Zetland får en million kr. fra Google til mere dialog med læserne

Zetland og Kristeligt Dagblad får en pose penge fra Googles fond Digital News Initiative til digital udvikling. Zetland vil have udvidet kommentarspor og spørgsmål til brugerne på forsiden. »Vi skal involvere medlemmerne i de beslutninger, vi tager,« siger Jakob Moll, direktør i Zetland

Der er penge på vej fra Google til både Zetland og Kristeligt Dagblad til digitale projekter, der skal gøre en forskel for journalistikken. Det offentliggjorde Google i morges. Pengene kommer fra fonden Digital News Initiative (DNI). 

Zetland modtager 1.027.190 kroner, og Kristeligt Dagblad modtager 372.179 kroner. I alt uddeler DNI fonden 24 millioner euro til 124 projekter i 25 lande.

Pengene skal bruges på et konkret projekt, der kan gøre en forskel for mediernes udvikling, forklarer Jakob Moll, som er journalist og administrerende direktør i Zetland.

»Vi har hele tiden haft en plan om at skabe et andet forhold mellem os som medie og brugerne – vores medlemmer. Vi på medierne har en tendens til at sidde oppe i et tårn og kaste historier ud i verden, og det er en kunstig måde at se sig selv på,« siger han.  

Kortere mellem journalister og brugere

Hos Zetland skal pengene bruges til at udvikle teknologi, der kan gøre samtalen mellem brugere og journalister kortere og mere frugtbar. 

»Vi skal involvere medlemmerne i de beslutninger, vi tager, og i de historier, vi laver. Ofte spørger vi jo først læserne, når vi er færdige med en historie, og det er paradoksalt, for hvor meget indflydelse har de så?,« siger han.

Helt konkret vil Zetland blandt andet udvikle et nyt kommentarfelt inde på zetland.dk. Her vil det kun være betalende medlemmer, der kan kommentere. Der skal ikke være nogen ”like” knap – til gengæld er der planlagte funktioner, hvor brugerne skal markere, om deres bidrag er et spørgsmål, en rettelse, en kommentar eller supplerende viden om emnet – hvorefter systemet håndterer inputtet på en relevant måde. 

»Vi er et lille medie med en dedikeret medlemskare, og hvis vi skal lave en anderledes kultur for, hvordan medierne kommunikerer med brugerne, så giver det mening at starte med denne her lille gruppe mennesker,« siger han.

Vil spørge brugerne

Et andet initiativ bliver spørgsmål på forsiden. Hvis Zetland eksempelvis arbejder på en artikel om regeringens klimapolitik, kan medlemmerne blive spurgt, hvilket af tre centrale spørgsmål om emnet, de synes, det er væsentligst at få besvaret.

»Det er vores ambition, at det ikke kun er de 5 procent mest engagerede læsere, der blander sig. Vi vil have 80 procent på banen. Det kræver noget mere end et kommentarspor, hvor man har mulighed for at udtrykke sin holdning. Det kræver, at vi inddrager læserne i at lave bedre journalistik,« siger Jakob Moll. 

Han forklarer, at noget af det, der gør, at brugerne har lyst til at betale for journalistik i dag, er, når de føler et tilhørsforhold til et medie. Han håber, at Zetland kan skabe forskellige nye funktioner, der kan fremme dialogen mellem mediet og brugerne og på den måde styrke forretningen. 

De nye tiltag kommer til at få betydning for måden, Zetlands journalister arbejder på. Idéen er, at journalister aktivt skal deltage i samtalen med medlemmerne. Jakob Moll forventer, at de kan begynde at rulle ændringerne ud allerede i foråret 2017. Når først teknologien bag ændringerne er udviklet, vil Zetland gøre dem gratis tilgængelige for andre onlinemedier, der måtte have lyst til at bruge det.

Jakob Moll regner ikke med, at de får problemer med trolls og useriøse kommentarer med de nye funktioner, da det netop kun er for betalende medlemmer.

»Det er ret meget at betale 99 kroner om måneden for at gå ind og svine nogen til,« siger han. 

 

0 Kommentarer