Oprydning: Flere medier vil kulegrave sig selv for sexisme og krænkelser

DR og Berlingske Media trækker nu også konsulenthjælp ind for at komme problemer med sexisme til livs. Og Politiken tager et nyt skridt i mediets ”nødvendige selvopgør”

Den danske mediebranche har taget fat på en større hovedrengøring efter de seneste ugers historier og debat om sexisme i branchen.

TV 2 har allerede meddelt, at der via et eksternt advokatfirma skal gennemføres et ”grundigt opklaringsarbejde” for at afdække problemets opfang hos dem. Det samme har Ekstra Bladet, som ligeledes vil få ekstern hjælp til at undersøge sagen.

Og nu følger flere andre store mediehuse trop.

I en besked på DR’s intranet fik de ansatte i går besked om, at DR hiver eksterne rådgivere ind i arbejdet med at forhindre seksuel chikane og uønsket seksuel opmærksomhed. Og også i Berlingske Media har ledelsen netop besluttet af få en ekstern konsulent til at afdække problemet med sexisme.

”De retningslinjer, vi har, fejler ikke noget. Men debatten om sexisme i mediebranchen understreger, at vi skal være mere proaktive, end vi har været hidtil,” siger Berlingske Medias HR-direktør, Lise Glerup Pedersen.

”Hvorfor skulle det ikke også være her?”

HR-direktøren fortæller, at undersøgelsen skal laves på tværs af Berlingske, Weekendavisen og B.T., der er en del af Berlingske Media. 

Har I fået viden om konkrete episoder hos jer, siden I vil undersøge omfanget?

”Vi har fået konkrete henvendelser. Men uagtet om vi havde fået dem eller ej, så synes jeg faktisk, det er rigtigt at afdække omfanget og finde ud af, hvordan vi bedst arbejder med det her fremadrettet,” siger Lise Glerup Pedersen og tilføjer:

”Jeg forestiller mig ikke, at jeg ved alt om, hvad der foregår rundt omkring i huset. Men jeg tænker da, at hvorfor skulle det ikke også være her?”

HR-direktøren fortæller, at der formentlig vil blive tale om en anonym spørgeskemaundersøgelse, men at den eksterne leverandør endnu ikke er fundet.

DR-rådgiver skal ikke kortlægge omfang

I DR skal den eksterne hjælp ikke undersøge, hvad de ansatte oplever i forhold til sexisme og sexchikane, men alene hjælpe med at undgå, at den slags sker i fremtiden.

”Vi ved, at problemerne med seksuel chikane og krænkelser er der, nu skal der handles, og vi har brug for øjne udefra,” siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn i den interne besked til de ansatte.

Journalisten ville gerne have spurgt generaldirektøren, hvorfor problemets omfang ikke skal kortlægges. Men DR’s kommunikationschef svarer, at DR ikke har mere at tilføje.

Kontakt til tidligere Politiken-tilknyttede

Tidligere i dag fortalte TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen, at både nuværende og tidligere TV 2-medarbejdere kan indberette krænkende handlinger og uønsket seksuel adfærd til det eksterne advokatfirma, der undersøger sagen hos dem.

Også hos Politiken bliver folk, der tidligere har været tilknyttet mediet, inddraget i den undersøgelse af sexisme, som er i gang. For nylig har chefredaktør Christian Jensen sendt mails til alle de underskrivere af støttebrevet til Sofie Linde, som er eller har været tilknyttet Politiken.

”Hvis du har konkrete oplevelser eller viden om kulturen på Politiken, som du skønner at være hjælpsomme i vores nødvendige selvopgør og kulturforandring, vil vi være dig taknemmelig for at skrive tilbage til mig,” skriver chefredaktøren blandt andet i mailen.

”Vi er i en fase nu, hvor vi må erkende, at problemet med sexisme er større, end vi hidtil har vidst. Derfor er det vigtigt, at vi slår ørerne ud og lytter nu. For der er brug for en anden indsats,” uddyber Christian Jensen.

Trækker I også på ekstern hjælp?

”Vi har behov for mere grundlæggende at forstå de kulturelle og sociale mekanismer, som skaber den sexisme og grænseoverskridende adfærd, vi skal have gjort op med. Derfor kommer vi til at iværksætte en undersøgelse, der går dybere end spørgsmålene i vores årlige trivselsundersøgelse. Og sådan en undersøgelse skal vi have ekstern hjælp til,” siger han.

0 Kommentarer

Læs også

Sexisme-undersøgelse på TV 2 vil også kunne omfatte gamle sager 1

Sexisme-undersøgelse på TV 2 vil også kunne omfatte gamle sager

24. SEPTEMBER 2020

Medarbejderne på TV 2 forlanger en ekstern undersøgelse af sexisme

22. SEPTEMBER 2020