Danske journalister kan ende med at få penge fra millionfond

Danske journalister kan alligevel ende med at få penge fra en millionfond finansieret af Bill Gates. Fonden er kun for medier i de lande, der giver mest i ulandsbistand, men ved en fejl er Danmark ikke på listen. ”Vi håber inderligt, at vi kan inkludere danske medier i næste runde," lyder det nu

Danske journalister går glip af støtte fra en millionfond, som ellers skulle hjælpe udviklingsjournalistik. Kun journalister fra de otte europæiske lande, der giver mest i ulandsbistand, kan søge – og Danmark er ikke på listen.

Men det er en fejl, kunne Journalisten fortælle i slut januar. Ifølge OECD's nyeste tal er Danmark faktisk på ottendepladsen.

Nu meddeler fonden, at de regner med at kunne føje Danmark til listen. Men først i næste ansøgningsrunde.

”Vi håber inderligt, at vi kan inkludere danske medier i den næste runde af projektet, og vi ser frem til det fremtidige samarbejde,” skriver direktør Wilfried Ruetten, direktør i European Journalism Centre, i en mail til Journalisten.

550.000 euro sidste år

Fonden The Innovation in Development Reporting Grant Programme administreres af European Journalism Centre og finansieres af Bill og Melinda Gates Foundation. Fonden uddelte sidste år 550.000 euro til forskellige projekter, svarende til over fire mio. kroner.

Den nuværende ansøgningsrunde udløber den 26. februar. I marts vil Gates-fondens ledelse endeligt beslutte, om danskere kan komme i betragtning til fondsmillionerne, oplyser Wilfried Ruetten.

5 Kommentarer

Henrik Lind Jørgensen
27. MAJ 2020
Nu kunne jeg have lyst til at imødegå noget af ovenstående kritik og stille uddybende spørgsmål, men det må blive i et andet opslag. Nu skal jeg ærligt indrømme, at jeg ikke er helt inde i, hvorfor Bill Gates åbenbart er så ond i forhold til at give penge til journalistiske penge, men historien her - den er over seks år gammel - handler helt specifikt om, at journalister kan søge penge til at skrive om internationale udviklings- og sundhedsprojekter. Så det handler ikke om de åbenbart tandløse og indspiste journalister på Christiansborg og i resten af kongeriget. Bare så vi får sat det på plads. Danske journalister kan - som jeg læser det - godt søge penge fra fonden, men i så fald skal de publicere artikler i medier i fem andre europæiske lande. Artikler, som publiceres i danske medier, kan ikke få støtte fra fonden. Påstandene om, at Bill Gates kvæler dansk journalistik og at danske journalister står i ledtog med politikerne, tager vi lige en anden god gang. Den passer dog heller ikke...
Tore Keller
27. MAJ 2020
I er jo skingrende vanvittige.
Mette Knudsen
26. MAJ 2020
Det bliver Main Stream Mediernes død. Men det er i virkeligheden nok også meget fint. Alting har sin tid og journalistikken, som vi kender den, er døende. Udhulet af ønsket om ikke at grave efter sandheden. Gennem covid19-krisen har jeg klaret mig med udenlandske medier, youtube-beretninger og twitter. Jeg gider simpelthen ikke være en dum nikkedukke og Bill Gates betalinger bekræfter mig kun i, at det meste af dansk journalistik er død - og at folket finder deres egne nyheder. #wearethenewsnow
Mona Lisa Serritslev
25. MAJ 2020
Kan kun bakke op om ovenstående skrevet af Gert Mani .
Mange journalister har været tandløse i de sidste årtier, jeg husker stadig sjakket fra 70’erne og 80’erne, uanset parti, så turde journalisterne stille kritiske spørgsmål og holde fast, uden at lade sig affeje med for eksempel: “Det ønsker jeg ikke at svare på” .
Med mørklægningsloven blev det sværere at kunne gennemskue forretningsgangen på Christiansborg, men, hvorfor sagde I ikke fra ved at stoppe med at rapportere. Snildt kunne I have vist mandsmod ved at undlade at rapportere fra Christiansborg. De har nemlig brug for jer og ikke omvendt og jeg ved at Dansken ville have jublet. Selv om vi alle følger spillet, så er vi også så træt at det forløjede manipulerende spindoktor system. Politikerne der ikke kan tænke selv, som skal have spørgsmålene på forhånd og det finder I jer i. Oh, my..
I ved at politikerne lyver, det bliver afsløret og, hvad gør I ?
I løber den anden vej fordi en eller anden råber: “Flygtning”.
Ingen afslutning, ingen holden fast ved og ingen konsekvenser for politikerne, da journalisterne ikke engang har nosser nok til at være vedholdende og tro i forhold til at afdække tingenes tilstand.
Det har undret i flere år at I så nidkært holder hånden over politikere rundt i landet, skyldes det virkelig at I er købt og betalt?
Mainstream er blevet et skældsord, takket være jeres mangel på intregritet, mod og sandhedssøgende skriv.
Gert Mani
24. MAJ 2020
Det var dog smagsløst at modtage midler fra fonden - troede så sandelig journalister skulle søge sandheden hver gang og afdække fra alle sider - men det har Bill Gates vist betalt sig fra her. Alle journalister undtagen de helt frie må således være at betragte som særdeles inhabile i oplysningerne til borgerne, hvilket de jo sådan også har vist i rigt mål de seneste år lige fra love mod ytringsfriheden , 5G og senest under corona-tiden ...

Flere