visum til afghanske journalister
Amerikanske medier var de første, der gik sammen om at sende en samlet appel til deres regering om at tilbyde asyl til afghanske journalister, der har hjulpet dem med at dække krigen.
I starten af august besluttede USA så at udvide visum-programmet for afghanere, så tolke ansat under det amerikanske forsvar og en række andre grupper også er inkluderet. Det indebærer blandt andet mediefolk, der har arbejdet for amerikanske medier, samt afghanere, der har arbejdet for andre amerikanske projekter i landet.
Siden er både britiske og tyske medier gået sammen om en tilsvarende appel. Indtil videre uden resultat.
Herhjemme har medierne endnu til gode at gå sammen, men Dansk Journalistforbund bad i sidste uge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om at give asyl til de omkring 20 afghanere, der har hjulpet danske medier i landet.
Forhandlingerne om hjælp til afghanere, der har været ansat af den danske stat, endte imidlertid med en aftale om visum til dem, der har været lokalt ansat som tolke og på ambassaden inden for de seneste to år, og gav dermed ingen hjælp til journalister.
Imens sidder der ifølge Washington Post nu en gruppe af 204 afghanske journalister, der har arbejdet for amerikanske The New York Times, Washington Post og Wall Street Journal, i Kabuls kaotiske lufthavn for at forlade landet. Det har fået de tre medier til at sende en opfordring til USA’s præsident, Joe Biden, om at hjælpe dem ud af landet:
”I løbet af de seneste 20 år har tapre afghanske kolleger arbejdet utrætteligt for at hjælpe The New York Times, The Washington Post og The Wall Street Journal til at dele nyheder og information fra regionen til et internationalt publikum.”
”Nu er de kolleger og deres familier fanget i Kabul med deres liv i fare,” skriver de tre nyhedsorganisationer.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.