Informations Cavling-vinder Charlotte Aagaard forlod i vrede et program på Radio24syv. Intervieweren var forfatter Carsten Jensen, der brugte ord som “skizofren” og “mikrofonholder”. Radiodirektør Jørgen Ramskov mener, hun har “verdens tyndeste journalisthud”.
Informations Charlotte Aagaard modtog Cavling-prisen i 2003 for sin dækning af Irak-krigen. Om lidt tiltræder hun som fellow på Syddansk Universitet, hvor hun skal undersøge dansk krigsjournalistik. Derfor var det en journalistisk sværvægter, der var i studiet, da Charlotte Aagaard blev interviewet af Carsten Jensen på Radio24syv den 20. juli.
I programmet ‘Carsten Jensen i krig’ kigger forfatteren og kommentatoren kritisk på den danske krigsdeltagelse i Afghanistan og mediernes dækning heraf.
Men interviewet med Charlotte Aagaard endte med, at hun forlod studiet i vrede.
“Næsten som om du sommetider er skizofren”
Den episode startede, da Carsten Jensen efter lidt over en halv time af programmet sagde:
»Det er næsten, som om du sommetider er skizofren (…) Du har skrevet en kommentar i november 2011, hvor du giver et fuldkommen sønderlemmende billede af, hvordan udviklingen simpelthen nærmest har slået fejl. (…) Men samtidig, når du er i hænderne på det danske militær, så kommer de her, jeg vil næsten sige mikrofonholder-artikler …«
Aagaard: »Jeg vil gerne have mig frabedt noget sådant. Det har du ingen anelse om. Jeg ønsker ikke at blive udsat for den slags angreb her, og det har jeg også sagt til dig på forhånd. Og hvis du bliver ved med det, så går jeg herfra.«
Jensen: »Jamen jeg kan kun sige, at jeg læser ud fra dine artikler, og jeg kan ikke se kritikken af det danske militær i dine reportager derudefra.«
Aagaard: »Jeg vil gerne have det her klippet ud af denne her udsendelse.«
Jensen: »Jamen, det får du ikke.«
Aagaard: »Det er i orden, Carsten. Farvel.«
Jensen: »Nu blev Charlotte Aagaard vred, rejste sig op og går. Det kan jeg kun beklage …«
Aagaard: »Det er du selv ude om.«
Jensen: »…at hun ikke er parat til en kritisk diskussion af sine egne artikler.«
Herefter forlader Charlotte Aagaard studiet i vrede. Carsten Jensen gennemgår herefter flere af hendes artikler.
Du kan selv høre hele programmet her – eller springe direkte til episoden via dette link.
Aagaard: Jeg er linet op som skurk
Charlotte Aagaard er ikke interesseret i en polemik med Carsten Jensen, men hun oplevede programmet som et personangreb.
»I programmet har han linet mig op som skurk. Jeg er programmets elendige og ukritiske journalist, som bare viderebringer forsvarets og regeringens synspunkter, og det vil jeg ikke finde mig i – det har jeg også sagt til ham på forhånd,« siger hun til journalisten.dk.
Men er det ikke relevant at diskutere mediernes dækning af Afghanistan og også komme med konkrete eksempler fra din egen journalistik?
»Jeg vil gerne diskutere mediedækningen generelt, også med udgangspunkt i nogle af de ting, jeg selv har lavet. Men han beskylder mig for at være mikrofonholder og skizofren. Det rækker ud over, hvad man kan kalde en kritisk diskussion – det er et personangreb,« fortsætter hun.
Provokerende at blive kaldt “mikrofonholder”
Da Carsten Jensen før har kritiseret Aagaards artikler om krigen i Afghanistan, talte hun med ham om vilkårene for interviewet på forhånd.
»Jeg sagde til ham inden programmet, at hvis det var personangreb, han var ude på, så ville jeg ikke stille op. Det lovede han at lade være med. Han ønskede en seriøs diskussion.«
Men da interviewet går i gang, føler Charlotte Aagaard sig provokeret. Det skyldes blandt andet Carsten Jensens spørgsmål.
»Han lægger en masse negative ord i spørgsmålene, så jeg bliver vred. Jeg synes, det er en unfair måde at spørge på, og jeg ville aldrig selv behandle en kilde på den måde.«
Hvis du kan forsvare din journalistik, hvorfor vælger du så ikke at blive i studiet og komme med modargumenter?
»Jeg er lidt irriteret over, at jeg blev så vred, og jeg er også irriteret over, at jeg ikke går til modangreb. Men jeg vil helst ikke ind i den personlige diskussion i studiet. Og jeg synes, det er enormt provokerende at blive kaldt mikrofonholder. Det er det ord, som får mig op i det røde felt,« siger Charlotte Aagaard.
Klage sendt til chefen
Hun har efter interviewet sendt en officiel klage til Radio24syvs øverste ledelse. I klagen, som journalisten.dk har læst, skriver Charlotte Aagaard blandt andet:
“Efter omkring 20 minutters tilsvining og forvanskning af alt, hvad jeg og min journalistik står for, havde jeg nået grænsen for, hvad jeg mener, jeg bør stå model til i den frie debats navn.”
Hun beder igen om at få interviewet slettet og henviser konkret til Radio24syvs etiske retningslinjer, hvor det blandt andet lyder, at kanalens “målsætning er, at medvirkende og kilder oplever en ordentlig og fair behandling i Radio24syv”.
Ramskov: Hun har verdens tyndeste journalisthud
Klagen er stilet til radiodirektør Jørgen Ramskov, som har modtaget klaget – men afvist den.
»Jeg har afvist klagen, og hun skal være velkommen til at klage videre til Pressenævnet, hvis hun vil. Jeg må sige, at når man skriver de spørgsmål ud, som Carsten Jensen stiller, så har hun verdens tyndeste journalisthud,« siger Ramskov til journalisten.dk.
I hans skrevne svar på klagen lyder det sammenfattende:
“Derfor kan jeg i sagens natur ikke imødekomme din kritik af, at Radio24syvs programetiske retningslinjer skulle være overtrådt, og heller ikke dit ønske om at blive klippet ud af programmet. Du vil indgå præcis på den måde, interviewet foregik på – med en kort forklaring på, at du – som lytterne kan høre – valgte at forlade interviewet.”
Afviser personangreb
Ramskov understreger, at det i sidste ende er Radio24syvs ansvar, om kilderne bliver behandlet fair i kanalens programmer. Men han afviser, at Charlotte Aagaard bliver udsat for personangreb.
»Hvis det der er personangreb, så vil halvdelen af alt det, der foregår, inklusive det her interview, blive lukket ned med det samme,« mener han.
Jørgen Ramskov afviser, at Carsten Jensens brug af ordene “mikrofonholder” og “skizofren” er personangreb.
»”Mikrofonholder” er ikke et personangreb, det er et angreb på hendes journalistik. Og det er en kritik, enhver journalist må kunne tåle – at nogen mener, deres journalistik ikke er god nok.«
Hvad med ordet “skizofren”?
»Det er klart, at hvis du siger ‘du er skizofren’ til en person, så er det jo tæt på en karakteristik af vedkommende. Men når du ser på, hvad han siger, så indgår det klart i konteksten, at han mener, hun skriver to forskellige slags artikler. Man skal virkelig læse både indenad og udenad, hvis det skal være en psykiatrisk diagnose.«
Charlotte Aagaard siger selv, at hun ikke kunne finde på at behandle sine kilder på den måde …
»Jeg ved ikke, hvordan hun behandler sine kilder. Vi behandler vores kilder fair og kritisk.«
Journalisten.dk har forsøgt at indhente en kommentar fra Carsten Jensen, og vi forsøger fortsat.
12 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Øh. Hun betegner sig selv som kilde. Det er hun da ikke.
Hun er journalist, der sidder i en samtale med en kollega, i en faglig drøftelse om hendes journalistik.
Fik ikke nævnt for- og efternavn på ovenstående, sorry.
Sjov udsendelse. CJ indleder med knap ti minutters enetale (inkluderet et irrelevant rap over nallerne til Per Stig Møller, som har min sympati, fordi han nægtede at medvirke). Så ankommer Anton Geist, der må tage nogle minutters tilløb for at få ord indført ("Det tror jeg er helt rigtigt...æh...jeg skal lige høre spørgsmålet igen?") Og så Charlotte Aagaard...nå. Jaja. Nå. Men hun udvandrer i utide og giver dermed CJ lejlighed til "at uddybe" egne synspunkter... Her stod jeg af til fordel for The Guardian og P1.
Genren "journalist-interviewer-journalist" er jo udpræget venlig. Tænk bare på de daglige øvelser i radio og tv. Kunne man forestille sig, at studieværten pludselig spurgte: "Sig mig, hvad ved du egentlig om det her?"
Genren "forfatter-interviewer-journalist" er helt åbenbart mere ærlig/åbenmundet. Carsten Jensen læste som led i sine spørgsmål op af Charlotte Aagaards artikler. Åbenbart ikke acceptabelt for (her citerer jeg Journalisten) en af "Danmarks bedste krigsjournalister".
Per Stig Møller har på forhånd afvist at medvirke i Carsten Jensens udsendelser, så der hele tiden har været en tom stol i studiet.
Er der noget, vi kan lære af det?
Top klasse af forfatteren og debattør Carsten Jensen. Fantastisk at det skal være ham, der sætter journalist standen så meget på plads, at den gode fru Charlotte Aagaard ikke tåler mosten. Legitimt at udvandre, men meget sigende at tåen er så øm, når man ser på de uheldige vilkår jounalister har at arbejde under. Embedded journalism. Håber at serien / debatten også vil fokusere på mediernes totale mangel på kobling mellem på den ene side skatteydernes finansiering af krigsudgifterne og på den anden side de seneste års nedskæringer overalt i samfundet. Hvorlænge mon arbejdsgiverne, skatteyderne, finde sig i at forsvaret kan få, mens alle andre skal spare. Indtil vidre vil medierne ikke skrive om fordelingen af ressourcerne. Mili er fredet. Undtagen altså af Carsten Jensen.
Flere