»Populært sagt har vi nu fået en kvittering på den korruption, som hidtil kun har været kendt på rygteplan. Nu har vi det sort på hvidt.«
Sådan sammenfatter Henrik Kaufholz, formand for Internationalt Udvalg i Foreningen for Undersøgende Journalistik, FUJ, indholdet af de tusindvis af dokumenter, journalister og borgere har reddede ud fra præsidentpaladset i Ukraine, efter at Viktor Janukovitj blev afsat og flygtede ud af landet.
Inden flugten havde Janukovitj og hans folk forsøgt at bortskaffe dokumenterne ved at smide dem i en sø ved præsidentpaladset. Her blev de fundet af lokale journalister, som på tværs af ellers konkurrerende ukrainske medier er gået sammen om at sørge for at sikre de mange tusinde hemmelige dokumenter.
Side for side har de den seneste måned tørret, scannet og oploadet papirerne til websitet 'YanukovychLeaks'.
Det er en skatkiste
»For os som journalister er det her en helt fantastisk situation. Det er som en drøm. Pludselig har vi alle beviserne for de ting, vi i åresvis har forsøgt at afsløre,« sagde den ukrainske graverjournalist Oleksandr Akymenko dengang til Journalisten.
Mest opsigtsvækkende er indtil videre afsløringer om Viktor Janukovitjs ekstravagante forbrug og luksuriøse livsførelse. Men den store afsløring af, hvordan eks-præsidenten, med en officiel månedsløn på cirka 50.000 danske kroner, fik råd til al den luksus, lader vente på sig.
»Det er en skatkiste, de ukrainske journalister har fundet. Men vi ved endnu ikke, præcist hvilke skatte den gemmer på,« siger Henrik Kaufholz, som har haft tæt konktakt til de ukrainske kolleger i hele forløbet.
I dag er mere end 20.000 dokumenter lagt online. Fra nu af vil journalisternes arbejde handle om at grave sig dybere ned i dokumenterne og trække trådene mellem det omfattende netværk af enkeltpersoner, firmaer, skuffeselskaber og stråmænd omkring den tidligere præsident.
»Min forventning er, at vores ukrainske kolleger med tiden kan kortlægge, præcist hvordan hele Janukovitj-familien systematisk har skovlet penge til side til sig selv og folk omkring sig.
Råmaterialet ligger der, men artiklerne skriver jo ikke sig selv, og dokumenterne danner kun basis for den videre research,« siger Henrik Kaufholz.
Det har dokumenterne afsløret
Indtil videre har gruppen af journalister bag YanukovychLeaks selv publiceret en lille håndfuld artikler på sitet. Her er, hvad der blandt andet er kommet frem:
- En dagbog, der angiveligt har tilhørt Janukovitjs sikkerhedschef, beskriver i detaljer et overfald på en journalist i december måned. I dagbogen hedder det: “23:50 cleanup-operationen begyndt” og senere – efter at journalisten er blevet overfaldet – “01:00 afsluttet (clean).”
- Dagbogen fortæller også, at Janukovitj var flankeret af 651 sikkerhedsfolk og skjulte snigskytter, da han den 14. februar sidste gang optrådte offentligt.
- Janukovitj boede officielt til leje i det enorme område, der udgjorde præsidentpaladset Mezhyhirya. Men papirerne indikerer, at eks-præsidenten reelt kontrollerede selskabet Tantalit, der ejede præsidentpaladset, flere luksusejendomme, kontorer i Kievs centrum, et mindre palads og en luksusvilla.
- Dokumenter fra præsidentpaladset indikerer, at den 28-årige oligark Serhiy Kurchenko har sendt enorme summer penge ud af Ukraine til lande som Belize, Panama og Cypern, der er kendt som populære skattely. Journalisterne interesserer sig for Serhiy Kurchenko, fordi han ejer en stor del af de ukrainske medier og skulle have tætte forbindelser til især Janukovitjs søn.
Man kan høre mere om YanukovychLeaks på et medlemsmøde i FUJ mandag 7. april kl 20 på Berlingske
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Fantastisk artikel om et fantastisk initiativ. Danske FUJ med Kaufholz i spidsen har stor ære af initiativet og træningen af ukrainske kolleger. Og fedt at Journalisten ser historien og formidler. Jeg håber så også, at journalisterne bag websitet tager sig i agt, når de publicerer. Uvedkommende og helt uskyldige kan nemt blive hængt ud, hvis dokumenterne bevidstløst lægges på sitet.