Dansk pres giver adgang til millionfond

Efter pres fra den danske regering får danske journalister nu mulighed for at søge penge til journalistik om udviklingsarbejde. Den europæiske fond, med millioner fra Bill Gates i ryggen, har hidtil været lukket for Danmark på grund af en administrativ fejl. Udviklingsministeren er glad

En fond, der hvert år uddeler mere end 4 millioner kroner til journalistik om internationalt udviklingsarbejde, har ved en fejl været lukket for danske ansøgninger. Men fredag meddelte European Journalism Centre (EJC), der administrerer fonden, at danske journalister nu er velkomne i den kommende ansøgningsrunde.

Fonden The Innovation in Development Reporting Grant Programme giver kun penge til journalistik, der publiceres i de otte europæiske lande, der giver mest udviklingsbistand. OECD-tal fra marts 2013 viser, at Danmark netop er inde i den kreds, men EJC har henholdt sig til ældre tal, hvor Danmark er uden for listen. Havde EJC holdt sig ajour, kunne man altså have søgt til journalistik i danske medier allerede for et år – og to ansøgningsrunder – siden.

EJC blev gjort opmærksom på fejlen allerede i november 2013 af Ulrikke Moustgaard fra magasinet Udvikling, og Journalisten skrev om problemet i januar. Men der skulle altså gå mere end tre måneder, før EJC officielt fik inkluderet danske medier blandt dem, der kan søge fondsmidlerne. Journalisten erfarer, at der også har været en uformel henvendelse til EJC fra det danske EU-repræsentantskab omkring sagen.

Udviklingsminister Mogens Jensen hilser det velkomment, at der nu bliver flere midler til journalistik om udviklingsarbejde.

”Jeg er glad for, at danske journalister fremover også har mulighed for at søge dette vigtige journalistlegat. Udvikling, fattigdom og ulighed i verden er væsentlige og presserende emner på den globale dagsorden, som ofte kan være både udfordrende og omkostningsfuldt at afdække journalistisk. Derfor er et legat, som er målrettet journalistik på netop dette område, af stor betydning – også for danske journalister og medier,” lyder det fra Mogens Jensen i en mail til Journalisten.

EJC’s løsning på problemet blev af den mere salomoniske slags. De besluttede nemlig at udvide kredsen af målgruppelande fra 8 til 9. Ellers havde det været Italien, der stod til at ryge ud.

Danske medier og journalister er således velkomne til at søge næste runde af uddelinger, som har deadline 23. juli 2014. Betingelserne kan læses på fondens hjemmeside.

The Innovation in Development Reporting Grant Programme, er finansieret af Bill og Melinda Gates Foundation. Den uddelte sidste år 550.000 euro til 28 forskellige projekter. Ifølge hjemmesiden er det typiske støttebeløb 20.000 euro.

0 Kommentarer