Trods vagtplaner og sparerunder – Århus Stiftstidende afslørede embedsmand
Det hele begynder med en mail den 23. september 2015.
”Jeg skriver til jer, da jeg gennem mit arbejde i Aarhus Kommune er blevet fanget i en rodebunke af nepotisme, svindel med skattekroner og omgåelse af forvaltningsloven.”
Sådan lyder indledningen på mailen, der bliver sendt til Århus Stiftstidendes redaktion fra en frustreret mand. Han var dengang ansat i Natur og Vejservice i Aarhus Kommune, men bliver kort efter fyret.
Morten Svith, journalist på Århus Stiftstidende, tror i første omgang ikke rigtigt på, at der er kød på sagen. Han fejrede sidste år sit 25 års jubilæum på avisen og har hørt det meste gennem årene.
Illustrationer: Rasmus Meisler / Spild af Tid
”Den slags mails fra en mand med en sag får vi jo mange af. De mener altid, at noget er helt galt. Men når man ser nærmere på det, er det som regel ikke så slemt eller handler i virkeligheden om noget helt andet,” siger Morten Svith, der dog er nysgerrig nok til at begynde at bore i historien.
Han ringer til den anonyme kilde og møder ham ansigt til ansigt. Efter det møde føler Morten Svith sig sikker på, at der kan være en god historie. Kilden henviser ham til andre kilder blandt nuværende og fyrede medarbejdere.
Hovedpersonen er chefen for afdelingen Natur og Vejservice i Aarhus Kommune, Claus Pedersen, der sagen igennem har nægtet sig skyldig.
Det første interview
Den 9. december 2015 mødes Claus Pedersen og Morten Svith til det første af flere kritiske researchinterviews på Claus Pedersens kontor på havnen i Aarhus. Her udleverer Claus Pedersen personligt den første aktindsigt i sagen ved at lægge en stor stak papirer på bordet, og så sker der noget, som gjorde Morten Svith paf.
Ifølge Morten Svith hiver Claus Pedersen en flaske med kryddersnaps fra den kommunale kampagne ’Smag på Aarhus’ op fra sin taske, lovpriser den og skubber den ind midt på bordet. Der får den lov at blive stående under hele interviewet.
I sin fritid har Morten Svith en passioneret hobby med at lave sine egne kryddersnapse.
”Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at meningen var, at jeg skulle tage den flaske. Men jeg tænkte: ’Den holder du dig fra, Morten.’ Og så gav jeg mig til lettere febrilsk at tale om, hvordan jeg selv finder urterne til mine kryddersnapse. Det bekræftede det billede, som andre havde tegnet af manden som en, der dyrkede en ’noget for noget’-kultur,” siger Morten Svith.
Men omvendt: Billedet af Claus Pedersen er mere nuanceret end som så, forklarer Morten Svith.
”Når jeg spurgte mig diskret for, blev han af mange medarbejdere regnet for at være en dygtig og vellidt chef. Og han havde uden tvivl gode resultater bag sig,” siger Morten Svith.
Trods den urørte snaps og den indledende research går historien i stå igen.
Ikke tid til at grave
Siden sidst i 90’erne har Morten Svith været vidne til cirka 15 sparerunder på Århus Stiftstidende. Og der er ikke tid til, at Morten Svith i efteråret og vinteren 2015 for alvor kan blive taget ud af den daglige dækning på avisen.[quote:0]
”Hverken jeg eller mine redaktionschefer var sikre nok i vores sag til, at vi sagde: ’Ok, nu får du flere uger til at grave i det her.’ Det var for uoverskueligt for mig bare at arbejde med det to timer i ny og næ. Derfor lagde jeg sagen helt til side i flere måneder, fordi jeg simpelthen fik det dårligt af den,” siger Morten Svith.
Han er en del af Aarhus-redaktionen på avisen og viser stakken af aktindsigter frem i skuffedariet bag skrivebordet. Her deler han kontor med tre andre kolleger, der tilsammen udgør baggrundsredaktionen.
Det betyder i praksis, at de har deadline fra dag til dag med primært fokus på printavisen, mens de fem kolleger på nyhedsredaktionen på kontoret inde ved siden af leverer stof fra time til time og i højere grad fodrer de digitale platforme.
”Vores store problem er jo, at vi er så få mennesker, at når Morten kommer med sådan en historie, så kan vi simpelthen ikke bare lige sætte tre uger af til, at han kan undersøge, om der er noget i historien, selv om vi gerne ville,” siger chefredaktør Jan Schouby.
Men Morten Sviths indledende arbejde med aktindsigt har skabt dønninger, der rejser sig til en bølge på rådhuset.
Kommunens kommunikationschef kommer på arbejde
Claus Pedersen er blevet tildelt en skriftlig advarsel af sin arbejdsgiver, Aarhus Kommune, for de påfaldende sammenfald mellem kommunens leverandører og sponsorerne i hans egen badmintonklub.
For ovre på rådhuset, kun få hundrede meter fra Århus Stiftstidendes redaktion, er kommunikationschef Sune Bové fra afdelingen for Teknik og Miljø kommet på arbejde efter Morten Sviths aktindsigt.
I første omgang undrer han sig noget, da Morten Sviths første anmodning om aktindsigt i et væld af konkrete firmaers leasing og salg af blandt andet traktorer og kasketter lander.
”Jeg kunne ikke umiddelbart se, hvilken vinkel avisen gik efter. Jeg kunne godt se, at der var en historie i, at nogle traktorer var blevet købt ind via et underhåndsbud i stedet for et EU-udbud. Jo jo, men når jeg så den mængde af materiale, der blev søgt aktindsigt i, så måtte der være noget, som var tungere end det. Ellers bruger Århus Stiftstidende ikke så meget krudt på det,” siger Sune Bové.
Det var et større arbejde for ham at gå igennem de mange aktindsigter.[quote:1]
”Derfor går der noget tid, før jeg bliver klar over, hvor meget kød der er på sagen. Jeg spurgte selv ind til sagen hos Claus Pedersen, om han kunne se sammenhængen mellem de her sager. Det kunne han ikke. Ikke før han henkastet på vej ud ad døren nævner, at der nok var nogle af firmaerne, som samtidig var sponsorer i badmintonklubben. Der bliver jeg klar over, hvad det her handler om. Det var en rigtig alvorlig sag, og så bliver direktøren og indkøbsafdelingen involveret i den del også, og hele musikken går i gang,” siger Sune Bové.
Kommunen går i gang med deres egen undersøgelse af indkøbsadfærden og laver en handlingsplan for at få alle opgaver i udbud. Men i første omgang nøjes kommunen med at tildele Claus Pedersen en skriftlig advarsel for sponsorsagerne.
”Det kan ikke række til mere med den dokumentation, der er på det pågældende tidspunkt. Det er en juridisk vurdering. Vi har en chef i huset, som selv er med til at tegne et billede af, hvad der er op og ned i sagen. Og selv den dokumentation, som Århus Stiftstidende senere bringer, er jo heller ikke i sig selv nok til en straffesag,” siger Sune Bové.
Et år efter første tip
Nu skal det være. I sommerferien 2016 – trekvart år efter henvendelsen – slænger Morten Svith sig i en liggestol i et sommerhus ved Vejers Strand, da han beslutter sig for, at nu skal det være. Den artikelserie skal laves.
Men da han vender tilbage fra sin sommerferie, må han igen udskyde sit projekt. Som tillidsmand på Århus Stiftstidende må han i stedet bruge meget af sin tid på en ny fyringsrunde. De nye ejere af avisen, Jysk Fynske Medier, er i økonomiske vanskeligheder, og i september må Morten Svith og Århus Stiftstidende sige farvel til to kolleger, mens en fotograf bliver sat ned i tid.
Nu er tippet i mailboksen et år gammelt.
Først derefter kan Morten Svith for alvor frigøre tid til at dykke ned i sagen, mens hans kolleger så vidt muligt dækker ham af.
Flere afsløringer
Den 26. oktober kører Århus Stiftstidende den første forside på sagen med rubrikken ”Kommunal topchef i betændt sag om sponsorater”.
Sagen handler blandt andet om fusk med udbudsregler og brud på kommunens indkøbsaftaler. Claus Pedersen har hjulpet med at hverve sponsorer til den badmintonklub i Aalborg, hvor han sidder i bestyrelsen, blandt nogle af Aarhus Kommunes egne leverandører i afdelingen Natur og Vejservice, hvor Claus Pedersen selv var chef. Disse nordjyske leverandører af maskiner og traktorer er samtidig bekendte af Claus Pedersen, skriver avisen.
Claus Pedersen afviser over for avisen, at de to firmaer har nydt særlige fordele hos Natur og Vejservice af den grund.
Men i de følgende dage fortæller Århus Stiftstidende om tøjindkøb i strid med kommunens indkøbsaftale, og hvordan Natur og Vejservice under Claus Pedersens ledelse i en række tilfælde har undladt at sende opgaver i lovpligtigt udbud, så kommunen sikrer sig den laveste pris for opgaven.
Også Århus Stiftstidendes lokale ærkerival og konkurrent, JP Århus, kaster sig ind i sagen, efter at Morten Svith har skrevet sine første artikler.
Revisionsundersøgelse sættes i gang
For kommunikationschef Sune Bové i Aarhus Kommune er det mildest talt udfordrende at gå på arbejde, mens Stiftstidende og Jyllands-Posten kører på.[quote:2]
”Det er ekstremt svært at hjælpe en virksomhed med at kommunikere, når vi ikke rigtigt må kommunikere noget. Vi bliver beskudt udefra, mens medierne løbende dækker sagen, men vi er nødt til bare at vende den anden kind til. Vi må ikke udtale os om personalesager eller ting, som er en del af en straffesag. Når vi endelig når til et punkt, hvor vi kan foretage noget handling, så kan vi ikke fortælle, hvorfor vi har foretaget den pågældende handling,” siger Sune Bové.
Aarhus Kommune sætter gang i en ekstern revisionsundersøgelse på baggrund af avisens artikler. Revisorerne fra Ernst & Youngs danske afdeling får i modsætning til medierne og kommunen adgang til Claus Pedersens mailboks.
I november 2016 laver kommunen en fratrædelsesaftale med Claus Pedersen.
Kommunen inddrager også Østjyllands Politi for at få en vurdering af de strafferetslige aspekter i sagen.
Sune Bové forklarer, at det er informationer fra kommunens egne interne undersøgelser og fra den eksterne revisionsundersøgelse, der får kommunen til at inddrage politiet i sagen.
Journalisten har talt med Claus Pedersen, men han ønsker efter råd fra sin advokat ikke at kommentere hverken sagen eller denne artikel.
Fratrædelsesaftalen ophæves
Den 19. december 2016 kan JP Århus på baggrund af lækkede oplysninger fra den foreløbige revisionsrapport fortælle, at Claus Pedersen i fem tilfælde har købt tøj til privat brug, blandt andet til børn, for i alt 7.329 kroner på Aarhus Kommunes regning.
Derpå ophæver kommunen sin fratrædelsesaftale med Claus Pedersen, der i stedet bliver bortvist. Det betyder, at kommunen fratager ham den årsløn, som hans fratrædelse efter overenskomsten ellers berettigede ham til.
Den 27. marts 2017 bliver dele af den eksterne revisionsrapport offentliggjort, og samtidig anmelder Aarhus Kommune nu konkret Claus Pedersen til politiet for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.
På baggrund af revisionsrapporten har Aarhus Kommune også indkaldt fem andre ledende medarbejdere til tjenstlige samtaler.
Østjyllands Politi efterforsker fortsat sagen. Der er foreløbig ikke rejst sigtelse.
Kommunikationschef: "Jeg er aldrig før blevet ført bag lyset på den måde”
På et punkt adskiller sagen sig væsentligt fra andre sager om krisehåndtering, som Sune Bové har arbejdet med i sin tid i både Aarhus Kommune og tidligere i Miljøministeriet.
”Jeg har prøvet, at nogen skulle trykkes lidt på maven, før tingene kom rigtigt frem. Men jeg er aldrig før blevet ført bag lyset på den måde,” siger Sune Bové.
”Vi har en chef her, der har en evne til at styre rundt med sine omgivelser. Han var vellidt af de fleste medarbejdere og virker troværdig og god til at knytte folk tæt til sig. Som jeg ser det, har han også været rigtig dygtig til at forhindre, at nogen skulle finde anledning til at fortælle de forkerte ting til de rigtige personer,” siger Sune Bové.

Svith: ”Det har været et meget hårdt forløb”
For Morten Svith har forløbet været en stor udfordring.
”Det har trukket tænder ud. Det har været et meget hårdt forløb, fordi jeg ikke har haft en makker. Der har kun været mig til at vurdere, hvilken vej vi skulle gå, om vi var på vildspor og alle de etiske overvejelser om, hvad vi kunne tillade os. Den har kørt meget mere rundt i hovedet på mig, end hvis jeg havde haft en makker at drøfte den med, som var lige så langt inde i sagen som mig,” siger Morten Svith. [quote:3]
Derfor er det primært Morten Sviths kone, der har måttet lægge øre til hans mange grublerier om en sag, der har fået stor lokal opmærksomhed.
”Jeg har næppe før fået så mange læserreaktioner. Både på mail, telefon og sågar med posten fra folk, der roser vores arbejde eller mente, de kunne bidrage med ny viden. Jeg er også indirekte blevet rost flere gange på lederplads i JP Århus. Det har jeg sgu aldrig prøvet før. Der er vel nærmest den største anerkendelse, vi kan få,” siger Morten Svith med et grin om rivalen ude fra Viby.
”Jeg tror, denne sag har været god for avisens renommé ude i byen, fordi vi har kørt lidt af en zigzagkurs i mange år med forskellige ejere, og det var ved at være lidt lang tid siden, at vi sidst havde lavet kritisk journalistik på den måde. Det giver jo sig selv. Du kan se, hvor få vi er,” siger Morten Svith og slår ud med armene.[quote:4]
Morten Svith har talt sig frem til, at der har været 15 små og store fyringsrunder på Århus Stiftstidende siden slutningen af 1990’erne.
Trods det synes han stadig, at det er lige så sjovt at gå på arbejde, som da han begyndte på avisen for over 25 år siden.
”Jeg går på arbejde, fordi jeg har nogle gode kolleger, og fordi arbejdet er sjovt. Og det synes jeg stadig, det er. Hvis man skal sige noget godt om alle de fyringsrunder eller i hvert fald de første af dem, så er det, at vi i mange år ikke længere har haft noget, der minder om A- og B-hold. Der er ikke længere plads til folk med stjernenykker. Og det er med til at skabe en arbejdsplads med et godt sammenhold.”
Sune Bové har ikke ønsket at lade sig fotografere til artiklen.

23. september 2015
Whistleblower sender mail til Århus Stiftstidende. Mailen advarer om nepotisme på rådhuset.

Efterår 2015
Kredsen af kilder udvides. Fyrede medarbejdere fra Natur og Vejservice leder Morten Svith videre.

25. november 2015
Morten Svith søger som den første aktindsigt.

9. december 2015
Første researchinterview med den chef, der nu er bortvist og politianmeldt.

Februar 2016
Aarhus Kommune giver chefen en skriftlig advarsel.

Forår 2016
Morten Svith skal stadig levere til den daglige avis. Han har intet skrevet om sagen endnu.

Forsommeren 2016
Kilderne presser på og er ved at miste tålmodigheden med Morten Svith.

Efterår 2016
Nu skal det være – men en fyringsrunde på avisen sætter igen sagen på pause, fordi Morten Svith er tillidsmand.

26. oktober 2016
Århus Stiftstidende bringer sin første artikel om sagen – 13 måneder efter første tip: ”Kommunal topchef i betændt sag om sponsorater”. Aarhus Kommune sender chefen på ferie på ubestemt tid og beder firmaet Ernst & Young om at lave
en ekstern revisionsundersøgelse af sagen.

7. november 2016
Aarhus Kommune fyrer chefen, som får et års løn i fratrædelsesgodtgørelse.

23. november 2016
Aarhus Kommune inddrager Østjyllands Politi for at få vurderet de strafferetslige aspekter af sagen.

19. december 2016
JP Århus beskriver indkøb af tøj til private formål på baggrund af læk fra revisionsundersøgelsen.

20. december 2016
Aarhus Kommune bortviser nu chefen på baggrund af nye oplysninger, og fratrædelsesaftalen bortfalder.

27. marts 2017
Revisionsrapporten fra Ernst & Young belaster den bortviste chef yderligere. Aarhus Kommune politianmelder ham for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.