Spotify tilbød rækkevidde som betaling for Kongerækken

Chefredaktør på Netudgaven kritiserer, at Spotify ikke ville betale for podcasten Kongerækken. “At få tilbudt eksponering for, at de kan bruge noget gratis, er ikke fedt,” siger han. DR har podcasts tilgængelig gratis på Spotify: “Vi når en yngre lytterprofil,” siger Radiochef. Spotify har ingen kommentarer

Hvis vi giver jer en masse eksponering, må vi se få jeres podcast gratis?

Sådan lød det tilbud, chefredaktør Thomas Noppen på mediet Netudgaven for nylig fik af Spotify på mail – en mail, han har videresendt til Journalisten. Streamingtjenesten ville gerne give sine brugere mulighed for at høre Netudgavens podcast Kongerækken. Betalingen for det: at få rækkevidde og opmærksomhed.

“Jeg skrev tilbage og spurgte, om de ville betale penge for det. Det kunne de ikke ikke. At få tilbudt eksponering for, at de kan bruge noget gratis, er ikke fedt for dem, der har produceret det. Ovenikøbet er Spotify en tjeneste, der primært får sine indtægter ved brugerbetaling. Betaling, der går til kunsterne, som er på Spotify,” siger han.

Derfor takkede Netudgaven nej.

“Kongerækken har sådan set ikke brug for rækkevidde. Den har over tre millioner downloads,” siger Thomas Noppen, der udover at være chefredaktør for Netudgaven også er formand for Prauda – foreningen af uafhængige internetmedier.

Skuffet over Spotify

Thomas Noppen finder det problematisk, at Spotify opsøger podcasts uden at tilbyde betaling.

“Det er en kommerciel platform, og derfor er det ikke rimeligt, at man laver et stort indryk på podcastmarkedet uden en plan for at aflønne podcastere uanset deres størrelse,” siger han.

Han peger blandt andet på, at podcast i starten af 2019 har investeret cirka en milliard kroner i to podcastselskaber: Gimlet Media og Anchor. Ifølge Music Business World Wide har Spotify udpeget podcasts som et område, hvor selskabet vil satse for at forbedre sin økonomi.

“Lige nu er det gratis at lytte til Podcast hos Spotify. Men sådan tror jeg ikke, det bliver ved med at være. Det er i gang med at blive den podcastplatform, man vælger frem for Itunes. Det er en kommerciel platform, der laver et stort indryk på podcastmarkedet, og de har kun en plan for at betale de allerstørste podcastproducenter. Det er skuffende,” siger han.

“Overhovedet ingen økonomi forbundet med det”

Thomas Noppen undrer sig over, at flere danske medier har podcasts liggende på Spoitfy. Lige nu kan man eksempelvis gå ind på Spotify og høre DR-programmer som Mads & Monopolet, Den Nye Stil og Curlingklubben.

“Hvis DR lagde tv-produktioner gratis på Netflix uden en aftale, så ville der være et ramaskrig,” siger Thomas Noppen.

Hos DR fortæller radiochef Gustav Lützhøft, at DR ikke får penge i den aftale, mediet har indgået med Spotify.

“Der er overhovedet ingen økonomi forbundet med det,” siger radiochefen.

Han forklarer, at formålet er at nå en målgruppe, som DR ellers kan have svært ved at fange.

“Vi har en strategi, hvor vi skal være tilstede på platforme, hvor vi kan nå målgrupper, vi ikke i tilstrækkelig grad rammer på vores egne tjenester. Vi når på Sptoify helt konkret en yngre lytterprofil, som vi meget gerne vil have fat i,” siger han.

Opfordring: Tænk jer om, medier

Thomas Noppen anderkender, at der måske kan være en værdi i at få ekstra eksponering igennem Spotify – det kan være med til at opbygge et publikum, som måske kan føre til en sponsor, der kan finansiere en podcast. Noget, DR som licensfinansieret kanal dog ikke har brug for.

“Jeg vedkender, at mange ikke synes, det er et problem. Men jeg ville ønske, man tænkte sig om, inden man gav sit materiale væk gratis, ligesom aviserne gjorde, da internettet kom,” siger han.

På DR afviser Gustav Lützhøft, at mediet forærer materiale væk.

“Det er nogle links hos Spotify, der linker ind til vores servere – der er ikke tale om, at vi lægger podcasts ind hos en server på Spotify. Så vi forærer ikke vores materiale væk. På den her måde kan vi med det samme, hvis vi finder det nødvendigt, skære adgangen til vores podcast via Spotify væk,” siger han.

Det er vel svært for dem, der lytter podcasts via Spotify, at skelne imellem – tror du ikke, det her får Spotify til at virke federe for dem?

“Jo, man kan godt sige, det gør Spotify federe, men det gør det også muligt for os at nå nye brugergrupper,” siger Gustav Lützhøft.

DR ser ikke skævvridning af indtjeningsmuligheder

DR’s radiochef afviser også, at DR skulle være spændt for Spotifys kommercielle vogn, selvom selskabet har sagt, at det vil bruge podcast til at styrke sin økonomi.

“Podcast buldrer derudaf og har været med til at revitalisere radiomediet. Alle vil have en bid af kagen, og det synes jeg, vi skal se som en positiv fortælling. Og det er klart, at vi ikke vil spændes for en kommerciel vogn. Det synes jeg heller ikke, vi bliver,” siger Gustav Lützhøft.

I tror ikke, at det gør det sværere for små aktører at få betaling, hvis Spotify kan tilbyde licensfinansieret indhold gratis hos dem?

“Podcast er et utroligt nyt og ungt marked i kommerciel forstand. Der er tilstadighed ikke nogen, de har fået en nævneværdig økonomi på det. Vi følger hele tiden med i udviklingen, men lige nu mener vi ikke, der sker en skævvridning af indtjeningsmulighederne,” siger DR’s radiochef. 

Det er dog netop det, Thomas Noppen frygter, der kan ske. Derfor har han en idé.

“Jeg tror, det ville være en god idé, hvis branchen gik sammen om at lave en aftale om betaling med Spotify. Det er bedre at gøre det rigtige til at starte med, end at tænke, det er fedt at få nogle lyttere, for så bagefter at opdage det faktisk var en økonomisk dårlig idé,” siger Thomas Noppen.

Det er Gustav Lützhøft ikke afvisende over for.

“DR har allerede mange velfungerende samarbejder med den øvrige danske mediebranche, og det er en kold dag i helvede, før jeg på forhånd afviser et samarbejde. Vi vil altid være åbne for at tale om det,” siger han.

Men:

“Her og nu er vi godt tilfredse med en løsning, hvor vi kan linke til vores indhold. Og det kan vi til enhver tid stoppe med, når det ikke længere giver mening,” siger radiochefen.

Journalisten har skrevet til Spotify for at få en kommentar. Spotify har ikke ønsket at kommentere.

1 Kommentar

Niels
21. APRIL 2019
Hvis det er en garanteret
Hvis det er en garanteret rækkevidde, så er det jo penge værd om man vil eller ej. Det betaler alle andre virksomheder jo for på daglig basis. Det står en frit for at sige nej, men at være sur pga. dette forstår jeg ikke.