Den seneste tid har 62-årige Morten Svith været nomineret til en FUJ-pris, til Cavlingprisen, og i næste uge er han i spil til Erhvervsjournalistprisen.
”Ja, man må sige, at jeg er trådt ind i kendisverdenen efter at have levet under radaren i 62 år,” griner Morten Svith i telefonen.
I går vandt han Spadestiksprisen i Kolding.
”Det gør mig stolt og glad,” siger han.
50.000 kroner til graverprojekter
Med prisen følger 100.000 kroner, hvoraf halvdelen skal bruges på undersøgende journalistik på Morten Sviths arbejdsplads, Århus Stiftstidende. Pengene falder på et tørt sted.
”Det er mange penge. Vi kan bruge de 50.000 kroner på for eksempel at hyre vikarer, hvis vi sidder med noget interessant,” siger han.
Siden slutningen af 1990’erne har Morten Svith været vidne til cirka 15 sparerunder på Århus Stiftstidende.
”Vi er en lille avis, der har levet en omskiftelig tilværelse med mange forskellige chefer med hver deres kurs. Det har været meget op og ned, og det er gået ud over avisens renommé. Det kan blive for slapt,” siger han.
Avisen har fået et bedre renommé
Men avisens prisvindende serie om 'Skandalechefen' kan måske bane vejen for, at Århus Stiftstidende satser mere på den undersøgende journalistik, siger Morten Svith.
”I kraft af den her historie har vi fået et bedre renommé, og chefredaktør Jan Schouby er blevet opmærksom på, at vi skal lave noget mere grundig journalistik, fordi det er noget, mange læsere sætter pris på,” siger han.
Rider på en bølge
Modsat mange andre graverprojekter har Morten Svith arbejdet alene med Skandalechefen. Og han har hele tiden skullet tage hensyn til vagtplaner og den daglige nyhedsdækning på redaktionen.
”Jeg tror, at min måde at gøre det på kan få folk til at se, at der er andre måder at komme et spadestik dybere end at afsætte tre mand i lang tid,” forklarer han.
Du har været nomineret til FUJ og til Cavling, men vandt den ikke. Nu løber du med Spadestiksprisen. Hvad betyder det for dig?
”Jeg rider næsten på en bølge. De kommer lige i rap. Men jeg forholder mig faktisk ret afslappet til det. Det ville have været fedt at vinde Cavlingprisen, men det var også en stor oplevelse at være med i opløbet.”
Stærkere end clickbait
Chefredaktør Jan Schouby siger, at Morten Sviths artikler viser, at den gode historie slår alt andet.
”Uanset hvor mange clickbait-historier eller sjove videoer, du viser, så har Morten Sviths artikler givet os mere positiv omtale end selv den største clickbait-historie kunne,” siger Jan Schouby.
Mange læsere har fortalt Jan Schouby, at det netop er kritiske historier som Morten Sviths artikelserie, som en avis som Århus Stiftstidende skal levere.
”Hvis vi skal have en chance for at overleve som avis, er det den her form for journalistik, vi skal give læserne,” fortæller Jan Schouby.
Det er dog ikke hver dag, at tip til den slags historier dukker op, siger han. Men når det sker, skal Århus Stiftstidende være parat til at slå til.
”Vi har allerede to rigtig gode idéer, som vi tror vil kunne give genlyd, hvis de holder,” siger Jan Schouby.
Chefen og sponsorkontrakterne
Morten Svith vinder Spadestiksprisen for sine afsløringer af en stribe kritisable forhold i Aarhus Kommune. Det begyndte med historien om en chef, som skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med kommunen, men mange flere afsløringer fulgte efter.
Sagen har siden ført til, at en chef og en direktør blev fyret.
I alt var tre projekter nomineret til Spadestiksprisen. Jysk Fynske Medier – som Århus Stiftstidende er en del af – var involveret i alle de tre nominerede projekter.
Opdateret 12:04 med kommentar fra chefredaktør Jan Schouby.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
At vinde Spadestiksprisen kræver en kraftpræstation.
Det er den ægte pris for kritisk, undersøgende journalistik lavet af journalister på landets mange lokale og regionale redaktioner.
Der var 28 indstillede projekter, som alle blev vejet af juryen: Sabine Matz, DR, Christian Jensen, Politiken, Kirsten Axelsen, TV MidtVest og Peter Graa, TV2. De fire var enige om, at Mortens Svith skulle vinde. Bedømt på klapsalverne fra de 140 deltagere i spadestikskonferencen, da den gyldne spade blev overrakt til Morten, var han ikke alene juryens vinder, men også kollegernes.
Hjertelig tillykke, Morten!
Jeg er også en af dem, der mener, at du skulle have vundet Cavlingprisen. Men jeg er meget glad for, at du i det mindste har vundet Spadestiksprisen, som jo giver dig og redaktionen lidt flere penge, så du forhåbentlig kan fortsætte dit ekstraordinære arbejde.
Fortsat god vind - og fuld fart fremad i det dybe spor!