”Alle virksomheder bliver medievirksomheder. Alle skal have indhold, ikke mindst visuelt indhold.”
Med disse ord sammenfattede Christian Schwarz Lausten sit oplæg foran cirka 50 deltagere på Visuelt Forums weekendkonference afholdt i Tune Kursuscenter.
Firmaet Seismonaut laver blandt andet digital forretningsudvikling, og Christian Schwarz Laustens overskrift var ”Fremtidens digitale udfordringer”. Og skal man tro ham, er fremtiden ikke en stor trussel for opdaterede kreative mennesker, der arbejder med visuel kommunikation – selv om digitaliseringen er den største forandringskraft siden industrialiseringen.
En robot kan sælge abonnementer
Tværtimod er fremtiden lys – hvis man griber udviklingen rigtigt.
For nogle funktioner bliver overflødige.
Da Christian Schwarz Lausten fx selv ville opsige sit abonnement på New York Times og forsøgte at gøre det via en chatfunktion, endte han med at fortsætte som læser – til en abonnementspris, der var 80 procent sat ned.
Først bagefter, da han undrede sig over, hvor kvikt chatten havde responderet på hans forsøg på at slippe af med avisen, opdagede han, at det var en robot – en chatbot – der havde kommunikeret med ham og ramt hans økonomiske smertepunkt.
Mere effektivt end et menneske – og meget billigere for virksomheden.
Så selv funktioner, der kræver menneskelig dialog, kan blive overflødige.
Men nye vil opstå:
”Jeg er teknologioptimist. I 1910 var 40 procent af alle jobs inden for landbrugssektoren, i dag er det under 1 procent. Jeg tror ikke, mange landmænd for 100 år siden havde forudset, at deres efterkommere skulle blive social media managere,” sagde Christian Schwarz Lausten – og favnede sit publikum:
”Og bliver I overflødige? Kan I erstattes af robotter? Folk svarer altid nej! Men rigtigt mange vil blive erstattet eller suppleret – men det vil ikke ske i samme udstrækning for folk i kreative jobs.”
”I har høj såkaldt kreativ intensitet i jobbet. Og den slags er nogle af de sidste, der bliver overflødige.”
Kreativt indhold er brændstof i kommunikationen
Forklaringen på optimismen på de visuelles vegne er netop virksomhedernes behov for kommunikation med kunderne.
”I dialogen online er det kreative indhold, som I kan producere, brændstoffet. Og kravet om at have det unikke indhold vil eksplodere, fordi kunderne forventer det,” lød det fra Christian Schwarz Lausten.
”Husk, det er kundens tidsalder. Envejskommunikation er ”broken”. Kunden har en helt anden forventning om indhold og dialog. Den forventning er skabt af de sociale medier. Det nytter ikke at betragte samtlige kunder som en gruppe. Man skal gå efter nichen.”
Kend dine virkemidler
Og det betyder, at man skal kende sit udtryk, både som den virksomhed, der præsenterer det, og som den kreative kraft, der skaber det.
”Vidste I fx, at 95 procent af alle videoer, der afspilles på Facebook, er lydløse?” spurgte Christian Schwarz Lausten sit publikum.
”Det betyder reelt, at en teknologi og fortælleform, vi har glemt, igen bliver vigtig: Hvordan laver man en god stumfilm? Det ville ingen havde sagt for bare fem år siden.”
Eller for at sige det med det citat fra Albert Einstein, som oplægsholderen smed op på lærredet:
”Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tænkning, vi brugte, da vi skabte dem.”
Uendelig efteruddannelse
Og dermed er vi fremme ved det, der vil adskille taberne og vinderne i fremtidens visuelle kommunikation – efteruddannelse.
Hvis man vil mestre fremtidens hastigst skiftende platforme og medier, kræver det evig opkvalificering.
Fordi den tid, det tager en teknologi at blive udbredt til en given mængde mennesker, er reduceret dramatisk.
Christian Schwarz Lausten pegede på, at radioen havde været årtier om at vinde udbredelse – hvorimod 130 millioner havde downloadet Pokemon-appen på et halvt år.
Og i morgen er det en ny app, platform eller socialt medie, alle flokkes om:
”Fremtidens efteruddannelse er uendelig, meget af den er gratis, for I udveksler viden. Men det stopper aldrig!”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.