Sådan dækkede TV 2 Vejret stormen Urd

TV 2 News havde den fjerdebedste seerdag nogensinde, da stormen Urd rasede i Danmark. Her fortæller Peter Tanev, hvordan Vejret på TV 2 dækkede stormen, og hvorfor det var en »dum fejl« at komme politiet i forkøbet og fraråde danskerne at færdes ude

Gule breaking-bjælker fyldte mandag og tirsdag meget på tv2.dk. Anledningen var stormen Urd, som med vindstød af orkanstyrke rullede over Danmak og truede med at vælte træer, oversvømmelser og trafikale problemer.

Hos TV 2 blev stormen dækket intens på både TV 2 News og tv2.dk.

»En storm som Urd har samfundsmæssige konsekvenser. Det har vi en forpligtigelse til at formidle,« forklarer Peter Tanev, der er redaktionschef for Vejret på TV 2 og selv mangeårig vejrvært.

»Jeg kan jo ikke sige som vejrmand, at jeg synes, vi dækker vejret for meget. Ved en storm er det hele infrastrukturen, det handler om. Det er selvfølgelig meget relevant.«

Fjerdebedste dag nogensinde

TV 2 News havde ifølge TV 2 Kommunikation under stormen 250.000 seere og kanalens fjerdebedste dag nogensinde målt på seertal.

TV 2 dækkede stormen med live-opdateringer på TV 2 News, live-blog på tv2.dk, reportere på gaden i de stormramte områder – og løbende dialog med brugerne. De bedste billeder fra brugere blev bragt på tv2.dk.

Og Peter Tanev mener, storme som Urd er oplagte for nyhedsmedierne at dække tæt.

»Jeg tror, vejret er blevet så populært at dække, fordi det er håndgribeligt. Der er heller ingen parter eller nogen, som er skyld i vejret. Det gør det lettere at lade sig fascinere af end andre katastrofer i medierne,« siger han.

Frarådede at opholde sig uden for

Under storme som Urd er det normalt myndighedernes opgave at advare befolkningen om, hvordan det er hensigtsmæssigt at begå sig i vejret. Eksempelvis er det de lokale politikredse i landet, der officielt fraråder borgerne unødig udkørsel.

Men under Urd kom TV 2 Vejret med en advarsel mod at opholde sig uden for. Advarslen kom, før politiet havde forholdt sig til spørgsmålet.

Her mener Peter Tanev, at TV 2 Vejret begik en fejl. Han mener, vejrværter og tv-meteorologer skal være varsomme med at udstikke advarsler frem for at dække vejret.

»Det har ikke været vores intention eller opgave, så det er selvfølgelig en dum fejl. Politiet frarådede det selv 10 minutter senere, og den anbefaling skulle vi bare have fulgt på det tidspunkt,« siger han.

Skal ikke være en myndighed

Peter Tanev mener, det er et problem, hvis folk får den opfattelse, at TV 2 agerer som en myndighed under en storm, særligt ved at komme med skriftlige advarsler, som det skete her.

»Der er forskel på, hvad et levende menneske står og siger på tv, og hvad vi skriver. Det, vi skriver, er ofte kraftigere og bliver hængende. Man skal heller ikke komme for tæt på en advarsel på tv, men det kan jeg lettere forstå kan ske,« siger han.

»Det er et spørgsmål om, hvor meget man kan tillade sig at sige som vejrmand. Kan man også sige, at det er en god idé at tage en afspadseringsdag, hvis der er snestorm? Vi kan jo godt nogle gange komme med en personlig opfordring, men vi skal ikke komme med myndighedsadvarsler.«

Hvorfor bliver man ved med at sende reportere ud i vejret, når I selv råder folk til at blive inde?

»Der er mange ting, som er farlige som journalist. Ingen spørger, hvorfor vi sender krigsreportere til krigszoner. Det er et spørgsmål om at vise, hvad der sker, hvor det sker. Hvorfor sender man ellers 30 journalister til en fodboldfinale? Med vejret er det helt naturligt at tage ud og vise det.«

0 Kommentarer