Rådgiver: Glidebane at trække annoncer fra Den Korte Avis

En række virksomheder har meldt ud, at de ikke længere vil annoncere i Den Korte Avis. Men det er en farlig vej at gå, mener rådgiver Benjamin Rud Elberth. Han råder dem til at se generelt på deres annoncepakker: »De skal ikke tage stilling til enkeltsager, for der er masser af små glidebaner i det her«

Der er gået lemmingeeffekt i den hos den række af virksomheder, der de seneste dage har besluttet, at de ikke længere vil annoncere hos Den Korte Avis. Det mener digital kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth.

Siden torsdag i sidste uge har Ralf Pittelkow og Karen Jespersens netmedie ifølge Jyllands-Posten mistet mindst 29 annoncører. Flere af dem begrunder deres beslutning med, at Den Korte Avis’ journalistik ikke er i overensstemmelse med deres virksomheds værdier. Men den køber Benjamin Rud Elberth ikke:

»Jeg tror i virkeligheden, at virksomhederne trækker sig fra Den Korte Avis for en sikkerheds skyld, fordi de er skidebange for at blive associeret med en politisk holdning. De er nervøse for, hvad forbrugerne tænker, og derfor trækker de deres annoncer. Det er ikke uproblematisk,« mener han.

Benjamin Rud Elberth fortæller, at han selv har kunder på listen over virksomheder, der har trukket annoncer fra Den Korte Avis. Ingen af dem har rådført sig med ham – men hvis de havde, havde han rådet dem til at tænke sig om en ekstra gang.

»Jeg ville være meget påpasselig med at rådgive en virksomhed til at hoppe af Den Korte Avis på grund af forbrugerpres,« siger Benjamin Rud Elberth.

Man skal have en klar talelinje  

Det springende punkt er ifølge kommunikationsrådgiveren, at Den Korte Avis ikke er dømt for noget.

»Man kan have mange holdninger til, hvad Den Korte Avis er, men vi skal jo lige huske, at de ikke har nogen dom for racisme. Derfor skal man tænke sig om, før man som virksomhed bukker under for et tilfældigt forbrugerpres og aktivt går ud og siger, at man ikke længere vil annoncere på Den Korte Avis. Man skal have en klar talelinje om, hvorfor man gør det. Ellers begynder vi at have en glidebane. For hvor vil man så ellers ikke annoncere?« siger Benjamin Rud Elberth.

Men de begrunder det jo med, at deres virksomheds værdier ikke er forenelige med de værdier og budskaber, som Den Korte Avis repræsenterer. Er det ikke godt nok?

»Det er jo noget forblommet pjat. Hvis jeg var den kritiske journalist ville jeg bede dem uddybe. Hvad er det for værdier? Er det, fordi de er racistiske eller fremmedfjendske? Hvis man bestemmer sig for, at man ikke vil annoncere på Den Korte Avis, så må man jo stå på mål for, hvad man ikke synes er i orden,« mener Benjamin Rud Elberth.  

Virksomhederne har sovet i timen

Han understreger, at virksomhederne er i deres god ret til selv at beslutte, hvor de vil annoncere. Af samme grund siger mange typisk på forhånd til deres mediebureau, at de ikke vil annoncere på sider med f.eks. porno eller gambling.

»Men her har vi en række virksomheder, der har sovet i timen, da de bad et mediebureau om at skrue en annoncepakke sammen til dem. Og nu tør de ikke engang stå frem og sige, hvad problemet er med Den Korte Avis. Hvis virksomhederne er så værdibaserede, så skulle de jo have været det fra starten,« siger Benjamin Rud Elberth.

Hvad bør de her virksomheder gøre nu?

»De bør sætte sig ned sammen med deres mediebureau og lægge nogle standarder for, hvordan de værdimæssigt vil annoncere fremover. Det kræver det nu, hvor de har meldt ud som de gør.«

Og hvad skal de svare de facebookbrugere, der stiller nye spørgsmål til deres placering af annoncer?

»Det bedste svar, man som virksomhed kan give, er, at man nu vil sætte sig ned og gennemgå sine annoncepakker. De skal ikke tage stilling til enkeltsager, for der er masser af små glidebaner i det her.«

6 Kommentarer

Andreas Hansen
15. DECEMBER 2016
Godt, virksomhederne ikke
Godt, virksomhederne ikke rådførte sig med Benjamin Rue Elberth, hvis han havde forsøgt at tale sine kunder fra at stå ved deres værdier. For selvfølgelig skal man som virksomhed kunne stå på mål med sine samarbejdspartnere - også dér, hvor man annoncerer. Og det er virksomhederne, da heller ikke bange for at sætte ord på. Tui var eksempelvis ude med et mønstereksempel på god og klar kommunikation, hvor man sætter handling bag sine værdier: http://mobil.dr.dk/smartphone/#artikel/nyheder/kultur/rejseselskab-derfor-har-vi-trukket-vores-annoncer-fra-den-korte-avis
Jørn Albertus
13. DECEMBER 2016
Kloge ord, Esben og tak for
Kloge ord, Esben og tak for dem alle sammen!
Esben Ørberg
13. DECEMBER 2016
Annoncering er anprisning af
Annoncering er anprisning af ydelse eller produkt med det formål at sælge mest muligt. Annoncering er rå kapitalisme med henblik på mest muligt profit eller goodwill. Sådan har det været i 150 år og annoncering har altid været brugt som et våben i straffeaktioner. Annoncer er blevet trukket bort af uransagelige grunde, men ofte også af politiske grunde.

Det er sjovt at se, hvordan den aktuelle historie, udvikler sig. Dens substans er jo business as usual.

Det eneste nye er, at forbrugerne nu om dage kan råbe op, så det kan høres og ses, hvis de ikke billiger en annonce, dens medie-placering/ikke placering. Og udsigten til en shitstorm får naturligvis en del virksomheder/annoncører til – midlertidigt – at se bort fra, hvor man får mest effektivitet for pengene.

I et liberalt samfund er disse mekanismer børnelærdom. Akkurat som det er vores ideal og ønske som journalister, at journalistikken ikke tager hensyn til annoncørerne.

Men at mene – som Danske Medier gør det – at annoncørerne ikke bør lade sig påvirke af mediets holdning (rigtige medier bør slet ikke have nogen holdning!), er dybt naivt og kommercielt absurd.

Annoncøren annoncerer der, hvor han rammer målgruppen bedst og der, hvor hans produkt tager sig bedst ud. Derfor trækker han naturligvis sin annonce, hvis mediet i sit indhold, ikke flugter med målgruppens holdninger.

Danske Medier giver udtryk for en naiv tanke, når organisationen opfordrer annoncører til at udvise samfundssind ved IKKE at lade sig påvirke af mediernes holdning.

Annoncøren ønsker at betale for anprisning netop der, hvor man føler sig bedst tilpas, altså netop der, hvor ens produkt står sig bedst. Er det ikke indlysende og ganske naturligt? Danske Mediers opfordring til (sine) annoncører om ikke at lade sig styre af politiske vinde af hensyn til mangfoldigheden i medierne er en forbløffende forældet strategi anno 2016. Har man nogensinde troet, at annoncørerne bekymrer sig om mangfoldigheden i medierne?

Se Danske Mediers holdning her: http://danskemedier.dk/nyhed/danske-medier-annoncer-skal-ikke-bruges-som-politisk-kampmiddel/
Niels Riis ebbesen
12. DECEMBER 2016
Jeg laver ikke nogen
Jeg laver ikke nogen sammenligninger mellem Land & Folk og Den Korte Avis, jeg konstaterer bare, at et politisk motiveret fravalg af annoncering i bestemte medier, slet ikke er nogen ny ting.
Niels Riis ebbesen
12. DECEMBER 2016
Tilbage i 70'erne og 80'erne
Tilbage i 70'erne og 80'erne producerede og indrykkede jeg rigtig mange annoncer for et par større danske virksomheder, og dengang fik jeg nogle klare ordrer om, at de pågældende selskaber ikke ønskede, at annoncere i Land & Folk, Information og Aktuelt.

Så det eneste nye er, at denne annonceboykot mod Den Korte Avis er dikteret af frygten for en shitstorm, og at det er venstrefløjen, som via Internettet og faceBook er blevet en forbrugerpolitisk magtfaktor.

Flere