Tyske medier i opråb for visum til afghanske journalister: ”De risikerer tortur”

Ligesom i USA og Storbritannien opfordrer flere tyske medier deres regering til at tage imod de afghanske journalister, der har hjulpet dem i Afghanistan

Tyske medier melder sig nu i koret og opfordrer den tyske regering til at tilbyde sikkerhed til de afghanske mediefolk, der har hjulpet dem med at dække krigen i Afghanistan.

Det skriver Deutsche Welle.

Det åbne brev, der er sendt til regeringen, er underskrevet af flere store aviser, offentlige og private tv-stationer og nyhedsbureauer, der opfordrer til at lave et nødvisum-program, der tillader afghanske mediefolk at søge tilflugt i Tyskland.

”De har også en tro på, at den frie presse er uundværligt i et stabilt, fredfuldt og balanceret demokrati. Værdier, som den tyske regering bakkede stærkt op i Afghanistan i løbet af de seneste 20 år,” står der i brevet, hvor medierne understreger, at det havde været utænkeligt at kunne dække krigen i landet uden ”indsatsen og modet fra de afghanske medarbejdere, der støttede os på jorden”.

Appellen kommer, mens Taleban har taget kontrol over Afghanistan og i går erklærede krigen i landet for slut, da den militante jihadistiske bevægelse vandt kontrol over landets hovedstad, Kabul.

Talebans magtovertagelse skaber på ny frygt for de journalister i landet, der har hjulpet vestlige medier, og de tyske medier frygter hævnangreb fra Talebans side.

”Medarbejdere, der ønsker at forlade landet, står over for anholdelser, tortur og død. Vi beder jer derfor om at reagere hurtigt,” står der i brevet.

Særligt alvorlig situation for mediefolk

Den afghanske journalist Sayed Abdul Hameed Hasret fortalte i går aftes til norske NTB, at han frygter for sit liv i Kabul.

”Situationen er svært alvorlig, særligt for os, som har arbejdet for medierne,” sagde han i går aftes til NTB.

Sayed Abdul Hameed Hasret arbejder for tv-stationen Tolo News og befinder sig Kabul, hvor han i går kunne se Talebans krigere overtage kontrollen med hovedstaden. Han har kone og to børn, der bor i Norge, men har ikke selv kunnet få asyl i Europa.

”Jeg frygter, at Taleban vil komme til mit hus. Der er ikke kamphandlinger her nu, men livene er i fare for dem, der har arbejdet for medierne, når Taleban tager magten,” siger han til NTB.

USA har udvidet program

Dansk Journalistforbund sendte i forrige uge en lignende appel til den danske regering, forud for at Folketingets partier mødtes for at forhandle om hjælp til de afghanere, der har arbejdet for danske styrker eller for den danske ambassade i Afghanistan.

Ifølge journalistforbundet drejer det sig om omkring 20 afghanere, der har arbejdet for danske medier i Afghanistan.

Forhandlingerne endte med en aftale, der tilbyder evakuering af dem, der har været ansat af den danske stat inden for de seneste to år, og efterlader dermed mediefolkene tilbage.

Amerikanske og britiske medier har tidligere også opfordret deres regeringer til at tilbyde hjælp til de mediefolk, der har hjulpet dem under krigen. I USA endte det i starten af august med en udvidelse af det flygtningeprogram, der blandt andet også dækker de tolke, der har arbejdet for den amerikanske hær.

Den aftale betyder, at også mediefolk og afghanere, der har arbejdet for amerikansk-ledede civile projekter, vil være omfattet og kan få visum i USA.

0 Kommentarer

Læs også

”Mere end almindeligt ærgerlig”: Ingen hjælp til journalister i Afghanistan-aftale

”Mere end almindeligt ærgerlig”: Ingen hjælp til journalister i Afghanistan

12. AUGUST 2021
Nagieb Khaja: Regeringen og danske medier må tage ansvar for journalist-kollegaer i Afghanistan

Nagieb Khaja: Danmark må tilbyde asyl til journalist-kollegaer i Afghanistan

05. AUGUST 2021

»Dækningen af Afghanistan-krigen har været en falliterklæring for os«

30. JANUAR 2013
Sådan har pandemien ramt de uafhængige medier i udlandet

Debat: Danske medier har også et ansvar for deres afghanske kolleger

10. AUGUST 2021